Zorgdomotica: hoe zorg je voor 24/7 beschikbaarheid in de héle keten?

Zorgdomotica is cruciaal om toekomstige uitdagingen in de zorg het hoofd te bieden. Een nieuwe innovatiegolf zorgt voor accuratere alarmen en actuele of zelfs voorspellende inzichten, met alle voordelen van dien. Je grootste uitdaging als technisch verantwoordelijke: 24/7 beschikbaarheid van de héle – enorm complex geworden – keten. Een service integrator garandeert dat de hele keten altijd werkt. Zo krijg jij tijd om je te richten op maximale zorgimpact en innovatie.

Ga je (nieuwe) domotica toepassen binnen je VVT-organisatie? Dan kun je praktisch niet meer om de cloud heen. Een cloudoplossing biedt veel voordelen. Je kunt gemakkelijk op- en afschalen, qua functionaliteit én capaciteit. Daarnaast hoef je applicaties niet meer zelf te updaten. Leveranciers doen dit frequent, vaak wel 1 of 2 keer per maand.

Aan jou de taak om uit te zoeken of nieuwe features je zorgprocessen kunnen verbeteren. Het technisch beheer gaat dus naar de cloudleveranciers. Jij kan je meer bezighouden met functioneel beheer. Al blijf je natuurlijk verantwoordelijk voor je eigen architectuur.

Complex en kwetsbaar landschap

Het aantal apparaten, applicaties, leveranciers en integraties in de zorg neemt in rap tempo toe. Meer functionaliteiten en integraties leiden tot meer impact. Maar ook tot een hoop extra complexiteit en kwetsbaarheid binnen je landschap. Omdat 24/7 ketenbeschikbaarheid cruciaal is, omdat je voor een deel van de zorgverlening vertrouwt op zorgdomotica moet de hele keten goed zijn ingeregeld.

Een lastige opgave. In de praktijk zien we namelijk dat eigen IT-afdelingen vaak maar een deel van de keten begrijpen én dat geen enkele leverancier verantwoordelijkheid neemt voor het geheel.

De keten als domino

Stel, je alarmering werkt niet (goed). Foute boel: de veiligheid en het welzijn van je cliënten en mogelijk ook zorgprofessionals zijn in het gedrang. Het zorgdomotica-apparaat, de firmware daarvan, de applicatie, de configuratie, de internetverbinding, je infrastructuur: de oorzaak van de prio 1-storing kan óveral liggen. Binnen no time moet je de oorzaak kunnen identificeren en de leverancier een oplossing laten realiseren. Dit is momenteel hoofdbreken #1 van de technisch verantwoordelijken binnen VVT-organisaties.

Voor het functioneren van de hele keten zijn goede service-afspraken met leveranciers essentieel. Zij moeten jou goed en snel helpen en niet van het kastje naar de muur sturen.

Technische ontzorging door service integrator

Steeds meer verpleeg- en verzorgingsorganisaties, bijvoorbeeld Zorgspectrum het Zand, besteden het ketenbeheer daarom uit bij een service integrator zoals KPN Health. Als service integrator garandeert KPN Health dat alle diensten en technologieën, van welke leverancier dan ook, naadloos blijven werken. Doordat je niet meer het hele landschap in de lucht hoeft te houden, kunnen ze zich bij Zorgspectrum Het Zand meer richten op de strategie. Daar is nu vooral de vraag: “Waar willen we naartoe met onze zorgdomotica?”

Strategie vereist tegenwoordig constante aandacht. Voorheen implementeerde je een zorgdomotica-oplossing en deed je daar 5 tot 10 jaar mee. Door de continue (hoofdzakelijk SaaS-gebaseerde) doorontwikkeling ziet je omgeving er over 2 jaar alweer heel anders uit. Word je op technisch vlak ontzorgd? Dan kun je focussen op de innovatieplannen voor de komende jaren.

Factsheet: Slimme zorgdomotica met communicatiediensten

Met domotica in de zorg kunnen zorgprofessionals adequaat zorg bieden en cliënten van maximale vrijheid en zelfstandigheid genieten. Laat je inspireren in onze whitepaper vol zorgdomotica voorbeelden.

Download

Camera’s in plaats van sensoren

De VVT-sector heeft ‘traditionele’ sensoriek inmiddels op grote schaal omarmd. Een brede innovatietrend is het vervangen van verschillende soorten sensoren door camera’s. Dankzij automatische AI-analyse van de beelden kun je bijvoorbeeld valpartijen veel accurater detecteren. En zo dus het aantal alarmen minimaliseren en alarmmoeheid reduceren.

Bij alarmering wordt de camera bovendien geactiveerd voor zorgprofessionals, waardoor ze direct kunnen zien wat er aan de hand is.

Data als fundament voor sturing

Organisaties zetten verzamelde zorgdata steeds vaker in om zorgprofessionals, via hun smartphone, dagelijks te voorzien van alle relevante informatie. Zij kunnen dan bijvoorbeeld betere dagplanningen maken. Ook als instelling kun je datagedreven sturen, HR kan de personeelsplanning bijvoorbeeld aanpassen op basis van (langetermijn)data over het aantal alarmeringen.

Mondjesmaat wordt zorgdata nu ook gebruikt om slimme AI-toepassingen te voeden. Algoritmes kunnen dus de nauwkeurigheid van alarmen verbeteren, maar ook bijvoorbeeld de achteruitgang van iemands loopsnelheid detecteren.

Voorspellende analyse

De volgende stip op de horizon is de beweging richting voorspellende analyse. Systemen die data over bijvoorbeeld beweging, dieet, medicatie en slaap- en plasritme combineren, kunnen waardevolle patronen ontdekken.

Op basis van deze voorspellende inzichten kunnen zorgprofessionals preventieve maatregelen nemen. Het systeem ziet bijvoorbeeld dat iemands loopsnelheid achteruitgaat én dat door een bepaald medicijn de cliënt mogelijk duizelig kan worden. Een heupairbag aanbieden is dan een mogelijk logische stap om de impact van het nu verhoogde valgevaar te beperken.

De kracht van meer en goede data

Er is al veel data beschikbaar en door de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) komt dit verder in een stroomversnelling. Samen met leveranciers en klanten onderzoekt KPN Health momenteel interessante use cases voor zorgdomotica binnen het domein van voorspellende analyse. Onder andere valpreventie en optimalisatie van het zorgproces op basis van incontinentiemateriaal lijken veelbelovend. Met de data die nu al wordt gegenereerd, kun je hier als zorgorganisatie veel winst mee behalen.

De kracht van data benutten heeft technisch een hoop voeten in de aarde. Het opschonen van data is misschien wel de grootste uitdaging. Als zorgorganisatie moet je de data bovendien ontsluiten naar een datalake of datawarehouse, waar slimme algoritmes voor inzichten moeten zorgen. Alleen signalen die er écht toe doen worden doorgezet, de overige data blijft beschikbaar om later te raadplegen.

Data veilig ontsluiten en verzenden

Data veilig ontsluiten en verzenden, bijvoorbeeld naar een dataplatform of andere zorgorganisatie, is een grote opgave. Health Exchange van KPN Health levert hiervoor de infrastructuur. Het spreekt alle zorgprotocollen en kan data zowel standaardiseren als normaliseren. Zo faciliteert Health Exchange dat alle applicaties, van welke leverancier dan ook, met elkaar kunnen praten. En dus dat data gaat stromen.

Security: even vitaal als ingewikkeld

Wanneer KPN Health (nieuwe) zorgdomotica implementeert bijvoorbeeld bij VVT-organisaties, dan zitten we steeds vaker met security officers om de tafel. Security is een zeer complexe zaak geworden door bijvoorbeeld:

  • het grote aantal (verschillende) IoT-devices en andere verbonden apparaten

  • de migratie naar de cloud
  • de veelheid aan applicaties
  • de hoge mate van integratie
  • het risico van menselijke fouten op de werkvloer
  • de strenge compliance-eisen binnen de gezondheidszorg

Binnen onze zorgdomoticadienst ZorgVrij maken we gebruik van oplossingen van verschillende leveranciers. Al onze oplossingen laten we eerst pentesten door ethical hackers. Ieder issue moet door de leverancier in kwestie zijn opgelost voordat we de oplossing gaan implementeren voor klanten. En de praktijk wijst keer op keer uit dat we niet voor niets testen. Vaak nemen VVT-organisaties aanvullende securitydiensten bij KPN Health af. Denk aan een end-to-end veilig en betrouwbaar netwerk. Een keten is immers zo sterk als zijn zwakste schakel, dus álles moet aangepakt worden.

ZorgVrij: maximaal beschikbaar, minimale inspanning

ZorgVrij van KPN Health staat voor maximale functionaliteit, beschikbaarheid en veiligheid tegen minimale inspanning. De zorgdomotica wordt as a service aangeboden. Doordat wij de oplossingen continu (op afstand) onderhouden, beheren en monitoren, kun jij – en kunnen je collega’s op de werkvloer – altijd rekenen op de hoogst mogelijke beschikbaarheid van zorgalarmering. Adoptie staat centraal in onze aanpak. Al in de presales-fase - en vervolgens bij iedere stap - betrekken wij zorgprofessionals.

Voor een groeiend aantal zorgklanten treden wij op als service integrator. Daarbij nemen wij de overall verantwoordelijkheid binnen de hele zorgdomoticaketen, van sensor tot platform tot apparaat waarop meldingen worden afgeleverd. Als klant heb je één aanspreekpunt. Wij sturen alle stakeholders aan volgens de door jullie met hen afgesloten contracten. En zorgen dat ál je problemen snel worden opgelost, ongeacht welke leverancier verantwoordelijk is.

Jij zorgt, wij verbinden

Wil je meer lezen over domotica in de zorg? Bijvoorbeeld over hoe het de werkdruk kan verlagen? Lees dan ook dit artikel.

Gerelateerde artikelen