Rugged smartphones: alles over deze supersterke telefoons

Supersterk zijn ze. Gemaakt van de stevigste materialen en in het bezit van allerlei certificaten. Daardoor zijn ze waterdicht en is het bewezen dat ze tegen een stootje kunnen. We hebben het niet over de nieuwste iPhone of Samsung. Nee, het gaat om rugged smartphones. Krachtpatsers die je in weer en wind kunt gebruiken en die je onder extreme omstandigheden niet in de steek laten.

Wanneer is een telefoon een rugged smartphone?

Letterlijk vertaald is een rugged smartphone een robuuste telefoon. Dekt dat de lading? Niet helemaal. Dit type telefoon is robuust omdat de behuizing supersterk is. Een rugged smartphone in 2020 is stof- en waterdicht, valbestendig en heeft vaak ook een verwisselbare batterij. Je kunt rugged smartphones dus ook gerust gepantserde telefoons noemen.

Goede rugged smartphone in 2020: Samsung Xcover Pro

Het schoolvoorbeeld van een gepantserde telefoon? Dat is de Samsung Xcover Pro. Dit ijzersterke model is een mix tussen Samsungs fraaie Galaxy A-lijn en een rugged smartphone. Het resultaat is een toestel met een slank, subtiel maar ook supersterk ontwerp. De telefoon heeft een IP68-certificaat en is daarmee stof- en waterdicht. Ook is hij valbestendig tot 1,2 meter hoog en de grote batterij van 4050 mAh is uitneembaar.

Stuk voor stuk eigenschappen die de term rugged smartphone eer aan doen. Het grote voordeel van de Xcover Pro? Deze rugged smartphone ziet er niet zo gepantserd uit, maar is het dus wel. De randen rondom het scherm zijn heel dun. Ook heeft het display ‘Wet Touch’, waardoor het scherm ook goed op je aanrakingen reageert als ‘ie nat is.

Samsung Xcover Pro specificaties

Onder de motorkap is de Xcover Pro een krachtpatser in een ander opzicht. Hij heeft namelijk krachtige hardware. De Exynos 9611-processor heeft met 2,3 GHz een hoge maximale kloksnelheid. Hierdoor starten je apps snel op. Ook het schakelen tussen apps gaat snel, wat te danken is aan de 4 GB werkgeheugen. De opslagcapaciteit is 64 GB.

De meeste rugged smartphones zijn heel ‘basic’. Ze zijn vooral erg stevig, maar hebben bijvoorbeeld geen goede camera’s of snelle hardware. De Galaxy Xcover Pro heeft juist veel moois in petto. Zo heeft ‘ie een dubbele camera aan de achterkant. Hiermee schiet je foto’s in 25 en 8 megapixel. De beelden zijn gedetailleerd en mooi van kleur. Handig als je tijdens een rondje mountainbiken mooie foto’s van het uitzicht wilt maken!

Wat is MIL-STD-810G, de militaire standaard?

De Samsung Galaxy Xcover Pro heeft, net als wel meer rugged smartphones, nog een groot voordeel. Hij heeft de MIL-STD-810G standaard. Een telefoon krijgt deze militaire standaard alleen als hij bewijst het onder extreme omstandigheden te blijven doen. Daarvoor ondergaat ‘ie allemaal tests, zoals:

  • Valtest: het toestel valt 26 keer op triplex.

  • Temperatuurtest: hierin wordt getest of de telefoon bestand is tegen hoge en lage temperaturen. Hij wordt blootgesteld aan temperaturen van maximaal 50 graden boven Celsius tot graden vlak boven het vriespunt. Ook wordt getest of het toestel plotselinge, grote temperatuurveranderingen aan kan.

  • Regentest: overleeft de telefoon een flinke regenbui?

Om de militaire standaard te verdienen, ondergaat een telefoon meer dan twintig extreme tests. Hierdoor weet je écht zeker dat je telefoon tegen een stootje kan.

Nokia 800 Tough: simpele telefoon mét WhatsApp

Niet alleen de Xcover Pro heeft een MIL-STD-810G standaard. Ook de Nokia 800 Tough Dual Sim en is daarmee supersterk. Deze eenvoudige mobiele telefoon is ideaal voor op de bouw of als je veel de natuur in trekt en bereikbaar wilt blijven. Hij heeft daarvoor handige, ingebouwde accessoires, zoals een zaklamp, camera en luidspreker. Fijne extra: het is dan wel geen smartphone, maar hij heeft toch 4G, Google Assistant en WhatsApp. Oh, en zijn batterij gaat tot wel 43 dagen mee op een lading.

Rugged smartphones zijn de beste keuze als je met je telefoon veel buiten werkt of de natuur in gaat. Liever een lichte, luxe smartphone? De Samsung S24 Ultra is het nieuwste van het nieuwste en het beste van het beste. Een andere aanrader is de iPhone SE. Dit model gaat al langer mee. Hij is daarom wat betaalbaarder, maar ook dit model is hartstikke snel. Voordeel: met een sterk hoesje kunnen ook deze luxe toestellen tegen een stoot!

Gerelateerde artikelen