Het Rijksmuseum opent haar deuren online

Nu het Rijksmuseum fysiek haar deuren heeft moeten sluiten vanwege het corona virus, lanceerde het museum het platform 'Ontdek Rijksmuseum meesterwerken' connected by KPN. In 'Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken' lijkt het net alsof je in het hart van het museum staat en op pad bent met een multimediatour en je zo vanuit je huiskamer de Eregalerij van het museum in stapt. Scrollend door de nieuwste hoge resolutie 360º beelden, ‘wandelen’ bezoekers langs de meesterwerken zoals de Nachtwacht.

KPN is hoofdsponsor van het Rijksmuseum sinds 2013 en steunt het museum om haar collectie digitaal toegankelijk te maken voor Nederland en de wereld. Het nieuwe platform 'Ontdek Rijksmuseum meesterwerken' start met een nieuwe online rondgang door de Eregalerij. Scrollend door de nieuwste hoge resolutie 360º beelden, ‘wandelen’ bezoekers langs de meesterwerken van het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht, Het melkmeisje en Marten & Oopjen. Bij achttien werken zijn videoverhalen te zien en is tot op het kleinste detail in te zoomen. Het platform gratis beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Neem een kijkje in het Rijksmuseum KPN is hoofdsponsor van het Rijksmuseum sinds 2013

Rijksmuseumthuis

Onder de noemer Rijksmuseum Thuis biedt het Rijksmuseum nu 10 verschillende online platforms en series, klik hier voor een bezoek aan Rijksmuseumthuis.

 1. Rijksmuseum opent Eregalerij online
  Met lijkt het net alsof je in het hart van het museum op pad bent met een multimediatour. De tour voert langs achttien meesterwerken in de Eregalerij en is voor iedereen toegankelijk door de toevoeging van tekst- en audiofragmenten. Ook is de interactieve website  Beleef de Nachtwacht opgenomen waardoor er extra veel verhalen beschikbaar zijn over Rembrandts beroemdste werk.
 2. Rijksmuseumconservatoren vanuit hun eigen huis
  De conservatoren van het Rijksmuseum delen vanuit huis in korte video’s verhalen over hun favoriete kunstwerken. De video’s verschijnen op de sociale mediakanalen van het Rijksmuseum. In de eerste video vertelt hoofd Schilder- en beeldhouwkunst Pieter Roelofs over het huishouden van Jan Steen.
 3. Rijksstudio: de online collectie
  Met Rijksstudio kan iedereen bijna 700.000 objecten uit de collectie van het Rijksmuseum gratis én op hoge resolutie tot in het diepste detail bekijken, downloaden en delen.
 4. Rijks App
  De Rijksmuseum app biedt ook thuis voldoende vertier met multimediatours, Rijksstudio en meer onder één knop. Scroll en swipe door de kunstwerken en zoom in tot de kleinste details. Ook biedt de Rijks App een online tour in Nederlandse gebarentaal. In de nieuwe geavanceerde versie die over een paar weken gelanceerd wordt, is het ook mogelijk om zelf tours te maken.

 5. Operatie Nachtwacht
  Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom 'Op de webpagina van' leggen experts uit wat voor onderzoek zij doen naar Rembrandts beroemdste werk in video’s en artikelen.
 6. RijksCreative
  Op het YouTube kanaal RijksCreative lichten docenten van de Teekenschool in korte tutorials technieken van de grote meesters toe. Er staan inmiddels drie seizoenen online.
 7. RijksTube
  Op het YouTube kanaal RijksTube vind je korte video’s waarin vanuit de kunst wordt gekeken naar hedendaagse popcultuur. Zo worden er bijvoorbeeld verbanden gelegd tussen en de poster van
 8. Rijks Stories
  Volg de verhalen van het Rijksmuseum, waaronder video’s van de conservatoren, exclusieve kijkjes achter de schermen, de blog 10 dingen en het online programma . Hierin krijgen bekende Nederlanders na sluitingstijd de sleutels van het Rijksmuseum. Met o.a. Eric Corton, Janny van der Heijden en Tim Hofman.
 9. Podcast In het Rijks
  In de podcast  vertellen conservatoren, experts en kunstenaars verhalen over kunstwerken en hun makers. De nieuwste aflevering is nu te beluisteren via de bekende podcast apps.
 10. Rijksmuseum voor families
  Ook online is er voor families en kinderen genoeg te beleven. Op de Rijksmuseumwebsite staan kleurplaten, Quest-strips en magazines speciaal voor kinderen.
  Neem een kijkje in het Rijksmuseum

  Gerelateerde artikelen