Bedrijven hoeven zichzelf niet volledig opnieuw uit te vinden om de kansen van digitalisering te kunnen verzilveren. Ondernemers hebben soms ten onrechte het gevoel dat ze alles in een klap overboord moeten zetten, maar digitale transformatie kan ook kleiner beginnen. Het kan allemaal veel simpeler. Maak van je 'fysieke bedrijf’ een digitale kopie en ga daar mee aan de slag.

Digitale transformatie kan prima in kleine stappen

Dat is de boodschap van Gerhard van der Bijl, Senior Vice President Tech bij Albert Heijn, Etos en Gall & Gall. “Begin dicht bij huis”, zegt hij. Met kleine verschuivingen richting digitalisering is vaak al heel veel te bereiken, ook door het mkb. Je hebt niet altijd 'moonshots’ nodig. Zoek het eerst in 'loonshots', minder dramatische stappen die makkelijker zijn te realiseren. Kijk naar wat toonaangevende bedrijven uit je branche doen en neem daar elementen van over die je eigen organisatie sterker maken. Vorm je bedrijf in kleine stappen om naar een organisatie die snel op nieuwe digitale ontwikkelingen kan inspelen.

Albert Heijn deelt ervaringen


Van der Bijl sprak de 6.000 deelnemers aan The Digital Dutch 2021 toe vanuit het volledig geautomatiseerde AH-distributiecentrum in Zaandam. Daar valt te zien hoe winkelbestellingen snel, veilig en efficiënt zijn uit te leveren. Met verschillende soorten robots en geautomatiseerde kranen van procesautomatiseerder Vanderlande haalde AH het neusje van de zalm op logistiek gebied binnen.

AH heeft niet alleen het meest geavanceerde distributiecentrum, maar is ook bezig de winkels sterk te digitaliseren. Daartoe werden digitale varianten van fysieke winkels gebouwd. Van belangrijke onderdelen in de distributieketen heeft de grootgrutter zogenoemde ‘digital twins’ ontwikkeld.

Kijk hier de video van het gesprek wat Jim Stolze hierover had met Gerhard van der Bijl van Albert Heijn op The Digital Dutch 2021:

Gedetailleerd inzicht


Digital twins zijn digitale replica's van een object, proces of systeem, in dit geval een winkel. Ze worden gebruikt om beter te begrijpen hoe het systeem zich zal gedragen bij verdere digitalisering. Door simulatie krijgt men een gedetailleerd inzicht in prestaties en processen. Digitale twins helpen betere beslissingen te nemen. Zo'n digitale weergave van de werkelijkheid kan simpel beginnen en stap voor stap verbeteren.

Vandaar Van der Bijl's conclusie dat ook andere, minder grote bedrijven deze methode kunnen toepassen. Digital twins effenen de weg naar digitale transformatie, ook voor organisaties die nog niet sterk zijn gedigitaliseerd. AH heeft inmiddels goede ervaringen met digital twins opgedaan.

Corona versnelde digitalisering


AH is nu in staat om slimmer te digitaliseren. Door Corona is de digitale transformatie in een stroomversnelling gekomen. Veel plannen die er lagen zijn versneld doorgevoerd. Sommige projecten zijn wel drie jaar naar voren geschoven.

Al langer bestond de ambitie om een digitale voorloper te worden. Een paar jaar geleden werden alle onderdelen van de distributieketen en de hele organisatie tegen het licht gehouden. Volgens Van der Bijl bleek dat AH gewoon nog niet goed genoeg was. “Op een heleboel terreinen vonden we dat het beter moest.” Bij die verbeterslag was het belangrijkste inzicht dat tech het verschil maakt. Uiteindelijk is de winstgevendheid alleen te verhogen door slimmer gebruik te maken van data en tech.

Alles is nu connected


Van der Bijl: “Concurrentievoordeel draait niet langer om ketenoptimalisatie. In onze wereld is alles connected. Het gaat vooral om de som van alle verbindingen in het netwerk. Hoe meer verbindingen, des te meer kracht en dominantie in de markt. Cruciaal is het belang van samenwerking in de keten, veel speling zit er niet meer in. Alles is heel precies op elkaar afgestemd. Als een vrachtwagen zijn tijdslot niet redt, heeft dat grote gevolgen.

Jim Stolze, presentator van The Digital Dutch en zelf ook ondernemer, vroeg Van der Bijl hoe AH dit heeft aangepakt. Het toverwoord is veerkracht. De bevoorradingsketen is zo ingericht dat stootjes van buiten soepel kunnen worden opgevangen. Volledige transparantie en integratie van data horen daarbij. AH wordt een datagedreven organisatie. De start van de verbeteringen zit bij de techniek. Systemen worden steeds schaalbaarder.


Whitepaper: The future of networking

Verslim ook jouw netwerk. Lees onze visie, bekijk de 3 cases en ontdek hoe KPN je helpt met jouw connectiviteit.

Download


KPN partner van Ahold


Wat de rol van KPN is als belangrijk strategisch partner van Ahold vertelt Ramon Gravekamp, verantwoordelijk voor sales in het retailsegment. KPN is verantwoordelijk voor een breed portfolio aan ICT-diensten die het hart vormen van de ICT-infrastructuur van Ahold. De winkels van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall in Nederland en België zijn daarop aangesloten.

COVID-19 had veel impact op de relatie met de klant. Gravekamp: “Er is een versnelling gekomen in het thuiswinkelconcept van Albert Heijn. Daardoor zie je nu veel blauwe bezorgbusjes met boodschappen rijden. Het aantal logistieke centra waar dit vanuit bestuurd wordt is toegenomen en verdere uitrol staat gepland. Alle medewerkers van het hoofdkantoor van Ahold zijn vanuit huis gaan werken. Wij hebben zeer snel de thuiswerkomgeving op hun netwerk kunnen opschalen. Onze samenwerking met Ahold is hecht en intensief. Dat is belangrijk voor Ahold vanwege de continue innovatie die zij doorvoeren om de meest toonaangevende retailer van Nederland te blijven. Zo zijn we betrokken bij de vernieuwing van de AH App, loyalty programma’s als de AH Bonuskaart en elektronische zegeltjes.”

COVID-19 versnelde digitalisering


De retail is in de ban van de digitale versnelling. Gravekamp: “We kopen allemaal thuis via onze tablet of laptop op de bank onze spullen. Of dit nu non-food of food is, maakt eigenlijk niet meer uit. De pakketbezorgers zijn er druk mee. Juist omdat het door de aanwezige infrastructuur zo laagdrempelig is geworden, heeft COVID-19 dit nog verder versneld. Als consument verwachten we een volledige omnichannel experience. De belevingen die je online en in de fysieke winkel hebt lopen naadloos in elkaar over. Ze versterken elkaar nog verder. Hier zet Ahold ook stevig op in. De AH app, waarmee je thuis boodschappen kunt bestellen, werkt ook in de winkel om mee te shoppen. Er zijn veel plannen bij Ahold om deze integratie verder vorm te geven. Klantdata is belangrijk hierbij.”

Gerelateerde klantcases