Wat is hyperautomation en wat heb je eraan als bedrijf?

Hyperautomation is door Gartner benoemd tot dé technologietrend van 2020. Bij hyperautomation worden technieken als artificial intelligence en robotic process automation samengevoegd om te automatiseren wat voorheen niet geautomatiseerd kon worden. Zo maak je medewerkers efficiënter en creatiever, integreer je systemen, creëer je digitale flexibiliteit en kun je zelfs automatiseringen automatiseren.

KPN is het eens met Gartner en benoemt hyperautomation in The Technology Book 3.0 tot een van de meest veelbelovende en boeiende technologische trends van dit moment. Sterker nog: KPN past hyperautomation zelf al volop toe, bijvoorbeeld op het gebied van customer analytics. Door de immer slimmer wordende algoritmes en groeiende datasets voorspellen we een glorieuze toekomst voor deze next level vorm van automatisering. 

Wat is hyperautomation?

Hyperautomation is een aanpak waarbij je zoveel mogelijk bedrijfsprocessen identificeert en automatiseert met behulp van verschillende technieken, die in harmonie met elkaar samenwerken. Denk aan artificial intelligence (AI), machine learning (ML), natural language processing, robotic process automation (RPA), analytics en intelligent business process management software (iBPMS). 

Omdat verschillende componenten van procesautomatisering worden versmolten en tools en technologieën worden geïntegreerd, vergroot je de mogelijkheden om werk te automatiseren. Naast automatiseringen op nieuwe vlakken kan het bij hyperautomation ook gaan om het verdiepen of verbreden van de bestaande automatiseringen. Hyperautomatisering kan bedrijfsprocessen bijvoorbeeld ontdekken, analyseren, ontwerpen, automatiseren, meten of monitoren. Het heeft als doel om steeds meer AI-gedreven beslissingen te nemen en is een manier om ware digitale transformatie te realiseren.

 

De voordelen van hyperautomation voor je bedrijf

Het meest voor de hand liggende voordeel van hyperautomation: je medewerkers worden efficiënter en creatiever en verbeteren zo op innovatieve wijze de bedrijfsprestaties. Dat levert een significante kostenreductie op: Gartner voorspelt zelfs dat hyperautomatisering de operationele kosten van bedrijven in 2024 met 30 procent zal verlagen. 

Daarnaast kan het je business transformeren door kennisintensiever en complexer werk te automatiseren, door systemen te integreren en door automatiseringen te automatiseren. Hyperautomation laat je namelijk bedrijfsprocessen ontdekken en vervolgens bots creëren om deze processen te automatiseren. Krijg jij het voor elkaar om verschillende technologieën nauw te laten samenwerken en te automatiseren wat voorheen onmogelijk was (namelijk processen op basis van ongestructureerde data)? Dan profiteer je van synergetische voordelen die veel verder reiken dan de directe voordelen van de afzonderlijke technologieën. 

 

Menselijke arbeid en digitale medewerkers

Door hyperautomation verandert de aard van menselijke arbeid. Complexe taken waar je voorheen experts voor nodig had, kunnen worden geautomatiseerd of toegevoegd. Daardoor veranderen veel functies binnen je bedrijf. Het automatiseren van simpele taken is natuurlijk al decennia gaande, maar het is een noviteit dat ook kennisintensief werk in hoge mate kan worden geautomatiseerd. 

Bovendien rijst er een volledig nieuw type medewerker aan de horizon: de digitale medewerker. Verrijk je RPA met intelligence? Dan kun je geautomatiseerde teamleden creëren die dezelfde bedrijfsprocessen afhandelen als medewerkers, maar dan sneller en foutloos. Digitale medewerkers kunnen bijvoorbeeld facturen matchen met betalingen, een SAP-crediteurenadministratie bijhouden of het user management en de virtual machine instance-creatie doen voor je Azure- of Google-cloud.

Voorbeelden van toepassingen van hyperautomation

  • Digitale medewerkers. Digitale medewerkers zijn de sleutelfiguren binnen hyperautomation. Ze verbinden verschillende bedrijfsapplicaties en werken met zowel gestructureerde als ongestructureerde data. Door de data vervolgens te analyseren, kunnen ze beslissingen nemen, processen ontdekken en daardoor nieuwe automatiseringsmogelijkheden vinden. 
  • Intelligent vervoer. Denk aan het automatiseren van het rijden zelf, van verkeersveiligheidssystemen of van verkeersefficiëntiediensten.
  • Gezondheidszorg Toepassingen zijn bijvoorbeeld behandeling op afstand en het interpreteren van beelden binnen de radiologie. 
  • Finance. AI-gedreven bots kunnen onder andere transacties monitoren, frauduleuze gevallen opsporen en verzekeringsclaims afhandelen. 
  • Klantenservice. Door RPA te combineren met ML en chatbot-technologie, kun je een robuust platform bouwen voor het afhandelen van vragen en verzoeken van klanten.
  • Retail. Digitale medewerkers kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om de websites van concurrenten 24/7 te checken en real-time notificaties te sturen over prijsfluctuaties. 

Data als uitdaging

Data is tegelijk de brandstof voor en achilleshiel van hyperautomation. Meestal zijn de data er wel, maar zijn deze bijvoorbeeld niet schoon, worden ze niet (goed) gebruikt of zijn ze in verschillende vormen op platformen opgeslagen. Bovendien kunnen datasets een bias hebben en daardoor geen goede representatie zijn van de markt waarin je opereert. 

Het is daarom van groot belang om de juiste infrastructuur te bouwen en ‘one source of truth’ te creëren. Alleen zo kun je gegevens vertalen naar bruikbare inzichten en automatiseringen ontwikkelen die de juiste beslissingen nemen.

Gerelateerde artikelen