5 tips zodat je kinderen niet steeds op hun mobiel kijken

Een uurtje je telefoon wegleggen kan af en toe geen kwaad. Sterker nog, je wordt er een stuk relaxter van. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Als je even afgeleid bent bij het werk, dan grijp je al snel naar je telefoon. Even kijken of er nog iets leuks is gebeurd. Ook de jongere generatie kampt met dit probleem. De smartphone is de ultieme afleiding bij het huiswerk, tijdens het eten of vormt een obstakel bij een normaal gesprek. Wil jij je kinderen wat vaker spreken zonder dat ze naar het scherm van hun mobiele telefoon kijken? Hieronder vind je een paar tips.

Zet pushberichten uit

Een berichtje via Whatsapp of iemand uit de klas die een nieuwe story op Instagram heeft geplaatst. Pushberichten zijn de ultieme afleider tijdens het huiswerk of als je net even een goed gesprek hebt met zoon of dochter. Word je als ouder helemaal gek van al die berichtjes, pingeltjes of afleiding, dan wordt het tijd om de pushberichten uit te zetten. Op de iPhone ga je naar de ‘instellingen’ en kies je vervolgens voor ‘berichtgeving’. Hier vind je een lijst met alle opties waarvoor je pushberichten kan uitzetten. Voor iedereen die de laatste versie van Android gebruikt, ga je naar ‘instellingen’, dan naar ‘meldingen’ en bepaal je met de schakelaar welke pushberichten allemaal uit gaan.

Geef ze wat anders te doen

Meestal worden we afgeleid door de mobiele telefoon, maar andersom werkt het natuurlijk ook. Even de afwas doen, de hond uitlaten of een boodschap halen, de telefoon lekker thuislaten en de kans is groot dat jij of je kind de mobiele afleiding prima een poosje met rust kan laten. Probeer het maar eens! Daarbij weet je zeker dat alle huishoudelijke klusjes ook nog eens worden gedaan.

Spreek een tijd af

In veel huishoudens met kinderen gelden een paar regels, op tijd thuiskomen, niet te laat gaan slapen of zelf je kamer opruimen. Sinds we mobiele telefoons hebben, zijn er ook regels bij gekomen rond het gebruik hiervan. In veel gezinnen wordt er een tijd afgesproken waarop de mobieltjes mogen worden gebruikt, bijvoorbeeld pas na het eten. Maar ook de tijd dat kinderen besteden aan het spelen van spelletjes of andere activiteiten op de telefoon kan prima worden besproken. Maximaal een half uurtje spelen en daarna ga je iets anders doen bijvoorbeeld.

Zet de telefoon op niet storen

Wat doet jouw gezin het liefste in de avonduren? Nog even naar de sportschool, even bijpraten over de werk- of schooldag, of misschien gezellig samen op de bank naar de televisie kijken. De smartphone kan ook dan voor flinke afleiding zorgen. Veel telefoon fabrikanten hebben inmiddels voor de nachtelijke uren een ‘niet storen’ modus geïntroduceerd. Er staat je natuurlijk niets in de weg om deze instelling al wat eerder op de avond aan te zetten. Op de iPhone ga je naar 'Instellingen' > 'Niet storen' om 'Niet storen' handmatig in te stellen of zelfs een planning te maken. Bij Android: tik op ‘Instellingen’ > tik op ‘Geluiden en trillen’ > kies voor ‘Niet storen’ > Klik op ‘Nu inschakelen’.

Berg je smartphone op

Werken alle bovenstaande opties niet, dan kan je ook nog kiezen voor het opbergen van de mobiele telefoon. Speciaal hiervoor heeft een slim bedrijf de Quality Timer gemaakt. Dit is een box die je kunt afsluiten en speciaal ontworpen is om telefoons/tablets tijdelijk veilig in op te bergen. De box biedt ruimte voor twee tablets en zes mobiele telefoons die terwijl ze afgesloten liggen in de box ook opgeladen kunnen worden. Handig en nieuwsgierig geworden? Op de site van de Quality Timer vind je meer informatie.

Gerelateerde artikelen