Is TikTok gevaarlijk voor kinderen en hoe kun je TikTok veilig gebruiken?

Zeurt je tiener al weken of ze alsjeblieieieft een TikTok-account mag? Dat is niet zo gek. Het sociale medium is razend populair onder jongeren en nog steeds groeit het aantal gebruikers snel. TikTok is vaak in het nieuws geweest de afgelopen jaren. Maar meestal niet op een positieve manier: berichten over gevaarlijke challenges die viral gingen en zorgen over privacy. Is TikTok gevaarlijk? Wat moet je doen als je kind op TikTok wil? Hoe kun je zorgen dat je kinderen TikTok veilig gebruiken?

Waarom is TikTok voor kinderen zo leuk?

Jongeren kunnen zich uren vermaken met filmpjes op TikTok. Je kunt er video’s kijken en delen van maximaal 30 seconden. Gebruikers gaan uitdagingen met elkaar aan, doen dansjes of vertellen verhalen en delen dat. De meest creatieve en gelikte video’s komen voorbij, van grappige korte verhalen die jongeren uitbeelden tot video’s met bijzondere special effects. Kinderen kunnen op TikTok dus hun creatieve ei kwijt en video’s delen. Als je de app opent, zie je filmpjes die de app voor je klaar zet. Dat zijn dus niet alleen video’s van mensen die je volgt, maar ook populaire video’s van onbekenden.

Lees ook: Help mijn kind is gek op vloggen, video en YouTube

Leuke en gevaarlijke challenges op TikTok

In het verleden zijn er verschillende challenges en trends geweest op TikTok die ronduit gevaarlijk zijn. Zo was er de ‘Tide Pod’-challenge, waarin gebruikers zichzelf filmden terwijl ze een capsule eten met vloeibaar wasmiddel. Gelukkig zijn de meeste challenges onschuldig en vooral leuk, zoals bijvoorbeeld de Sea Shanty-trend. Een gebruiker zong een zeemansliedje en een andere gebruiker gebruikte de duet-functie om de tweede stem in te zingen. Iemand anders gebruikte daar weer de duet-functie op en al snel vormden de TikTok-gebruikers samen een groot digitaal koor. Zelfs beroemdheden deden mee, zoals te zien in dit filmpje van componist Andrew Lloyd Webber. Sindsdien maken gebruikers zeemansliederen met de teksten van popliedjes.  

Privacy en TikTok

TikTok heeft een heel succesvol algoritme dat precies weet wat jij het liefste kijkt op welk moment van de dag. Onder het mom van dat algoritme verzamelt TikTok heel veel gegevens van zijn gebruikers. Niet alleen de persoonsgegevens die je in je account invult, de app bekijkt ook elke 30 seconden je locatie. En hij legt vast wat voor besturingssysteem je telefoon heeft, op welk wifi-netwerk je zit, wat je IP-adres is en technische details over je telefoon. Het is te betwijfelen of dat allemaal nodig is om te bepalen welke video’s je wil zien.

Een goed gesprek over online delen 

Voordat je je kind een account geeft op TikTok, is het goed om met in gesprek te gaan. Bespreek dat wat ze delen op internet altijd online vindbaar blijft, ook als ze 30 zijn en solliciteren voor een baan. Of misschien een herkenbaarder voorbeeld een tiener: ook hun toekomstige klasgenootjes bij een vervolgopleiding kunnen hun video’s nog zien. 

Bespreek ook dat hun video’s een eigen leven kunnen leiden en in verkeerde handen kunnen vallen. Ook comments en cyberpesten zijn het bespreken waard: dat het makkelijk is om iets gemeens te schrijven in een anoniem scherm, maar dat altijd een echt persoon achter een account zit die dat leest. En vergeet zeker niet de gevaarlijke trends en challenges. Probeer je kind te laten herkennen wanneer iets gevaarlijk kan zijn, hoe moeilijk dat ook is voor het impulsieve puberbrein. 

Lees ook: Hoe bescherm je de online privacy van je kind?

Toezicht houden met TikTok’s Family pairing 

Op TikTok is er een handige functie, waarmee je als ouder toezicht kunt houden op jouw telefoon. Je kunt dan de tijd beperken dat de app per dag gebruikt wordt, een filter instellen voor soorten video’s en je kan bepalen wie jouw kind directe berichten mogen sturen. Ook kun je instellen wie de video’s van je kind mogen zien. 

Je kunt Family paring inschakelen via Instellingen > Digital wellbeing > Family Pairing. Dan kun je aangeven dat jouw telefoon door de ouder wordt gebruikt. Op de telefoon van je kind ga je ook via de instellingen naar Family Pairing en daar geef je aan dat het de telefoon van het kind is. Dan scan je met jouw telefoon de QR-code op de telefoon van je kind. En voilà! Nu kun je een oogje in het zeil houden en zorgen dat je kind TikTok veilig gebruikt.

Lees ook: Ouderlijk toezicht: zo stel je dat in.

Gerelateerde artikelen