9 weetjes over de Formule 1

Dit seizoen is het 70e jubileum van de Formule 1. De eerste race vond plaats in 1950 op het circuit van Silverstone. Ben jij een liefhebber van de Formule 1, maar nog geen absolute kenner? Geen nood, in dit blog vind je negen leuke F1 feitjes, waardoor je bij de eerstvolgende pubquiz gewoon mee kan praten!

1. De 1e formule 1 race had twee namen

De eerste Formule 1 race in 1950 werd verreden in Engeland, op het circuit van Silverstone. De grand prix had destijds 2 namen, officieel was het de grand prix d'Europe, maar omdat de race op Britse bodem werd verreden, was ook de Engelse grand prix een van de officiele namen. Tegenwoordig begint de eerste race van het seizoen al in maart, toen werd er pas vanaf mei gereden.

2. Formule 1 was voor “ouwe knarren"

Vroeger was de leeftijd waarop je in de Formule 1 reed een stuk hoger dan nu. De oudste wereldkampioen in de Formule 1 is Juan Manuel Fangio. Dat werd hij op 46-jarige leeftijd. De oudste Grand Prix winnaar is Luigi Faglioni, die in 1951 nog de Grand Prix van Frankrijk wist te winnen. Dat is een flink verschil met onze landgenoot, die nog maar net de twintig jaar gepaseerd is.

3. Jonge coureurs hebben de toekomst

De jongste wereldkampioen ooit is Sebastian Vettel. Hij werd in 2008 wereldkampioen toen hij 23 jaar en 134 dagen was. Een ander record dat Vettel op zijn naam heeft is dat hij de jongste coureur ooit is die een boete ontving nadat hij na amper 9 seconden de maximale snelheid in de pitstraat overschreed. De boete bedroeg $1000,-.

4. Kimi Raikonen dit seizoen in de geschiedenisboeken

Over ervaren coureurs gesproken. De Fin Kimi Raikonen rijdt zich dit seizoen de boeken in als de meest ervaren Formule 1 coureur. Hij rijdt daarmee Ruben Barichello van de nummer 1, die nu nog bovenaan staat met 322 races. Het is de vraag of Kimi de eerste plek behoudt, nu ook Fernando Alonso na dit seizoen weer terugkeert in de Formule 1. Alonso heeft nu nog 314 starts achter zijn naam.

5. Rijdende broers in de Formule 1

In het voetbal kennen we ze wel, de voetballende broers. Maar ook in de Formule 1 hebben twee broers tegen elkaar geracet. Michael en Ralf Schumacher zijn de eerste broers die naast elkaar op de grid stonden. Samen hebben ze maar liefst 5x de eerste en tweede plek van een Grand Prix veroverd.

6. Slechts 6 auto's aan de start van een F1 race

Tijdens de GP van de Verenigde Staten stonden slechts 6 F1-auto’s aan de start van de race, het kleinste startveld ooit. Dit had de maken met een technisch mankement met de banden van Michellin. De coureurs die op Bridgestone banden reden hadden die problemen niet. Het grootste startveld was in 1953 bij de GP van Duitsland, daar stonden maar liefst 34 auto’s opgesteld.

7. Meeste pitstops in een race

Alain Prost recordhouder is op het gebeid van meeste pitstops in een race, maar liefst 7 keer! Jensen Button is met 6 pitstops recordhouder van meeste pitstops als winnaar van de race.

8. Hard werken tijdens het racen

Tijdens een Formule 1 race schakelt een coureur gemiddeld zo’n 2500 tot 3000 keer van versnelling. Schakelen kost slechts 50 miliseconden. Dat is 10x sneller dan met je ogen knipperen…

Een Formule 1 coureur verliest tijdens een race zo’n 2,5-3 kilo vocht tijdens een GP race. Dit kom door de hoge G-krachten en de hoge temperatuur in de cocktpit.

Hoe kijk je Formule 1 wedstrijden bij KPN?

Heb je Interactieve TV van KPN? Dan kan je alle races als losse wedstrijd kijken. Je betaalt dan per wedstrijd. Ideaal als je net die ene GP niet wilt missen. 

Wil je het hele F1-seizoen kijken? Kies dan voor een Ziggo Sport Totaal abonnement. Je voegt dit abonnement binnen 15 minuten via MijnKPN toe aan je bestaande Internet en TV pakket. Het pakket is maandelijks aan- en uit te zetten, dus je zit nergens aan vast.

Gerelateerde artikelen