Help! Mijn kind staart te veel naar een scherm

Kinderen staren te vaak naar een scherm en spelen steeds jonger met een smartphone of tablet. Dat is de conclusie van verschillende nieuwsberichten die je afgelopen week in de media hebt kunnen lezen. Tijdens het wachten even een spelletje spelen op de mobiele telefoon van mama, of voor het eten een video kijken op Youtube (wie kent het uitpakken van de speelgoedeieren niet?), kinderen spenderen flink wat tijd aan het staren naar een beeldscherm. Inmiddels gaan er geluiden op dat fabrikanten van deze apparaten, zoals Apple, moeten helpen om de toegang tot tablet of smartphone voor kinderen te beperken.

Apple aandeelhouders trekken aan de bel

Twee grote aandeelhouders van het bedrijf Apple maken zich ernstig zorgen over het gevaar van de iPhone en iPad voor kinderen. Ze roepen het technologiebedrijf dan ook op om te zorgen dat ouders de toegang van kinderen tot de iPhone kunnen beperken. Daarnaast willen ze dat het bedrijf onderzoek doet naar de effecten van veelvuldig gebruik van de smartphone op de geestelijke gezondheid van kinderen.

Apple kondigt nieuwe functies aan

Inmiddels heeft Apple gereageerd op de zorgen van de aandeelhouders en bracht het bedrijf naar buiten dat ze ouders nieuwe mogelijkheden gaan bieden om te controleren hoe hun kinderen gebruik maken van smartphones. “Apple denkt altijd aan de toekomst van onze nieuwe generatie en werkt daarom hard om krachtige producten te maken die kinderen inspireren, vermaken en opvoeden, terwijl ze ouders ook helpen om hen online te beschermen”, aldus een woordvoerder van Apple. Hoewel het bedrijf de nieuwe functionaliteiten wel heeft aangekondigd is het nog niet duidelijk welke functies het daadwerkelijk zullen zijn, dat zal Apple later bekend maken.

Of andere fabrikanten van smartphones en tablets het voorbeeld van de Amerikaanse technologie reus gaan volgen is nog even afwachten, op dit moment zijn er nog geen signalen dat bedrijven zoals Samsung ook nieuwe functionaliteiten gaan toevoegen.  

Wat kan je nu al doen om de “schermtijd” te beperken? 

Spelen je kinderen wat jou betreft nu al teveel met de telefoon of tablet of wil je graag weten wat je kinderen precies doen? Geen zorgen, je hoeft niet te wachten. Apple biedt namelijk al verschillende mogelijkheden voor ouders om te controleren wat kinderen doen op de iPhone. Denk bijvoorbeeld aan het geven van toestemming om producten of diensten te mogen kopen via de smartphone, of het beperken van in-game aankopen bij spelletjes.

Om de schermtijd te beheersen is een goed gesprek met de kroost natuurlijk altijd een goede oplossing, een paar regels opstellen kan helpen bij het verminderen van smartphone of tablet gebruik. Wil praten echter niet helpen, dan zijn er verschillende (soms wat prijzige) oplossingen.

Zo kan je gebruik maken van hardware als Google WiFi of Circle with Disney, met deze twee apparaten kan je instellen hoe lang kinderen gebruik kunnen maken van draadloos internet of zelfs bepaalde apps en hiervoor een tijdslimiet instellen. Wil je geen extra apparatuur in de woonkamer, dan is de app Boomerang (betaald) wellicht een oplossing, met deze app kan je het smartphone gebruik van zoon of dochter in de gaten houden en zelfs de telefoon overnemen.

Denk jij er net zo over als Steve Jobs?

Wist je trouwens dat Steve Jobs er net zo over dacht als de bezorgde aandeelhouders van Apple? De oprichter van Apple liet zijn kinderen niet op de iPad, zo vertelde hij New York Times-verslaggever Nick Bilton in 2010. "We hebben thuis strenge regels voor het gebruik van technologie", aldus Jobs. Ook de biograaf van Steve Jobs, schrijver Walter Isaacson, die regelmatig bij de familie Jobs thuis kwam, constateerde dat de kinderen geen iPad of computer tevoorschijn haalden. Liever discussieerde de familie-Jobs aan de eettafel over boeken, geschiedenis en andere zaken.

Loopt het smartphone en tablet gebruik bij jou thuis uit de hand, dan is het misschien een idee om het discussiëren aan tafel bij jou thuis ook eens voor te stellen aan de kinderen, hopelijk krijg je niet meteen boze gezichten en gemok aan tafel ;).

Gerelateerde artikelen