Jullie bespaartips aan elkaar 

In deze gekke tijden speelt het thema ‘besparen’ bij ons allemaal. Korter douchen, lagere temperatuur in huis en zonnepanelen zijn natuurlijk bekende oplossingen. Maar wat kan je nog meer doen? Op het KPN forum gaven jullie elkaar advies. Lees een aantal originele tips hieronder.

1. Kook met een stoomkoker. Dit kost iets meer tijd, maar is energiezuinig. Bovendien behoud de groente veel meer smaak!

2. Verbruik minder gas met behulp van een warmtepomp. Zo’n warmtepomp verzamelt warmte buiten je huis en geeft dit binnen je huis af. Er zijn verschillende soorten pompen, onderzoek welke bij jouw huis past.

3. Zet de Comfort-stand van je CV-ketel uit. Als er geen warmte wordt gevraagd brandt de ketel ook niet. Het duurt wel ietsje langer voordat er warm water uit de kraan komt. Maar het scheelt veel gas. In de stand eco brandt de ketel af en toe nog op momenten dat hij verwacht dat er een warm water vraag zal zijn.

4. Hou de warmte binnenshuis door tochtstrips te plakken en je gordijnen dicht te doen als het koud is. Via je ramen ontsnapt veel warmte. Maar let wel op dat ze niet voor een radiator hangen. Dan blijft de warme lucht juist achter de gordijnen hangen.

5. Ontlucht je verwarming. Zo worden ze sneller warm en bespaar je gas. Bovendien ben je van dat getik af. Dit kan je gemakkelijk zelf doen met een ontluchtingssleutel.

6. Vervang je (spaar)lampen door LED lampen die op bepaalde momenten uit en aan gaan. Deze zijn tegenwoordig al een stuk warmer en gezelliger.

7. Haal apparaten uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Veel apparaten gebruiken ook stroom als ze uitstaan. Denk aan je magnetron, wasdroger of oven.

8. Doe de afwas met kouder en minder water. Dit duurt vaak wel langer maar hiermee bespaar je water en energie.

Ben jij geïnspireerd of heb jij een goed idee die hier nog niet tussen staat? Laat het weten via het KPN forum.

Gerelateerde artikelen