Unified Communications toepassen in 5 stappen

Als medewerkers altijd en overal met elkaar kunnen communiceren, dan komt dat de productiviteit en efficiëntie ten goede. Maar hoe voer je deze zogeheten Unified Communications succesvol in binnen je bedrijf?

1. Zorg voor draagvlak

Organiseer een sessie met verschillende disciplines binnen de organisatie om bedrijfsscenario’s te doorlopen. Tijdens deze sessies test je samen welke toepassingen bij jullie organisatie passen. Met een open discussie kun je ervoor zorgen dat Unified Communications daadwerkelijk worden gebruikt.

2. Pas middelen toe in bedrijfsprocessen

Gebruik de communicatieoplossingen van Unified Communications in de bedrijfsprocessen, zodat er ook echt voordeel wordt behaald. Maak bijvoorbeeld goede werkafspraken rondom de nieuwe applicatie en geef het management een duidelijke voorbeeldfunctie. Zo gaat het gebruik verder dan het uitproberen van de features en verbetert de bedrijfsvoering.

3. Sta stil bij het menselijk aspect

Zelfs als je de perfecte oplossing kiest, moeten medewerkers ermee leren omgaan. Elke eindgebruiker volgt daarin zijn eigen pad. Mensen die tech-savvy zijn, vinden het leuk om zelf uit te zoeken hoe alles werkt. Andere gebruikers hebben meer training en ondersteuning nodig. Een goede begeleiding is doorslaggevend voor het succes van de implementatie.

4. Zorg voor een heldere transitie

Betrek de hele organisatie bij de overgang naar nieuwe communicatiesystemen en veranderingen. Leg uit wat de waarde van goede samenwerking en communicatie is binnen de organisatie. En dat je de nieuwe communicatiemiddelen gebruikt om mensen daarin te ondersteunen. Neem mensen vervolgens mee in de aanpak en communiceer deadlines. Zorg ook voor nazorg. De transitie stopt niet als de techniek beschikbaar is, maar als de meerderheid van uw organisatie er goed gebruik van maakt.

5. Werk samen met een goede partner

Er is veel ervaring en kennis nodig om een platform voor Unified Communications te implementeren en te

beheren. Dat vraagt niet alleen om expertise over telefonie. Om de technische haalbaarheid van de wensen te overzien, is er ook kennis nodig van ICT-systemen, zoals de wifi-verbindingen en de werkplekken. Deze combinatie is bij veel organisaties en ook bij veel leveranciers niet aanwezig. Zorg dus dat je je goed verdiept in welke aanbieders de beste oplossing bieden voor jouw organisatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over Unified Communications en hoe je dit toepast in jouw organisatie? Lees de whitepaper ‘Het is tijd om de belofte van Unified Communications waar te maken.’

Whitepaper: 'Het is tijd om de belofte van UC waar te maken'

De belofte van Unified Communications (UC) wordt in veel organisaties nog niet waargemaakt. In deze whitepaper vindt u 7 tips om UC succesvol te implementeren.

Download

Of neem contact met ons op

Neem contact met ons op

Gerelateerde artikelen