10 goede voornemens die écht haalbaar zijn

Het zit erop: de eerste maand van het jaar. Dé maand waarin we een aantal ambitieuze goede voornemens netjes op een rij zetten. Meer sporten, minder snoepen, vroeger naar bed… Helaas gooien we deze voornemens vaak in dezelfde maand nog overboord. Tijd voor 10 doelen die wel haalbaar zijn!

1. Verminder je schermtijd

Natuurlijk zijn wij groot voorstander van smartphonegebruik, maar het liefst houden we schermtijd binnen de perken. Opkijken en ‘de echte wereld’ onder ogen te zien is belangrijk! Op de nieuwste versie van iOS en Android kun je zien wat je schermtijd is van de afgelopen week. De uitslag kan nog best schokkend zijn! Je zit zó drie uur per dag op je telefoon… Ook kun je een app, zoals QualityTime gebruiken om je schermtijd te zien. Hoe zorg je dat je minder op je telefoon zit? Pak er een boek bij (zie tip 7)! En sta je te wachten op de tram of bus, neem dan eens de omgeving in je op in plaats van je smartphonescherm.

Tijd doorbrengen met je vrienden of familie is veel leuker als jullie met elkaar een goed gesprek, lekker diner of gezellig avondje uit hebben. Wil je écht dat niemand op zijn telefoon kijkt tijdens een etentje? Leg dan allemaal je mobiel op het midden van de tafel. Wie het eerst toegeeft aan schermtijd, betaalt de rekening. Succes gegarandeerd!

2. Wees lief voor anderen

Wees lief voor je medemens. Help iemand met oversteken, laat iemand die minder goed ter been is voor bij de kassa en maak een praatje met iemand die misschien niet veel sociaal contact heeft.

Met het KPN Mooiste Contact Fonds draagt KPN al 10 jaar haar steentje bij in de strijd tegen eenzaamheid. Dit fonds verbindt mensen met elkaar die wegens ziekte, een handicap of bijvoorbeeld het wegvallen van een partner weinig sociaal contact hebben. Wil jij ook iets doen tegen sociaal isolement? Maak dan een praatje met je eenzame buurvrouw in het portiek, stuur een lief kaartje of ga gezellig koffie drinken bij iemand die vaak alleen is.

3. Wees ook lief voor jezelf

Naast iets goeds doen voor je medemens, mag je jezelf ook weleens in de watten leggen. Haasten naar werk, sporten, met je partner op stap, je vrienden zien en misschien wel voor de kinderen zorgen… Denk je ook voldoende aan jezelf?

Loop jezelf niet voorbij, maar pak af en toe een momentje rust voor jou alleen. Dit zit hem al in kleine dingen, zoals even zitten als je thuiskomt en rustig een kop thee drinken. Maar dit kan ook een rustmomentje zijn voordat je gaat slapen, zodat je zonder stress in bed stapt. Zo’n momentje creëer je door voordat je naar bed gaat al ‘uit te tunen’. Zet de tv uit, leg je telefoon weg en doe felle lampen uit. Hierdoor bereid je je lichaam alvast voor op het slapen. Ook een aanrader: plan af en toe een middag in die helemaal voor jou is. Lekker niks doen!

4. Denk (nog steeds) aan het milieu

Het is één van de vaste gasten op het gala van de goede voornemens: het milieu. Maar hij blijft belangrijk. En energiezuiniger leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Begin klein! Doe de lichten uit als je de kamer uitloopt, bijvoorbeeld. Een tip die je misschien niet eerder hebt gehoord: trek je oplader uit het stopcontact zodra je klaar bent met laden. Een oplader van je smartphone of laptop die nog in het stopcontact zit, verbruikt nog steeds (onnodige) stroom. Zelfs als je apparaat er niet meer op is aangesloten. Haal dus altijd je kabels eruit, fluitje van een cent. 

5. Neem een voordelig abonnement

Een goed spaarcentje voor de oude dag begint bij goed met geld omgaan. Bespaar je geld, dan kun je misschien maandelijks een bedrag opzijzetten. Je kunt besparen op shoppen, dure etentjes en luxe vakanties. Maar ook je vaste lasten kunnen misschien omlaag. Bijvoorbeeld voor je mobiele telefoon. Daar weten we bij KPN alles van! Neem eens een kijkje in onze mobiele shop. Er zit zeker ook een voordelig abonnement voor jou bij. Maar pas op, denk aan nummer 1 in deze lijst van goede voornemens! Minder schermtijd = meer quality time.

6. Eet minder vlees

Jouw dieet is ook van belang als het gaat om bewust leven. Nee, je hoeft niet per direct vegetariër te worden. Maar met iets minder vlees eten is niets mis. Waarom? Als we minder vlees eten verlagen we CO2 uitstoot, krijgen we minder hormonen binnen en dragen we minder bij aan dierenleed. Hoe dat heet, iemand die af en toe geen vlees heet? Een flexitariër! En het is heel simpel. Stop die pasta bolognese eens vol met peulvruchten en extra groentes of kies eens voor een bonenburger in plaats van hamburger!

7. Lees erop los

Wist je dat je door het lezen van een boek ontspant en je hier na het lezen niet moe van bent? Boeken lees je om te ontspannen, maar ook om je kennis te verbreden, nieuwe interesses te ontdekken of jezelf iets te leren. Lees dus meer boeken! Stel een haalbaar doel in, zoals vier boeken per jaar. Probeer er een gewoonte van te maken om voor het slapen een half uurtje te lezen. Old school door je boek bladeren in plaats van in bed door je Instragram scrollen. Pak je meteen nummer 1 uit dit lijstje met goede voornemens mee.

8. Vul je huis met planten

Je kunt er niet omheen: de natuur is goed voor je. Ook thuis kun je daar rekening mee houden. Planten zijn niet alleen een mooie toevoeging aan je interieur en maken iedere kamer gezellig; ze ‘zorgen’ ook voor je. Echt waar! Planten zuiveren de lucht, werken stressverlagend en helpen je focussen op werk. Reden genoeg om een paar mooie groene rakkers op te halen bij het tuincentrum.

9. Gun oude spullen een nieuw leven

Sla jij à la Marie Kondo helemaal in de opruimmodus? Spullen ordenen, troep sorteren en kleding uitzoeken? Met goede voorjaarsschoonmaak breng je rust in je huis. Gooi de vuilniszakken vol spullen die je niet meer wilt niet weg. Je kunt hier anderen blij mee maken en het is nog duurzaam ook. Een paar tips:

  • Organiseer een kledingruil met je vrienden/vriendinnen
  • Verkoop je kleding of spullen op Marktplaats of United Wardrobe
  • Deponeer je kleding in een kledingcontainer van het Leger des Heils
  • Breng je oude spullen naar de Kringloop

10. A smile a day

En als laatste goede voornemen: glimlach erop los. Door te glimlachen naar anderen geef je een positieve boost aan mensen om je heen. En aan jezelf! Ook als er niemand kijkt, werkt een glimlach op je gezicht goed voor je eigen gemoedstoestand. Dus hup, die mondhoeken omhoog :).

Kies goede voornemens die bij jou passen

Oké, het kan misschien best een uitdaging zijn om aan álle goede voornemens te voldoen. Maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf. Denk aan punt 3 he: wees lief voor jezelf. Kies er een paar uit die bij jou passen en kijk wat jij kunt doen. You've got this!

Gerelateerde artikelen