Praten met je huis

Liever lui dan moe? Dan heb jij vast en zeker al gehoord van de spraak assistent. Deze nieuwe vorm van voice control moet je huis nog slimmer maken. De spraak-assistent werkt samen met een speaker en is aangesloten op een hub waarin al jouw elektronica verbonden is. Door er tegen te praten, kan je al je vragen stellen en het apparaat gebruiken om je apparatuur thuis te bedienen. Lees in dit artikel alles over deze upcoming technologie.

Waarvoor zou ik een spraak assistent gebruiken?

Door de naam van de spraak assistent te noemen, gaat hij ´aan´ en kan je jouw opdracht doorgeven. Dit kan van alles zijn, zoals het opzetten van je favoriete playlist, het bedienen van je televisie of een product toevoegen aan je boodschappenlijstje. Afhankelijk van het systeem kan je ook je agenda bijhouden, een restaurant reserveren of een ingewikkelde zoekopdracht uitvoeren.

Maken al veel mensen gebruik van een spraak assistent?

Iedereen is al wel eens in aanraking gekomen met deze technologie. Digitale assistenten, zoals Siri van Apple, bestaan al jaren. Het thuisgebruik van stemtechnologie begint echter nu pas door te breken. In steeds meer Amerikaanse huishoudens is een intelligente speaker in de woonkamer te vinden. De doorbraak in Nederland moet nog komen, maar onze verwachting is dat het snel kan gaan! 

Wie maken deze spraak assistenten?

Op dit moment zijn er verschillende spelers in de markt. Sommige assistenten focussen zich op het thuisgebruik, waar andere  zich richten op mobiel gebruik, óf beide ervaringen combineren. We zetten de grootste vier voor je op een rijtje:

Google Assistant
Google’s spraak assistent heeft de naam Google Assistant en werkt samen met je Android telefoon, Android-wearables en Google Home, de spraakgestuurde speaker die je thuis kan gebruiken.

Alexa
De assistent van Amazon is beschikbaar op de Amazon Echo, een apparaat dat vergelijkbaar is met Google Home. In Europa hoor je nog weinig over Amazon, maar in de Verenigde Staten heeft Alexa een grote voorsprong op de concurrentie.

Cortana
Microsofts’ spraak assistent is vernoemd naar een personage uit de Halo-reeks en heet Cortana. Cortana is onder andere beschikbaar op Windows 10, Android en iOS.

Siri
Apple’s Siri is bij bijna iedereen bekend en beschikbaar op de meeste Apple-apparaten. Minder bekend is dat de technologie achter Siri mede mogelijk gemaakt wordt door support en algoritmen van Microsoft.

Meer slimme oplossingen met KPN Smarthome

Naast bovenstaande voorbeelden van slimme spraak assistenten, zijn er nog veel meer handige oplossingen om bijvoorbeeld jouw huis slimmer te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van de toekomst. Kijk hoe je bijvoorbeeld jouw slimme huis creëert met KPN Smarthome.

Gerelateerde artikelen