“Het allerbelangrijkste bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) is de betrouwbaarheid van de dienstverlening; alles draait om de veiligheid en efficiëntie van onze operatie.” Dat stelt Hessel Dikkers, CIO bij NS. “Het is cruciaal en essentieel dat onze medewerkers elkaar altijd kunnen bereiken. Portofonie is daarbij een belangrijk communicatiemiddel, omdat je ermee in groepen kan communiceren.”

Flexibiliteit en landelijke dekking voor de NS met Push-To-Talk dienstverlening van KPN

Keuze voor Push-To-Talk technologie 

“Het netwerk waar onze oude portofoons aan gekoppeld waren, was technisch verouderd en aan  vervanging toe. We hebben heel bewust gekozen om een stap naar voren te zetten en over te  stappen naar Push-To-Talk (PTT) technologie van KPN. De flexibiliteit en de landelijke dekking van  de dienstverlening zijn voor ons van grote waarde. In de oude wereld hadden we een beperkt  aantal zendmasten rondom het gebruik van portofoons, de landelijke dekking geeft onze mensen veel meer communicatiemogelijkheden.”  

Prioritering op netwerk

De basis voor PTT-technologie is het 4G-netwerk. KPN heeft een prioriteringsmechanisme inclusief pre-emption geïntroduceerd, waardoor in principe de volledige bandbreedte op een locatie gebruikt kan worden. Hiermee verkrijgen we gegarandeerd toegang tot het netwerk en zo kunnen onze medewerkers elkaar altijd bereiken. 

Landelijke uitrol PTT 

“De eerste pilot hebben we gedaan in Zwolle met onze Wal-medewerkers, die op het station werken  als medewerker reisinformatie, perronleider of RET-machinist. Zij communiceren nu naar volle tevredenheid via Push-To-Talk. Ze ervaren betere, meer heldere communicatie, ook op grote afstand. Na deze succesvolle pilot in Zwolle is PTT in 2020 landelijk uitgerold voor de hele doelgroep.”  

Een andere gebruikersgroep is de security operatie van de Eurostar, de hogesnelheidstreindienst die Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Londen met elkaar verbindt. Bij de afgeschermde terminals in Amsterdam en Rotterdam, de Veiligheidscentrale in Utrecht en het opstelterrein in  Watergraafsmeer zijn de beveiligers uitgerust met Mission Critical Push-To-Talk (MCPTT). Daarmee is de missiekritische communicatie optimaal geregeld op en tussen stations. 

Uiteindelijk gaan we alle portofonie omgevingen binnen NS vervangen door PTT. Wanneer je met OV reist wil je zekerheid en het vertrouwen hebben dat alles onder controle is. Daar draagt Push-To-Talk zonder twijfel aan bij.

Meer weten

Benieuwd naar de mogelijkheden van Push-To-Talk voor jouw organisatie? Vul het contactformulier in en wij bellen je (op werkdagen) binnen 24 uur terug.

Gerelateerde klantcases