De energietransitie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo is het belangrijk om vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar af te stemmen. Technologie speelt hierin een sleutelrol. Energiebedrijf Vandebron heeft samen met Ordina en KPN een innovatieve oplossing ontwikkeld die het energienet in evenwicht houdt.

IoT-oplossing Vandebron houdt energienet in balans

Vandebron voorziet ruim 200.000 huishoudens van energie die duurzaam is opgewekt op Nederlandse bodem. Dat gebeurt bijvoorbeeld in een windmolen- of zonnepark. Kenmerkend voor deze duurzame energiebronnen is dat er pieken zijn in het opwekken van energie, bijvoorbeeld op dagen dat de zon volop schijnt of het heel hard waait. Als die pieken ontstaan wanneer er minder vraag dan aanbod is, kan het energienet uit balans raken.  

Dit is te voorkomen door de capaciteit van het zonnepark of de windmolen tijdelijk terug te schroeven: curtailment. Vandebron heeft in samenwerking met Ordina en KPN een oplossing bedacht om solar curtailment in de praktijk toe te passen bij een zonnepark. Deze oplossing combineert de schaalbare software van Ordina met KPN Things, het IoT-platform van KPN, en de veilige en stabiele KPN Things Routers. Dit zijn speciale industriële routers waarmee alle zonnepanelen een betrouwbare dataverbinding krijgen.   

Kracht van het ecosysteem 

Deze slimme oplossing is een fraai staaltje co-innovatie. “Ordina heeft een bijdrage geleverd aan de softwareontwikkeling en met de kennis en expertise van KPN hebben we ook de capability kunnen bouwen om die dataconnectie met het zonnepark te maken”, vertelt Arno van den Berg, CTO van Vandebron. De 3 bedrijven brengen elk hun eigen expertise in. Daardoor gaat de ontwikkeling veel sneller dan wanneer een energieleverancier alles helemaal alleen moet uitzoeken.  

De oplossing is zo opgezet dat deze kan worden uitgerold naar alle windparken in Nederland en Europa. “Wij geloven echt dat de volgende fase van de energietransitie heel erg technologiegedreven is”, besluit Van den Berg. “Dus we zijn altijd op zoek naar nieuwe technologie, nieuwe manieren, nieuwe middelen en nieuwe projecten om samen een extra stap te maken in de Nederlandse energietransitie.” 

Meer weten over de KPN Things Router? Download het gratis artikel of bekijk de pagina.

Gerelateerde klantcases