Minder werkdruk, meer welzijn in de VVT dankzij nieuwe zorgdomotica

Zorgdomotica biedt zorgprofessionals een tweede paar ogen – en in toenemende mate ook een tweede brein. Een nieuwe innovatiegolf zorgt voor nóg preciezere alarmen en slimme (voorspellende) inzichten waarop je kunt sturen. De uitdagingen binnen de VVT worden groter en groter. Maar nieuwe zorgdomotica kan helpen ze het hoofd te bieden.

‘Virtuele’ nachtrondes, spreek-luisterverbindingen voor communicatie op afstand, slimme incontinentieluiers. De grootschalige omarming van zorgdomotica binnen de Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg maakt het werk voor zorgprofessionals vaak sneller en makkelijker. En het leven van cliënten veiliger en fijner. Een nieuwe generatie aan zorgdomotica-oplossingen geeft je ruggensteun bij het oplossen van de uitdagingen van morgen.

Wat zijn nu die uitdagingen?

Die uitdagingen zijn niet mis. De vergrijzing is pas in 2040 op z’n hoogtepunt. Bovendien wordt de gemiddelde zorgvraag zwaarder, denk bijvoorbeeld aan het stijgende aantal mensen met dementie. Op den duur zou 1 op de 4 Nederlanders in de zorg moeten gaan werken om de toenemende zorgvraag het hoofd te bieden. Waar haal je al die extra handjes vandaan, als je nu al tientallen vacatures open hebt staan én kampt met veel verzuim?

Zonder fundamentele verbeteringen worden zorgorganisaties voor het blok gezet. Deze verbeteringen kunnen deels behaald worden door in te zetten op zorgdomotica. Dit kan veel kostbare tijd opleveren. Zo kunnen VVT-organisaties met hetzelfde aantal zorgprofessionals een groeiend aantal cliënten bedienen.

Slimmere nachtrondes

Met zorgdomotica beschik je over een paar extra paar ogen en oren op afstand. Sensoren en camera’s maken bijvoorbeeld valdetectie, leefstijlmonitoring, verpleegoproepsystemen en leefcirkels mogelijk. Sterker nog: deze toepassingen worden al door het gros van de VVT-organisaties in Nederland gebruikt.

Organisaties zoals bijvoorbeeld Zorgspectrum Het Zand, kunnen zelfs ‘virtuele nachtrondes’ houden. Dankzij monitoring en alarmering op afstand hebben ze geen (of minder) zorgprofessionals nodig voor de standaard rondes. Ook cliënten zelf profiteren hiervan: Onnodig gewekt worden is passé.  

Camera’s tegen alarmmoeheid

Veel zorgdomoticatoepassingen werken met sensoren. Van matjes onder het bed en hangers voor locatiebepaling, tot slimme ‘dingen’ zoals incontinentieluiers. Een nadeel is echter, dat zorgprofessionals als gevolg van al deze sensoren ook veel valse alarmen ontvangen. Bijvoorbeeld omdat een cliënt zich omdraait in bed.

‘Alarmmoeheid’ is dan ook een vaak gehoorde klacht onder zorgprofessionals. Met potentieel grote gevolgen: als medewerkers niet meer op elk alarm (kunnen) reageren, kan er groot gevaar of een schrijnende situatie ontstaan.

Veel van deze sensoren kunnen worden vervangen door speciale camera’s. Daarbij is het mogelijk om, met de inachtname van privacy, te analyseren wat er na een melding aan de hand is met de cliënt. Dat kan door mensen, maar ook door een AI worden gedaan. Zo kan beter en sneller gesignaleerd worden of er sprake is van een noodgeval.

Slimme algoritmes voor intelligente zorg

Kunstmatige intelligentie wordt nu nog maar mondjesmaat ingezet. In de toekomst kan het bijdragen aan verbeterde vormen van leefstijlmonitoring. Denk aan wat nu al kan: het meten van iemands loopsnelheid om achteruitgang te detecteren. Of het vaststellen van een plaspatroon bij bewoners. De planning van verschoning kan zo tijdwinst opleveren en tegelijkertijd het comfort van cliënten verhogen. En vroege vogels worden bijvoorbeeld eerder geholpen dan mensen die graag wat langer uitslapen.

Voorspellen op basis van data

De volgende stap is voorspellen op basis van data. We beschikken over steeds meer (soorten) gegevens. Denk aan beweging, dieet, medicatie, slaap- en plasritme. Wanneer je deze data combineert, kun je waardevolle patronen ontdekken. Deze stap zet KPN Health op dit moment al met leveranciers en klanten.

Leert beeldanalyse dat iemand langzamer loopt? En gebruikt de cliënt een medicijn dat mogelijk instabiliteit veroorzaakt? Dan is dit misschien een goed moment om een heupairbag aan te bieden. Doordat je data slim verzamelt, integreert en analyseert, speelt de nieuwe generatie zorgdomotica een belangrijke rol op preventievlak.

Datagedreven sturen

Compleet datagedreven is de zorg op dit moment nog niet. Wel maken steeds meer zorgorganisaties gebruik van algoritmes om ruwe data om te zetten naar concrete inzichten. Zo ontvangen zorgprofessionals dagelijks de nieuwste informatie over cliënten op hun smartphone. Dit helpt ze om een betere dagplanning te maken, bijvoorbeeld de volgorde waarin ze cliënten uit bed halen.

Ook de instelling zelf haalt meerwaarde uit een datagedreven aanpak. Bijvoorbeeld door te kijken naar de piekmomenten waarin heel veel of juist heel weinig alarmmeldingen zijn. Dit kan meewegen in het maken van de personeelsplanning, of het verbeteren van je organisatie.

Het gesprek over privacy is belangrijk

Camera’s zullen de komende jaren belangrijker worden in de zorgdomotica. Dit kan zorgen oproepen bij cliënten en familieleden die bang zijn dat iedereen 24/7 mee kan kijken. Dat is niet het geval. Wettelijk gezien mág het niet en technologisch gezien hóéft het niet. Zo kun je instellen dat personen enkel ‘geblurd’ worden weergegeven. Daarnaast gaat de camera alleen aan bij een alarmering, dus niet de hele dag (of nacht).

Het is belangrijk om éérst en niet achteraf het gesprek aan te gaan over privacy, samen met collega’s in het veld. Wat hebben cliënten eraan? En hoe werkt het precies? Dit zal een hoop – of alle – angst wegnemen.

Adoptie voor maximale zorgimpact

Nieuwe technologieën kunnen leiden tot weerstand op de werkvloer. Dat is niet wat je wil. Hoe zorg je dat nieuwe zorgdomotica naadloos aansluit bij processen en mensen? En dat je team het systeem na livegang snel en correct weet te gebruiken? Dat begint met het overtuigen van de voordelen. Neem je zorgprofessionals mee in dit proces. Dat begint al in de opstartfase.

In de praktijk gaat dit nog wel eens mis. Zorgprofessionals worden niet betrokken of gehoord omdat zij het al druk genoeg hebben of ICT-management denkt te weten wat goed voor ze is. Toch is het cruciaal hen op tijd inspraak te geven. Als zij niet overtuigd zijn van de voordelen, is de kans op weerstand en een slechte adoptie van het nieuwe systeem groot. En daarmee zijn ook alle voordelen en het vertrouwen verdwenen.

Factsheet: Slimme zorgdomotica met communicatiediensten

Met domotica in de zorg kunnen zorgprofessionals adequaat zorg bieden en cliënten van maximale vrijheid en zelfstandigheid genieten. Laat je inspireren in onze whitepaper vol zorgdomotica voorbeelden.

Download

Meer tijd voor mensaspecten

Sommigen zijn bang dat technologie de zorg zal ontmenselijken. Maar dat is juist niet de bedoeling. Door nieuwe zorgdomotica het probleem van 24/7 monitoring en alarmering te laten oplossen, houden de zorgprofessionals juist meer tijd over voor echte zorg. Zorgprofessionals kiezen in hun vak voor de mensen die ze kunnen helpen en niet voor de technische middelen die ze moeten gebruiken. Maar wanneer de werkdruk en valse alarmen afnemen is er meer tijd voor een babbeltje. Dat resulteert in meer werkplezier, minder verzuim en een team dat graag bij je blijft werken.

De voordelen voor cliënten zijn ook niet te onderschatten. Meer veiligheid, vrijheid en kwaliteit van zorg. Voeg daaraan toe (nog vaker) een luisterend oor? Dan is zorgdomotica zijn gewicht in goud waard geweest. 

Eén partij voor de hele keten

Met ZorgVrij biedt KPN Health een volledige oplossing aan voor domotica in de zorg, van sensor tot platform. Maximale impact staat voor ons altijd voorop. We beginnen niet met techniek, maar met de zorg. Voordat we starten praten we daarom eerst altijd uitgebreid met zorgprofessionals en analyseren de zorgprocessen grondig.

KPN Health levert een brede waaier aan oplossingen, waarvoor we altijd hecht samenwerken met onze klanten. Van applicaties voor op en top veilige communicatie tot ontzorging op het gebied van netwerken en security.

Om maximale impact te garanderen, vervullen wij graag de rol van service integrator. Als zorgorganisatie beschik je dan over één aanspreekpunt voor de héle keten. Eigen IT-afdelingen hebben vaak minder of te weinig zicht op de hele keten. Functioneert je zorgalarmering niet goed? Als service integrator gaat KPN Health direct aan de slag. Door het zelf op te lossen. Of door bij de verantwoordelijke partij aan te kloppen – en vervolgens net zolang een voet tussen de deur te houden totdat het probleem volledig is opgelost.

Jij zorgt, wij verbinden

Wil je meer lezen over domotica in de zorg? Bijvoorbeeld over hoe het kan zorgen voor betere ketenregie? Lees dan ook dit artikel.

Gerelateerde artikelen