Internet via het stopcontact: dit zijn de voor- en nadelen

Is jouw zolderkamer berucht om zijn slechte wifi-ontvangst? Met een powerline adapter is dit probleem voor altijd verleden tijd. Hiermee kun je namelijk internetten en televisie kijken via je stopcontact. Zo kun jij overal in huis lekker Netflixen. Maar hoe werkt internet via het stopcontact en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hier!

Wat is internet via het stopcontact?

De naam zegt het al: met internet via het stopcontact verspreid je het internetsignaal in je huis via het stopcontact. Op deze manier kun je overal in huis genieten van stabiel en snel internet en televisie, zelfs op de plekken waar je geen wifi hebt. Erg handig!

Hoe werkt internet via het stopcontact?

Wil je internetten via het stopcontact, dan heb je een powerline adapter nodig. Bij KPN noemen we dit een Draadloze Verbindingsset. Maar wat is een powerline adapter nu precies? Dit apparaatje verstuurt het internetsignaal in je huis via het stroomnet. Op deze manier creëert het een netwerkaansluiting in je huis.

Powerline adapters komen altijd in sets van twee: eentje plaats je bij je router en eentje op de plek waar je internet nodig hebt. De eerste adapter verbind je met een ethernetkabel aan je router. Deze stuurt dan het internetsignaal via het stopcontact naar de tweede adapter. Sluit vervolgens je laptop of PC op de tweede powerline adapter aan et voilà: je bent online! Ook kun je met een powerline adapter je tv aansluiten op het netwerk, zonder dat je daarvoor kabels hoeft aan te leggen.

Wat zijn de voordelen van internet via het stopcontact?

Benieuwd of internet via het stopcontact een goede optie is voor jou? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje:

  • Je kunt internetten op alle plekken in huis waar je geen wifi hebt, zoals je zolderkamer of souterrain.
  • Je kunt overal televisie kijken, zonder dat je met kabels in de weer hoeft.
  • Je hebt geen last van eventuele wifi-problemen, zoals een slechte verbinding.
  • Een powerline adapter is goedkoop en dus goed voor je portemonnee.

Wat zijn de nadelen van internet via het stopcontact?

Tegenwoordig maken steeds minder mensen gebruik van internet via het stopcontact. Dit komt doordat er ook een aantal nadelen aan zitten:

  • Een powerline adapter versterkt je wifi-signaal niet.
  • De snelheid van je internet hangt af van de kwaliteit van de elektriciteitskabels in je huis. Heb je een oud huis met oude bekabeling? Grote kans dat je verbinding dan niet bepaald stabiel is.
  • Powerline adapters werken vaak niet goed in combinatie met zonnepanelen.
  • Je kunt maximaal drie adapters in je huis gebruiken. Daarnaast bieden niet alle adapters genoeg ruimte voor meerdere apparaten. Internet via het stopcontact is dus niet geschikt wanneer je veel apparaten wilt aansluiten.

De oplossing: SuperWifi mesh-netwerk

Wil jij overal in huis genieten van goed internet, zonder de nadelen van powerline adapters? Dan is SuperWifi van KPN ideaal voor jou! Dit is de allernieuwste technologie op het gebied van draadloos internet. Met SuperWifi heb je sneller en stabieler internet én beter bereik. Bovendien is het makkelijker te gebruiken dan powerline adapters. 

Maar hoe werkt het SuperWifi mesh-netwerk? Dit netwerk bestaat uit twee verschillende wifipunten die elk een wifi-signaal uitzenden. Het eerste wifipunt plaats je naast je KPN box en het tweede op de plek waar je het wifi-signaal naartoe wilt verzenden. Zo zorg je voor één groot wifi-netwerk in je huis. Je installeert het SuperWifi mesh-netwerk eenvoudig via de KPN Thuis-app. Een kind kan de was doen!

Benieuwd hoe snel jouw wifi op dit moment is, en hoe je deze snelheid met behulp van het SuperWifi mesh-netwerk kunt verbeteren? Doe dan onze wifi speedtest!

Gerelateerde artikelen