De Nokia 9 en alles over het merk Nokia van toen en nu

Onverwoestbare telefoons met toonaangevende ringtones, verwisselbare frontjes en natuurlijk het legendarische spelletje Snake. Inderdaad, we hebben het over Nokia. Goed nieuws voor Nokia-fans: de nieuwste Nokia 9 is om van te smullen! Lees hier alles over de nieuwste smartphone van Nokia. Ook maken we een trip down memory lane langs de Nokia's van toen.Let op. De Nokia's in dit artikel worden niet meer aangeboden. Bekijk hier de Nokia's bij KPN!

Een paar jaar geleden leek het doek gevallen voor Nokia. In 2014 verkocht het bedrijf zijn telefoonafdeling aan Microsoft, waarna er geen Nokia-telefoons meer uitkwamen. Maar sinds twee jaar is Nokia weer helemaal terug. HMD Global, een Fins bedrijf dat is opgericht door oud-werknemers van Nokia, brengt nieuwe Nokia’s uit. Na het succes van de Banana-phone (Nokia 8810) en de Nokia 8 onthulde het Finse merk dit jaar de Nokia 9. Een prachtig exemplaar met maar liefst vijf (!) camera’s en een onzichtbare vingerafdruk-sensor. Nokia is back!


Maak kennis met de Nokia 9

Met maar liefst vijf camera’s op de achterzijde heeft de Nokia 9 wel iets weg van een buitenaards wezen. Deze futuristische look geeft Nokia meteen een primeur. Het is namelijk de eerste smartphone met vijf camera’s.

1, 2, 3, 4, 5 voordelen!

Laten we wat dieper in de deze camera’s duiken. Het lijkt misschien wat overdreven, maar elke camera’s voegt iets extra’s toe. Eerst wat feitjes: alle camera’s hebben 12 megapixels. Dan zijn er twee lenzen die in kleur schieten en de overige drie in zwart/wit. Hartstikke handig, omdat deze drie hiermee echt álle details weten te vangen. De software van de Nokia 9 maakt daar dan weer een mooi totaalbeeld van. Zo krijg jij scherpe en heldere foto’s.

Door al die verschillende camera’s schiet je met de Nokia 9 hele toffe foto’s met verschil in scherptediepte. Oftewel: het begeerde ‘bokeh’-effect, met een scherp onderwerp op de voorgrond en een wat meer wazige achtergrond. Dit werkt vooral erg mooi met portretfotografie!


High-end extra’s

Naast een handvol camera’s heeft de Nokia 9 nog meer te bieden. De Nokia 9 schiet foto’s namelijk in RAW. Dit bestandsformaat is nog niet gecomprimeerd, wat betekent dat je superveel detail ziet en zo de foto tot perfectie kunt bewerken. Dit kan bijvoorbeeld in Adobe Lightroom. Deze app zit voorgeprogrammeerd op de nieuwe Nokia. Fotografen over de hele wereld gebruiken deze fotobewerkingssoftware en nu kun jij dat ook.

Maar deze Nokia-alien heeft nog meer in zijn mars. Zo zit de vingerafdruksensor naadloos verstopt in het scherm. Je ziet er niets van, maar als jij op het scherm drukt: Sesam open u! Een mooie extra die we in steeds meer high-end smartphones terugzien.


Flinke hardware

Om al dat moois perfect te laten werken heeft de Nokia 9 ook indrukwekkende hardware. Onder de motorkap heeft ‘ie namelijk een Snapdragon 845-chip met 6GB werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen. Hiermee werken de camera’s supersnel en bewerk je zonder moeite die toffe shots in Lightroom.

Verder is de Nokia 9 een Android One-telefoon. Handig? Zeker, want dat brengt een paar garanties met zich mee. Zo draait hij op de laatste versie van Android, in dit geval Pie. Met Android One heb je gegarandeerd twee jaar lang de nieuwste Android-versie en minimaal drie jaar beveiligings-updates.


Nokia’s erfgoed

De toekomst voor Nokia is dus (weer) veelbelovend. Als ode aan de good old Nokia maken we hieronder een kleine trip down memory lane. Ken jij deze nog?


Onverwoestbare telefoons

Sterker dan een baksteen, waterbestendiger dan een onderzeeër en meer energie dan tien Duracell-konijntjes. Dat is wel zo'n beetje de beste beschrijving van legendarische, onverwoestbare Nokia-telefoons, zoals de Nokia 3310. De meeste varianten van de Nokia 3310 kon je ook nog eens personaliseren met unieke ‘frontjes’. Welke Nokia-liefhebber had ze niet?! Goed nieuws voor de nostalgische fans: tegenwoordig zijn de klassieke frontjes voor een paar tientjes op Marktplaats verkrijgbaar!


Legendarische ringtones

Ook wij trapten er wel eens in: dacht je dat je werd gebeld, bleek het de Nokia van iemand anders te zijn die afging! De beroemde Nokia-ringtone was destijds dan ook iets wat je dagelijks heen hoorde. Hoe klonk 'ie ook alweer?


Supersnel typen met 'T9'

Sms’en tot je erbij neerviel. Ook dat kon met de oude Nokia's. En dan ook nog eens supersnel en effectief. De meeste Nokia’s waren voorzien van 'T9': de woordengenerator- en voorspeller waarmee je in no-time hele sms’jes typte. Hoe slim de smartphones van tegenwoordig ook zijn, de typesnelheid die we met T9 haalden, halen we nooit meer!


Snake

If I say Nokia, you say Snake. Snake is het spel waarbij je een virtuele slang zo veel mogelijk bolletjes laat eten. Een zeer verslavend spel waarbij je absoluut de beste wilde zijn. Jouw score vergeleek je vervolgens met vrienden, familie en collega’s. Had je een hoge score? Dan was je meteen iemand met aanzien 🐍.


Nieuwe Nokia of toch old school?

Hoe je het ook wendt of keert: Nokia is nog steeds iconisch! Met de allernieuwste Nokia’s verrassen ze vriend en vijand. En de klassiekers hebben bij velen een plekje in hun hart: pure nostalgie. Stel, je gaat nu je mobiele abonnement verlengen en je moest kiezen: zou je dan voor een old school Nokia 3310 gaan of ga je voor de new school Nokia 8 of zelfs de allernieuwste Nokia 9? Ga je voor een onverwoestbaar icoon of een futuristische camera-alien?

Gerelateerde artikelen