Veilig internetten op vakantie: 5 tips

Ook op vakantie zijn ondernemers en medewerkers steeds vaker online. Laat je vakantie niet verpesten door een hack: met deze 5 tips ga je altijd veilig online.

Als ondernemer staat je bedrijf nooit stil. Ook niet als je op vakantie of wintersport gaat. De laptop of tablet gaat steeds vaker mee in de koffer. Juist wanneer je ter plaatse verbinding maakt met een lokaal wifi netwerk van je hotel of een restaurant, loopt je cybersecurity gevaar. Waar kun je op letten en hoe voorkom je dat je op vakantie gehacked wordt?

1. Check het wifi netwerk of verbind via mobiel

Gratis wifi in je hotel, op het vliegveld of in de après skihut: het is heel verleidelijk om daar gelijk verbinding mee te maken. Maar pas op: hier zijn risico’s aan verbonden. Open wifi-punten maken je kwetsbaar. Via dat netwerk kunnen kwaadwillenden namelijk toegang krijgen tot jouw laptop of smartphone. Ze kunnen dan bijvoorbeeld bij je mail, bestanden of social media accounts komen.


Veilig werken op locatie

Laat je niet hacken met deze 5 maatregelen!

Download


Maak daarom nooit verbinding met een wifi-netwerk zonder wachtwoord. Doe je dit toch, log dan in elk geval nergens in en maak bijvoorbeeld geen gebruik van internetbankieren. Een veilig alternatief voor gratis wifi is verbinding maken met je mobiele telefoon door een mobiele hotspot aan te maken. Lees hier hoe je dat doet.

Met een KPN Zakelijk Unlimited abonnement krijg je standaard maar liefst 50 GB aan data per maand binnen de EU. Met zoveel data kun je wel even vooruit als je op vakantie nog een paar werkzaken moet regelen.

2. Maak gebruik van een VPN

Om al je internetgebruik af te schermen is het verstandig gebruik te maken van een VPN (Virtual Private Network). Dit kun je zien als een privénetwerk binnen een groter netwerk. Zo kunnen andere gebruikers op dat wifi netwerk in elk geval nooit inzicht krijgen in jouw online activiteiten. Een VPN is makkelijk zelf in te stellen via een goede VPN aanbieder.

3. Beveilig je laptop en smarthpone

Misschien heb je al lang een wachtwoord ingesteld op je laptop of smartphone. Maar heb je dat nog niet? Dan is het een goed idee om dit alsnog te doen voordat je op vakantie gaat. Als je je laptop, tablet of smartphone op vakantie verliest, dan kunnen vreemden in elk geval geen toegang krijgen tot je device.

Meer weten? Download onze One Pager: Veilig werken op locatie.

4. Zet de "Zoek Mijn" functie aan

Sommige laptops en mobiele devices beschikken over een mijn-apparaat-terugvinden-functionaliteit. Bijvoorbeeld Find My/Zoek Mijn op Apple hardware en Find my Droid op Android devices. Zorg dat deze functie aanstaat, soms kun je een verloren apparaat zo nog terugvinden. Ook als deze uit is geschakeld.

Daarnaast is het mogelijk je apparaat van afstand “schoon te vegen” met 1 druk op de knop. Je verwijdert dan alle data die nog op het apparaat staan, zodat deze niet in de handen van vreemden komen.

5. Zet niet op social media dat je weg gaat (of waarheen)

Als je op vakantie bent, is de drang soms groot om daar uitgebreid over te posten op social media. Toch luidt het officiële advies: doe dit niet. Of wacht in elk geval tot je (bijna) weer terug bent. Hoe langer je van tevoren aankondigt waarheen en wanneer je gaat, hoe langer (cyber)criminelen de tijd hebben om een aanval of inbraak voor te bereiden.

Niet alleen loop je een groter risico dat er bij je thuis wordt ingebroken tijdens je vakantie, cybercriminelen gebruiken de informatie van jouw vakantie ook voor social engineering. Je ontvangt dan bijvoorbeeld een appje “Welkom in Frankrijk, check hier de tarieven in het buitenland” waarbij het lijkt of deze van je telecomprovider komt. Maar in werkelijkheid wordt je naar een nepsite geleid die probeert je gegevens te stelen. Wees dus alert, klik nooit zomaar op elke link en post niet zomaar alles online.

Gerelateerde artikelen