Met sensoren kunnen telers de opbrengst van hun gewassen verhogen. Veldwacht biedt een laagdrempelige methode om hiermee te starten. “Er is veel vraag naar onze sensoren, maar wij willen rustig opschalen”, zegt Ron, een van de oprichters van Veldwacht. KPN Things Explorer maakt dit mogelijk. “Het platform groeit mee met ons bedrijf.”

Veldwacht groeit gezond met KPN Things Explorer

Het Internet of Things verovert de land- en tuinbouwsector. Sensoren kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het meten van de lucht- en bodemvochtigheid en de temperatuur. Deze data helpen telers het maximale uit hun gewassen te halen. Ook maakt de technologie een efficiëntere irrigatie en gewasbescherming mogelijk, wat beter is voor het milieu. Voor sommige telers vormen de kosten van de sensoren nu nog een obstakel. Daar wil Veldwacht verandering in brengen.

Laagdrempelige LoRa-toepassing

Veldwacht is een project van Ron en zijn broer Nick. Ron zelf heeft een ICT-achtergrond, zijn broer is teeltadviseur. “Nick adviseert groente- en fruittelers over zaken zoals bemesting en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen”, legt Ron uit. In maart 2021 kwam Nick langs met een sensor van een teler die kapot was gegaan. “Toen ontstond het idee om zelf een laagdrempelige toepassing voor het monitoren van gewassen te ontwikkelen.”

De twee broers gingen op onderzoek uit. Al snel kwamen ze uit bij LoRa-sensoren. “Het LoRa-netwerk van KPN is zeer betrouwbaar en heeft een landelijke dekking, ook op afgelegen percelen”, zegt Ron. “Je kunt de sensoren overal in de grond steken en het werkt direct. Daarnaast zijn LoRa-sensoren ondanks het chiptekort nog goed verkrijgbaar.” In de experimentele fase maakten ze gebruik van KPN Things Freemium. “Hiermee konden we gratis tot drie sensoren koppelen aan een applicatie.”

Functioneel en kostenefficiënt


Ron en Nick bouwden zelf een webapplicatie. Daar worden de sensordata verwerkt en gepresenteerd aan de teler. De maanden daarop stonden in het teken van praktijktesten. Eerst gebeurde dat in een proeftuin van de werkgever van Nick, later volgde een pilot bij een aardbeienteler. “Een aardbeienplant moet voldoende kou krijgen om in het volgende jaar voldoende vruchten te kunnen geven”, vertelt Ron. “Deze koude-uren kunnen wij nauwkeurig meten met bodemsensoren. Het werkte precies zoals we voor ogen hadden.”

Door mond-tot-mondreclame kwamen er steeds meer verzoeken van telers binnen. “Veel telers vinden dit interessant, maar voor een sensor moet je vaak honderden euro’s betalen. Daar komen dan nog tientallen euro’s per maand bij voor de connectiviteit. Wij houden de kosten zo laag mogelijk. Bijvoorbeeld door niet zelf sensoren te ontwikkelen en produceren, maar deze af te nemen bij een leverancier. En door kleine marges te hanteren. Een sensor kost bij ons geen honderden euro’s en de maandelijkse kosten zijn vijf euro per sensor.”

Gecontroleerd groeien


Vanwege de grote vraag besloten Ron en Nick zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. “Je kunt niet zomaar overal sensoren gaan plaatsen”, lacht Ron. Vervolgens kwamen ze voor een uitdaging te staan. “KPN Things Freemium heeft een limiet van drie apparaten. Maar de enige alternatieven waren ondoorgrondelijk of bestonden uit grote pakketten, zoals een minimumaantal van 1000 sensoren.”

“We vielen in een soort gat”, vervolgt de ondernemer. “Als start-up kun je niet zomaar opschalen van een kleinschalig project naar 1000 sensoren. Het is fijner om dat in kleine stapjes te doen. Dit geldt zeker voor ons, omdat we Veldwacht allebei combineren met een fulltime baan. We willen Veldwacht gecontroleerd laten groeien, zodat we geen slachtoffer worden van ons eigen succes. En we moeten grip op de kosten houden.”

KPN Things Explorer


De introductie van KPN Things Explorer kwam voor Veldwacht precies op het juiste moment. “We bepalen zelf hoeveel sensoren we koppelen en betalen een maandelijks bedrag van 2,50 euro per sensor. De kosten zijn dus heel voorspelbaar. Als ik nu een nieuwe sensor aansluit, weet ik precies wat dat kost. En als ik diezelfde sensor over een maand niet meer nodig heb, kost die ook geen geld meer. Het is flexibel en groeit mee met je bedrijf of project. Voor een startende ondernemer is dit perfect.”

Bijkomend voordeel: Veldwacht kon blijven werken met het platform waar ze al aan gewend waren. “KPN Things beviel vanaf het eerste moment, ondanks het feit dat we geen ervaring met LoRa hadden. Het toevoegen van sensoren wijst zichzelf, zelfs voor mensen zonder ICT-ervaring.” Ron zou het platform zeker aanbevelen aan andere bedrijven die willen experimenteren met het Internet of Things. “Je begint laagdrempelig met Freemium. En als je een goed concept hebt, kun je met Explorer eenvoudig opschalen.”

Tientallen sensoren


Mede dankzij KPN Things Explorer is Veldwacht uitgegroeid tot een volwaardige start-up. “We hebben inmiddels 34 actieve sensoren, verspreid over 25 verschillende percelen van acht bedrijven. Daarmee monitoren we onder andere aardappelen, aardbeien en courgettes. Momenteel zijn we ook bezig met een proef met uien. Aan de hand van weersomstandigheden en het vocht op de bladeren voorspellen we het ontstaan van schimmel. Dat maakt een gerichtere inzet van gewasbeschermingsmiddelen mogelijk.”

De twee broers verwachten dat het aantal actieve sensoren dit jaar nog verdubbelt. “We willen het nog relatief kleinschalig houden, maar wie weet wat de toekomst brengt. Voor elke teler is het ontzettend handig om inzicht te hebben in zijn gewassen. Ook is deze technologie cruciaal om de land- en tuinbouw te verduurzamen. Hier liggen zeker kansen voor Veldwacht.”


Probeer nu zelf KPN Things Explorer
Ga zelf aan de slag met kleine aantallen en groei op een laagdrempelige manier.

Al een account? Upgrade Maak gratis een account en upgrade

Gerelateerde klantcases