Achter de bouw gaat een enorme logistieke operatie schuil. Zo is voor het laden en lossen duur materieel nodig dat het hele land door reist. Hoe behoud je dan als bedrijf het overzicht? Combex Bouwlogistiek koos voor KPN Asset Tracking. “Het kunnen lokaliseren van bouwmaterieel via LoRa-trackers zorgt ervoor dat we nu veel efficiënter werken”, zegt commercieel manager Wieke Wagenaar van Combex.

Combex Bouwlogistiek houdt overzicht met LoRa-trackers

Combex Bouwlogistiek is gespecialiseerd in ruwbouw beton- en bouwmaterialenvervoer en exceptioneel transport. Het huidige Combex ontstond in 2015 na een samenvoeging van verschillende logistieke dienstverleners. Inmiddels is het bedrijf onderdeel van AB Texel Group, een van de grootste transportbedrijven van Nederland. “We zijn de afgelopen jaren hard gegroeid”, vertelt Wieke. “We hebben nu meer dan 175 werknemers, 125 vrachtwagens en een jaaromzet van ruim 28 miljoen euro. Door de snelle groei is de bedrijfsvoering wel een stuk complexer geworden.” 

Minder zicht op bedrijfsmiddelen


Een efficiëntieslag was hard nodig. Wieke’s broer Marten, binnen Combex verantwoordelijk voor onder meer IT, kreeg de taak om de behoefte vanuit de business in kaart te brengen én een oplossing te zoeken. “Er was bedrijfsbreed af en toe onvrede over het materieelbeheer”, zegt Marten. “Van sommige typen hulp materieel konden we de locatie niet snel achterhalen, terwijl het veel waarde vertegenwoordigt. Ook moesten we soms klanten teleurstellen omdat het benodigde hulpmaterieel niet snel genoeg beschikbaar was. Van de operationele planning tot finance: iedereen vond dat er iets moest veranderen.”

De grootste winst viel te behalen bij de hulpmiddelen voor laden en lossen. “Wij vervoeren alles van een halve kilo tot 100 ton en van 10 centimeter tot 50 meter lang”, legt Marten uit. “Onze vrachtwagens hebben een standaarduitrusting, maar die volstaat niet altijd. Zo heb je voor heipalen een speciale klem nodig, en voor betonplaten bijvoorbeeld een zuignap. Beide kosten nieuw bijna 10.000 euro. Ze zijn te duur om je vrachtwagens er generiek mee uit te rusten en nemen veel ruimte in beslag. Bovendien gebruik je ze niet vaak. Je moet deze hulpmiddelen dus heel efficiënt inplannen.”

Inefficiënte bedrijfsprocessen


In de praktijk ging dat niet altijd goed. Wieke: “Vroeger hadden we een of twee planners, nu tien. De organisatie was zo groot geworden dat de communicatie en administratie een uitdaging werden. Hierdoor bleef er regelmatig materieel op de losadressen liggen. Dan moesten we een chauffeur terugsturen naar de locatie om te kijken of het materieel daar nog lag. Dat kost allemaal tijd. 

Ook voor de jaarlijkse keuring was het wenselijk om hulpmiddelen te kunnen lokaliseren. Maar hoe doe je dat? “In tegenstelling tot onze vrachtwagens en trailers heeft dit materieel geen accu of andere stroomvoorziening”, vertelt Marten. “Eerst zijn we gaan testen met apparaten met een batterij, simkaart en GPS-antenne. Deze oplossing was best duur, en de positionering viel tegen. Op zich is dat begrijpelijk. Onze vrachtwagens komen vaak op afgelegen bouwplaatsen met een gebrekkige infrastructuur en het materieel is van beton en staal. Dat zijn geen ideale omstandigheden.”

LoRa-trackers werken wél


Op dat moment kwam KPN in beeld. “Zij stelden voor om een test met LoRa-trackers te doen”, zegt Marten. LoRa is een Long Range, Low Power IoT-verbinding speciaal ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Eén LoRa-module kan jarenlang data zenden op slechts twee batterijen.

Aanvankelijk was Marten sceptisch. “Waarom zou zo’n klein en minder krachtig apparaatje dan wél werken? Maar de test bewees mijn ongelijk. We hebben een vrachtwagen voorzien van meerdere trackers en de chauffeur het land in gestuurd. Bij terugkomst bestudeerden we de data en wat bleek: het kwam gewoon heel goed uit de verf. We waren onder de indruk van de accuraatheid. Die aanpak heeft ons zodanig overtuigd dat we meteen met LoRa aan de slag zijn gegaan.”

Operationele verbeteringen


Inmiddels heeft Combex honderd hulpmiddelen uitgerust met een LoRa-tracker. De locatie en status van deze assets wordt getoond in het KPN Things-beheerplatform. Wieke is zeer tevreden over de efficiëntieslag die hiermee is gerealiseerd. “Onze planners hoeven niet meer handmatig bij te houden waar het materieel zich bevindt. Als er eens iets bij de klant blijft staan, zien de planners dat in het platform. We raken dus niks meer kwijt. Ook voor de jaarlijkse keuring van materieel scheelt dit veel gedoe. Het lokaliseren zorgt op allerlei manieren voor gemak in de operatie.”

De commercieel manager ziet nog een voordeel: het draagt bij aan een goede klantrelatie. “We kunnen klanten snel de informatie geven die ze nodig hebben. Ook kunnen we ze van te voren informeren als hulpmateriaal na een project even moet blijven liggen in verband met een efficiënte vrachtwagen belading. Dankzij continu overzicht kunnen we dus beter communiceren met onze klanten, met een verbeterde klantrelatie als gevolg.” 

Opschalen is eenvoudig


De nieuwe werkwijze bevalt zelfs zo goed dat Combex nog meer assets gaat monitoren met LoRa-trackers van KPN Asset Tracking. “Recent hebben we voor duizenden euro’s aan nieuw materieel besteld dat we meteen ook van trackers voorzien”, laat Marten weten. “We kunnen de trackers zelf activeren en beheren via het platform, dus opschalen is heel eenvoudig. Het werkt gewoon en heeft onze organisatie nu al veel opgeleverd.” 

“Dit is een laagdrempelige oplossing voor een probleem waar veel bedrijven mee worstelen”, vult Wieke aan. “De investering is beperkt en de operationele waarde enorm. Natuurlijk kun je ook zelf een oplossing ontwikkelen, maar wij hebben er bewust voor gekozen om samen te werken met een grote partij als KPN. Dan weten we zeker dat we goed zitten, bijvoorbeeld qua netwerktechnologie en de betrouwbaarheid van de trackers. Onze verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen.”

Benieuwd wat KPN Asset Tracking voor uw bedrijf kan betekenen? Bekijk onze pagina over Asset Tracking.

Gerelateerde klantcases