
Toen de ArenA in 1996 werd geopend als spiksplinternieuw, overdekt voetbalstadion was met veel zaken rekening gehouden. Maar niet met de ideale omstandigheden voor een grasmat waarop wekelijks gespeeld wordt. De gesloten vorm van het stadion voorkwam in de beginjaren dat er genoeg zonlicht, luchtcirculatie en gelijkmatige regenval bij de grassprieten kwamen. Het veld moest tientallen keren vervangen worden en de spelers en fans waren - op zijn zachtst gezegd - niet blij met de pollen die elke wedstrijd door de lucht vlogen.
Slimme grasmat
Die vervelende situatie is inmiddels ruim verleden tijd. De elftallen die tegenwoordig hun wedstrijden spelen in de Johan Cruijff ArenA treffen een blakend biljartlaken aan. Het is het resultaat van een revolutionair project, waarvoor de ArenA de handen ineen sloeg met diverse partners. Het resultaat: een slimme grasmat.
Innovatieve projecten
Hans Noppers is IT Partner Manager & Sponsoring bij KPN. Hij bekijkt hoe partnerschappen tussen KPN en andere ondernemingen interessante zakelijke mogelijkheden kunnen opleveren. Dat doet hij ook voor projecten rond de Johan Cruijff ArenA, waarvan KPN al partner is vanaf de ontwikkeling en de bouw.
“Naast het grasmatproject loopt er nog een groot aantal andere innovatieve projecten bij de Johan Cruijff ArenA”, vertelt Noppers. De projecten vallen allemaal onder de paraplu van het
Field Lab innovaties
Hij noemt een paar voorbeelden van innovaties die KPN in het Field Lab test. “Met grote mensenmassa’s in een relatief klein gebied is er behoefte aan snel en goed onderling contact tussen organisatie, politie en hulpdiensten. Daarom biedt KPN onder meer de mogelijkheid om een deel van het mobiele
Van samenwerking tot resultaat
Volgens Noppers bieden de projecten interessante mogelijkheden voor bijvoorbeeld MKB-bedrijven. Niet alleen vanwege de innovaties die eruit voortvloeien en die ondernemingen kunnen gebruiken. Ook de samenwerking levert mooie resultaten op. “Rond elk project ontstaat een ecosysteem van verschillende bedrijven die allemaal hun eigen stukje waarde toevoegen. Dat zorgt voor een grote innovatiekracht. Dat pakt positief uit voor de bedrijfsvoering van de afzonderlijke deelnemers, maar ook voor de hele maatschappij. Daarnaast ontstaan er waardevolle partnerships. KPN vervult daarin graag de rol van duurzame verbinder die zijn marktkennis en netwerk ter beschikking stelt.”
Innovaties in het professioneel voetbal
Dat gebeurt ook in het project rond de slimme grasmat. Professionele clubs hebben interesse om de IoT-werkwijze toe te passen en Noppers kijkt naar mogelijkheden voor het amateurvoetbal in Nederland. Hij doet dat samen met voetbalbond KNVB en Antea Sport, een landelijke specialist in ontwikkeling en onderhoud van buitensportaccommodaties.
“Dit staat nog in de kinderschoenen, maar de mogelijkheden zijn veelbelovend”, vertelt Noppers. “In Nederland zijn ruim 3.000 amateurclubs actief, met in totaal 7.000 voetbalvelden. De kosten van het onderhoud bedragen jaarlijks 9.000 euro per veld. De vraag is: hoe kunnen we die velden slimmer maken? Hoe gebruiken we data over vochtigheid, vriesweer of de kwaliteit van het veld om beslissingen te nemen over bijvoorbeeld beregening of het maaien van het gras? Dat hoeft natuurlijk niet zo uitgebreid als in de ArenA, maar we kunnen wel veel met de ervaringen die we uit dat stadion meenemen. Zo’n IoT-aanpak kan gemeenten veel geld schelen: zij zijn vaak verantwoordelijk voor het onderhoud van sportvelden. En verenigingen profiteren daar ook van. Bovendien helpt het hen met de planning: met behulp van de juiste data weet je al vroegtijdig of een wedstrijd door kan gaan of niet.”

Voor Noppers zijn de projecten rond de Johan Cruijff ArenA een mooie manier om het belang te laten zien van de beste connectiviteit én de mogelijkheden van het
Landbouwtoepassingen
Een goed voorbeeld van een bedrijf dat met behulp van IoT zelfs zijn hele businessmodel heeft omgegooid, is volgens Noppers trekkerfabrikant John Deere. “Zij helpen boeren wereldwijd met het verbeteren van hun landbouwmethodes. Dat doen ze nu met behulp van de data die klanten wereldwijd verzamelen bij het gebruik van hun voertuigen.”
Zo drastisch zal niet elke onderneming te werk kunnen gaan, volgens Noppers: “Maar het is absoluut goed om te checken welke waarde het Internet of Things kan toevoegen aan je businessprocessen. De drempel om ermee te beginnen is laag. En bij KPN zorgen we dat je data via het beste netwerk hun weg kunnen afleggen. Met IoT maken we dingen meetbaar die voorheen niet te meten leken. En dat kan van grote waarde zijn.”
Wil je zelf aan de slag met IoT bij jouw sportclub, bedrijf of vereniging?