Een wifi hotspot maken op je mobiel: zo doe je dat

Een wifi hotspot maken op je mobiel is een snelle en veilige manier om overal te kunnen internetten. Hoe werkt het precies?

Met een wifi hotspot of mobiele hotspot maak je van je telefoon een wifipunt. Je kunt dan bijvoorbeeld je laptop of tablet verbinden met dit wifi-netwerk zodat je op deze apparaten kunt internetten. Dit is handig op vakantie of als je op locatie werkt.

Waarom een wifi hotspot gebruiken?

Een wifi hotspot maken op je mobiel is een veilig alternatief voor een openbaar wifi-netwerk. Zeker openbare wifi-netwerken zonder wachtwoord zijn erg gevaarlijk. Hackers kunnen via dit netwerk toegang krijgen tot je laptop of mobiele devices en je gegevens inzien of stelen.


eBook: Beste apps voor ondernemers

Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.

Download


Het alternatief is een VPN-verbinding of je eigen mobiele hotspot. Je maakt dan verbinding met het netwerk van je mobiele telefoon. De 4G of 5G verbinding op je toestel wordt dan een wifi-verbinding. Bijkomend voordeel is dat deze mobiele netwerken tegenwoordig razendsnel zijn. Een 4G of 5G verbinding is vaak vele malen sneller dan een (openbare) wifi-verbinding die je met andere gebruikers moet delen.

Hoe maak je een wifi hotspot aan op je mobiel?

Een wifi hotspot maken op je mobiel is erg makkelijk. Bij de meeste smartphones is dit een standaard functionaliteit in het Instellingenmenu. We leggen hieronder uit hoe je een mobiele hotspot maakt op je iPhone (Apple) of Samsung (Android) toestel.

Mobiel hotspot iPhone

Een iPhone wifi hotspot aanmaken is erg eenvoudig. Open hiervoor de ‘Instellingen’ app op je iPhone en ga daarna naar:

Instellingen > Mobiele Data > Persoonlijke Hotspot

Hier kun je de knop voor een mobiele hotspot aanzetten. Ook kun je het wifi-wachtwoord van je persoonlijke hotspot aanpassen. Ga nu op je laptop of tablet naar ‘Beschikbare Wifi-netwerken’. Hierin verschijnt nu de naam van jouw iPhone als één van de verbindingsopties. Als je deze aanklikt, vraagt je computer eenmalig om het wifi-wachtwoord dat op je iPhone staat. Daarna wordt het netwerk opgeslagen als favoriete verbinding.

Let op: zet de Persoonlijke Hotspot weer uit als je er geen gebruik van maakt. Dit voorkomt dat anderen proberen te verbinden met jouw telefoon en het bespaart batterij.

Mobiele hotspot Samsung

Een hotspot maken voor Samsung is zo gedaan. Zorg in elk geval dat je mobiele databesparing uit staat en mobiel internet aan. Ga daarna naar:

Instellingen > Netwerk en Internet > Hotspot en tethering > Wifi-hotspot

Deze menuvolgorde is in elk geval actueel voor Android versies 12, 11, 10 en 9. Heb je een oudere versie van Android, dan kan het zijn dat je moet kijken onder ‘Draadloos en netwerken’ en ‘Tethering en draagbare hotspots’.

Wanneer je ‘wifi-hotspot’ aan hebt gezet, kun je op je laptop of tablet verbinding maken met de wifi-hotspot van je mobiele telefoon. Deze verschijnt automatisch onder ‘beschikbare wifi-netwerken. Vul het wifi-wachtwoord in en je kunt gelijk online. Schakel de wifi hotspot op je Samsung weer uit als je klaar bent, of selecteer de optie ‘Hotspot automatisch uitschakelen’ op je telefoon zodat dit vanzelf gebeurt.

Kosten mobiele hotspot

Wanneer je verbonden bent met je mobiele hotspot, verbruik je data uit je mobiele abonnement. Heb je een Zakelijk Unlimited abonnement, dan hoef je je hier over het algemeen geen zorgen over te maken. Je bundel raakt dan nooit op. Zelfs op vakantie in Europa krijg je met dit abonnement maandelijks 50GB data binnen de EU. Daarmee kun je dus ook op reis wel even vooruit.

Heb je geen Unlimited abonnement? Check dan voor je verbinding maakt met een mobiele hotspot dat je automatische updates en back-ups uitstaan. Je laptop zal namelijk denken dat het verbinding heeft met een ‘normaal’ wifi-netwerk. Het kan dus zijn dat je Dropbox of iCloud library gelijk beginnen te syncen, of je computer updates wil gaan downloaden. Dit is verbruikt veel data. Schakel deze automatische processen uit in het instellingen menu op je laptop of tablet.

Bereik mobiele hotspot

Een mobiele hotspot heeft een bereik van ongeveer 5 meter. Zorg dus dat je je mobiele telefoon altijd in de buurt hebt liggen van de devices waarmee je verbonden bent.

Gerelateerde artikelen