Een veilig gastnetwerk opzetten doe je zo

Klanten, gasten, flexwerkers, zzp’ers, leveranciers: als ze bij je op de zaak komen, willen ze allemaal wifi. Een gastnetwerk is, mits goed uitgevoerd, een veilige manier om aan deze behoefte te voldoen. Een gastnetwerk is afgeschermd van je bedrijfsnetwerk en biedt daardoor betere bescherming tegen bijvoorbeeld malware en cyberaanvallen. Wat is een gastnetwerk precies? En hoe stel je een wifi gastnetwerk in?

Wifi in de wachtruimte voor patiënten, in het magazijn voor leveranciers of op kantoor voor uitzendkrachten: draadloos internet voor externen voegt voor bedrijven veel waarde toe. Met name als het mobiele bereik binnen slecht is. Een gastnetwerk biedt uitkomst: het is een apart afgeschermd netwerk met een eigen naam en eigen regels, en dat je gemakkelijk opzet omdat het dezelfde hardware gebruikt als je primaire wifinetwerk.

Wat is een gastnetwerk precies?

Net zoals meerdere toegangspunten één wifinetwerk kunnen vormen, kan één toegangspunt meerdere wifinetwerken faciliteren. Met een gastnetwerk creëer je een extra wifinetwerk met een eigen netwerknaam, oftewel SSID (Service Set Identifier). Een SSID is een uniek identificatiemiddel waarmee draadloze computernetwerken kunnen worden gescheiden.

 
Een gastnetwerk kan open zijn, zodat externen ermee kunnen verbinden zonder wachtwoord. Aan te raden is echter om een wachtwoord in te stellen voor het gastnetwerk, aangezien anders iedereen die binnen bereik van het netwerk is – dus ook eenieder met minder vrome plannen – kan verbinden met je gastenwifi.

Onmisbaar voor solide cybersecurity

Gasten toegang geven tot je primaire wifinetwerk is riskant. Zo kan het wifiwachtwoord in verkeerde handen vallen als een apparaat van een gast wordt gehackt. Daarnaast kan malware zich verspreiden over je bedrijfsnetwerk als een gast met een geïnfecteerd device verbinding maakt met het draadloze hoofdnetwerk.

 
Door een gastnetwerk op te zetten – dat meestal automatisch is afgescheiden van het primaire netwerk – voorkom je dat externen verbinden met het bedrijfsnetwerk. Je gastnetwerk moet dusdanig ingesteld zijn dat het losstaat van onder meer bedrijfskritische applicaties, apparaten zoals printers en kassasystemen, gedeelde mappen en NAS-opslagapparaten.


Lees meer in ons artikel over veilige wifi op de werkvloer.

Hoe kun je het gastnetwerk instellen?

Tegenwoordig beschikken de meeste routers over een functie om een gastnetwerk op te zetten. Daarvoor moet je inloggen op de webinterface van je router door je IP-adres in te voeren in de adresbalk van je browser. In het menu zoek je naar iets als ‘guest network’ of ‘gastnetwerk’ (vaak is het als apart tabje opgenomen of vind je het onder draadloze instellingen). Vervolgens vul je de naam van het netwerk (SSID) en een wachtwoord in. Als je router het ondersteunt, kun je nu instellen wat voor toegang gasten krijgen, denk bijvoorbeeld aan het afschermen van lokale bronnen zoals gedeelde mappen.

 
Nu je toch in de webinterface van je browser zit, kun je gelijk een aantal zaken veranderen. Om te beginnen de standaardnaam en het standaardwachtwoord van je primaire wifinetwerk, als je dat nog niet hebt gedaan. Fabriekswachtwoorden zijn immers vaak in een handomdraai te kraken door hackers. Ook kun je meteen de firmware van je router updaten. Vaak kan dit in de webinterface. Zo niet, ga dan even naar de website van de fabrikant. Tot slot kun je van de gelegenheid gebruikmaken door verkeer te prioriteren via de optie Quality of Service (QoS). Daar kun je bijvoorbeeld instellen dat YouTube-verkeer minder belangrijk is dan VoIP en instant messaging. 


Cyber Security Checklist

Wil jij weten hoe het met de security van jouw bedrijf gesteld is? Download de checklist en ontdek wat je (nog meer) kunt doen!

Download


Gebruikers monitoren

Wil je een vinger aan de pols houden en weten welke gebruikers er allemaal op je gastnetwerk zitten? De interface van je router geeft mogelijk inzicht. Zo niet, dan kun je daar een applicatie als Wireless Network Watcher voor Windows en Who Is On My WiFi voor Mac voor gebruiken.

 
Zie je een verdacht device? Dan kun je het wachtwoord van je gastnetwerk veranderen. Neem je security echt serieus en wil je dat alleen vertrouwde apparaten kunnen verbinden met het gastnetwerk, dan kun je alle MAC-adressen van de vertrouwde apparaten whitelisten.
Premium Wifi: supermakkelijk een veilig gastnetwerk Eén van de grootste voordelen van KPN’s nieuwe dienst Premium Wifi: je kunt via het online beheerportaal doodeenvoudig een 100 procent veilig gastnetwerk opzetten. Je bepaalt helemaal zelf waar gasten toegang toe hebben. 
Ook kun je makkelijk een splash page (ofwel captive portal) inrichten. Dat is een soort homepage waar bezoekers op terechtkomen voordat ze op het gastnetwerk kunnen. Op dit scherm kun je je logo of relevante bedrijfsinformatie opnemen. Ook kun je via de splash-pagina regelen dat bezoekers eerst gebruiksvoorwaarden accepteren.

Overige voordelen van gastennetwerk

 • Advies en levering door de professionele businesspartners van KPN
 • Gescheiden bedrijfsnetwerk en gastennetwerk waardoor je de bedrijfsgegevens beschermt
 • Instellen van hoeveelheid bandbreedte die gastennetwerk kan gebruiken, hierdoor behouden je medewerkers genoeg bandbreedte om hun werk te kunnen doen
 • Een raamsticker om bezoekers te informeren dat er binnen (gratis) wifi beschikbaar is
 • Een bureaubordje waarop je bezoekers kunt informeren over de netwerknaam en wachtwoord van het (gratis) gastennetwerk
 • Het is mogelijk om bezoekers te laten betalen voor het gebruik van wifi

  Dit is Premium Wifi

  Overal een goed wifisignaal. Bij de receptie, op de werkvloer, in de kantine, op het buitenterrein. Het maakt ondernemen een stuk productiever en het verblijf voor uw gasten een stuk prettiger. Verbeter het internet in uw bedrijf nu met Premium Wifi van KPN Voor een betere ontvangst, veiligere verbinding en meer inzicht in uw netwerk.

  Gerelateerde artikelen