iPhone 13 vs. iPhone 12: wat is er nieuw en wat zijn de verschillen?

Apple presenteerde op 14 september de nieuwste iPhones in de langverwachte keynote. De iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zijn de waardige opvolgers van de iPhone 12-reeks uit 2020. Vanaf 17 september kun jij een pre-order plaatsen voor een gloednieuwe iPhone. Wat is het verschil met de iPhone 12 modellen? Wat is er nieuw aan de iPhone 13? We hebben de specificaties naast elkaar gelegd en de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet!

Schrijf je in om als eerste op de hoogte te zijn van exclusieve updates over de allernieuwste iPhones

Het design van iPhone 13

Verwacht hier geen grote veranderingen of nieuwe designs zoals toen we van iPhone 11 naar iPhone 12 gingen. De iPhone 13 is eerder een verbeterde versie van zijn voorganger. Het zit hem in de subtiele verschillen en aanpassingen. Te beginnen met het design: op het oog lijken de modellen en afmetingen van iPhone 12 en iPhone 13 hetzelfde, maar de iPhone 13 is iets dikker en de camera-modules achterop zijn iets groter. Zeker bij de iPhone 13 Pro Max steekt de module verder uit. Daar staat wel tegenover dat het model een verbeterde ultrawide-lens krijgt. 

Wat wel een opvallend verschil is, is dat de lenzen diagonaal staan bij de iPhone 13, in plaats van onder elkaar. Verder is de notch (dat streepje aan de bovenkant van het beeldscherm) iets kleiner bij de iPhone 13-serie. 

De kleuren waarin de iPhone 13 en de mini beschikbaar zijn: roze (pink), blauw (blue), zwart (midnight), zilver (starlight) en rood (product RED). Bij de iPhone 12 en iPhone 12 mini waren dat nog zwart, wit, rood, groen, blauw en paars. We moeten groen en paars dus missen, maar krijgen er een mooie roze voor terug. 

De kleuren van iPhone 13 Pro en Pro Max zijn grijs (graphite), goud (gold), zilver (silver) en blauw (sierra blue).Voor de iPhone 12 Pro en Pro Max waren dat grafiet, zilver, goud en oceaanblauw. De blauwe kleur van de Pro en Pro Max is veranderd, de tint is dit jaar lichter. Verder zijn de kleuren hetzelfde gebleven.

Mis niks over de nieuwste iPhones! Schrijf je in voor exclusieve updates over de iPhone 13.

Nieuwe camera features en lenzen van iPhone 13

De iPhone 13 hebben dezelfde camera’s op de achterkant als de iPhone 12. Dus de iPhone 13 mini en iPhone 13 hebben ultrawide en wide lenzen achterop en de iPhone 13 Pro en Pro Max hebben daarnaast ook nog telephoto-lens. In de details gaat er het een en ander veranderen:

- De ultrawide lens van de iPhone 13 Pro en Pro Max krijgen een diafragma van f/1.8. De ultra-wide lenzen iPhone 12 Pro en Pro Max hebben f/2.4. Hierdoor zijn de nieuwe Pro en Pro Max nog beter in fotografie in het donker.

- Alle iPhone 13-modellen krijgen sensor shift OIS (Optical Image Stabilisation). Daardoor zijn je foto’s nog scherper, ook als er weinig licht is. De iPhone 12 Pro Max heeft deze technologie al.

- Bij het filmen is er nu ook een modus met geblurde achtergrond: cinematography mode. Deze modus gaat slim om met scherptediepte en autofocus.

- Video’s kun je later dit jaar ook opslaan als ProRes-bestand op je iPhone 13. Dat is de video-variant van ProRaw. Daarmee heb je meer vrijheid in de nabewerking.

- Er is nu ook Smart HDR 4 - daarmee optimaliseert de camera het beeld. Als bijvoorbeeld in een groepsfoto iemand in de schaduw staat, zorgt hij dat dat deel van de foto lichter wordt.

- Ook nieuw: photographic styles. Dat zijn een soort slimme filters, die weten hoe huidskleur eruit moet zien. Daarmee kun je je foto dus warmer maken, zonder oranje mensen op de foto te hebben. Deze stijlen kun je helemaal naar eigen smaak afstellen en bewaren.

- Bij de Pro en Pro Max is nu ook macrofotografie op 2 cm afstand mogelijk, zelfs in video en slow-motion.

- De Pro en Pro Max hebben nu 6x optische zoom. De iPhone 12 Pro had 4x zoom. De iPhone 13 en de Mini hebben 2x optische zoom, net als hun voorgangers.

Lees ook: Nieuwe iPhone: wat zijn de specs en features van de iPhone 13?

iPhone 13: 120Hz-display 

De beeldschermen van de iPhone 13 Pro en Pro Max zijn nog vloeiender en scherper door de verhoogde verversingssnelheid. De iPhone 12-telefoons verversen op 60Hz (dus 60 keer per seconde). De nieuwe iPhone Pro en Pro Max verversen met wel 120Hz! Daardoor kun je nog sneller scrollen, maar heb je ook scherper beeld bij video’s en games. Bovendien zijn de beeldschermen van de iPhone 13 modellen helderder dan de voorgangers en hebben ze betere kleurweergave en mooiere graphics door de processor. 

Kun je niet wachten op de volgende iPhone? Bekijk alle iPhones.

Grotere accu’s 

Over de gehele linie gaat de capaciteit van de accu’s omhoog. De accu’s hebben meer capaciteit. Zo heeft de iPhone 12 2,805mAh en de iPhone 13 al 3,095mAh. Bovendien gaat opladen sneller: door de 20W opladers zit je in 30 minuten al op 50% batterij.

Meeste opslagruimte ooit: 1TB

De Pro en Pro Max hebben meer opslagruimte dan ooit is gezien in een smartphone: wel 1 TB. Dat is het dubbele van het huidige maximale geheugen van iPhone 12. Dit is vooral handig als je veel foto’s en video’s maakt in de ProRaw en ProRes, die extra veel ruimte in beslag nemen. 1 TB staat namelijk gelijk aan zo’n 500 uur FHD-video. 

Daarnaast hebben de nieuwe iPhones natuurlijk een verbeterde chip: de A15 Bionic-chip. De iPhone 12 heeft een A14-chip. Apple maakt zelf de chips en kan dus precies al die kleine aanpassingen doen die hem nét sneller maken. De iPhone 13-modellen kunnen ook nog beter gebruik maken van de 5G-technieken dan de iPhone 12. De nieuwste versie van iOS (iOS 15) is uiteraard alvast op de nieuwe iPhones geïnstalleerd.  

Lees ook: De nieuwe iOS 15 update voor Apple iPhones: wat is er nieuw?

Gerelateerde artikelen