Van hutje op de hei naar implementatie

De heisessie is een klassieker. Regelmatig trekken leidinggevenden de deur van het kantoor voor een paar dagen achter zich dicht, om vervolgens ergens in een hutje op de hei met elkaar de nieuwe koers van de onderneming te bepalen. Grote kans dat je het zelf ooit hebt gedaan. Maar daarna volgt het moeilijkste: hoe krijg je je medewerkers zo ver dat ze jouw plannen ook in de praktijk brengen?

Vaak is het een mailtje van de leiding aan alle medewerkers. Daarin staan alle op de hei afgetikte actiepunten op een rij, meestal zonder verdere uitleg over waarom deze veranderingen goed zijn voor het bedrijf én voor jou. Het staat er doorgaans niet letterlijk bij, maar voor alle medewerkers is duidelijk: ‘Graag je werk vanaf nu zus en zo gaan doen.’ Maar op deze manier gedrag bij medewerkers veranderen, lukt nauwelijks. Want waarom zou je het als werknemer anders doen, als het bijvoorbeeld jarenlang op jouw manier juist prima ging?

Gedragsverandering realiseren

Hoe verander je gedrag dan wel? Daarvoor is het goed om te weten hoe ons brein werkt en waarom we dingen doen zoals we ze doen. 1 ding is in elk geval zeker: gedrag laat zich niet sturen met – zo gezegd – 1 druk op de knop. Wil je als leidinggevende dat je werknemers toch op een andere manier hun werk doen, dan gaat daar een heel proces aan vooraf. Ook op het gebied van veilig digitaal is het belangrijk dat dit gebeurt, aangezien 65 procent van de datalekken voortkomt uit menselijk handelen. Tijdens 4 events Digitale Veiligheid 3.0 die KPN de komende tijd organiseert, komt dit onderwerp uitgebreid aan bod.

Digitale Veiligheid 3.0 Events

Kom ook naar Digitale Veiligheid 3.0. Daar praat onder andere een gedragspsycholoog van Samurai@Work over hoe ons brein werkt, en hoe we ons gedrag eventueel kunnen veranderen. Op 2 maart is het eerstvolgende Digitale Veiligheid 3.0 event in sportcentrum Papendal in Arnhem. Als je hierbij aanwezig wil zijn, dan kan je je opgeven via de website. Op 14 maart volgt de editie in Naaldwijk en op 23 maart is Heerenveen aan de beurt.

Gerelateerde artikelen