Hun eerste eigen mobiel. Wat komt erbij kijken?

Als kinderen een eigen mobiele telefoon krijgen, gaat hun sociale leven zich voor een deel online afspelen. Hoe ga je daar als ouder mee om? En hoe weet je of je kind er klaar voor is? Uit onderzoek blijkt dat veel ouders met dit soort vragen rondlopen. Daarom delen wij hieronder een paar tips over wat er bij een 1e mobiel komt kijken.

Wanneer een eigen mobiel?

De leeftijd waarop kinderen een eigen mobiel krijgen, varieert tussen de 8 en de 12 jaar. Een mobiele telefoon geven voordat ze naar de middelbare school gaan, heeft als voordeel dat je samen kunt oefenen. Ze staan er op die leeftijd vaak nog voor open dat je hun toegangscode kent en meekijkt. Dat kan op de middelbare school snel veranderen.

De leukste manier om je voor te bereiden

Deze onderwerpen komen aan de orde in verschillende tv-series voor kinderen. En het is een superleuke manier om je samen met je kind voor te bereiden op die eerste eigen mobiel. Binnen een paar minuten raak je in gesprek met je kind over onderwerpen als sociale druk en pesten.

Mobiel aan of uit?

Net als in hun spel kunnen kinderen zich makkelijk verliezen in hun mobiel. Dat is niet altijd fijn voor de omgeving. Maar wanneer mag je je mobiel wel of niet gebruiken? En wie bepaalt dat? Basisregels kunnen zijn dat je omgeving er geen last van heeft en dat het de sociale omgang met anderen niet in de weg staat. Welke afspraken je ook maakt, als je ze samen bepaalt, is het makkelijker om elkaar eraan te houden.

Overal op antwoorden of niet?

Kinderen hebben meerdere appgroepen en krijgen soms wel honderden berichten per dag. Voor kinderen die nog niet goed kunnen inschatten wat wel en niet belangrijk is, kan de druk om overal op te antwoorden best groot zijn. Als ouder kun je daarbij helpen. Je kunt laten zien dat het vaak niet nodig is om te reageren. Zeker als het een gesprek tussen anderen is of een aaneenschakeling is van hoilol en hihi.

Grapje of pesten?

Maak je op het schoolplein een grapje, dan merk je het als het verkeerd overkomt. Je kunt meteen zeggen dat het niet gemeen was bedoeld. Bij een appje is dat lastiger. Je ziet de reactie van de ander niet. Door kinderen in te laten zien dat grapjes online sneller uit de hand lopen, kun je voorkomen dat ze onbedoeld pesters worden.

Alles online delen?

Foto’s en video’s maken, bewerken, delen: kinderen doen het allemaal even makkelijk. Zonder te beseffen dat je bericht of foto met één keer op ‘send’ drukken een eigen leven kan gaan leiden. Als ouder kun je ze laten inzien dat alles wat je online deelt ongewild groter kan worden. En dat ze hun accounts op social media zoals Instagram op privé kunnen zetten, zodat alleen vrienden het kunnen zien.

Altijd tegoed overhouden

Bereikbaarheid is voor ouders de nummer 1-reden om een mobiel aan hun kinderen te geven. Ook kinderen zelf vinden het prettig dat ze altijd kunnen appen of bellen. Help ze dus ontdekken welke activiteiten de meeste MB’s verbruiken en hoe ze hun tegoed in de gaten kunnen houden. Zodat ze niet ineens zonder belminuten of MB’s met een lekke band langs de weg staan. Er zijn diverse apps die daarbij kunnen helpen, zoals de MijnKPN app.

Een veilig mobiel abonnement voor jouw kind

Wist je dat KPN een aparte Kids Sim heeft? Deze Kids Sim is een Sim Only abonnement speciaal voor kinderen. Met 1 GB internet en onbeperkt bellen & sms’en. Voor een vaste lage prijs zonder onverwachte extra kosten.  Je kunt de Kids Sim alleen bestellen als je al een KPN Mobiel abonnement hebt. 

Meer over de Kids Sim

Gerelateerde artikelen