In 3 stappen naar de cloud

De reis naar de cloud is een hele onderneming. Je krijgt te maken met allerlei technische ingrepen en je staat voor een complete organisatieverandering. Zo moet je ICT-organisatie wennen aan standaardisatie en aan een nieuwe manier van werken. Hoe ga je om met al deze veranderingen? We nemen je in 3 stappen mee naar de cloud.

1. Start met een cloudstrategie

Bij je reis naar een digitale organisatie komt veel kijken. Je moet je hele bedrijfsvoering er namelijk in meenemen. Het is dan ook niet verstandig om hier en daar een losse clouddienst in te zetten. Je eerste stap op weg naar de cloud is het maken van een cloudstrategie en een cloudplan, beide breed gedragen door jouw organisatie. Misschien speelt bij jullie schaarste aan goede professionals? Heb je te maken met steeds hogere kosten voor legacy? Of heeft je organisatie steeds meer moeite om de traditionele ICT te beveiligen? Wat je uitdaging ook is, het is belangrijk om eerst stil te staan bij je strategie.


Visiepaper: Kies voor regie, houd focus. Vol zelfvertrouwen op weg naar een digitale organisatie

Een paper over de reis naar een digitale organisatie. Waar vaak veel meer bij komt kijken dan een puur technologische ‘switch’.

Download


2. Begin vanuit het hart: je applicaties

Je reis naar de cloud begint in het hart van je organisatie. Namelijk bij je processen en de applicaties die daaraan gekoppeld zijn. Je kunt die processen en applicaties in de cloud opnieuw inrichten, moderniseren of overzetten. Of je grijpt het moment juist aan om afscheid te nemen van sommige processen en applicaties. Of je nu al cloudoplossingen gebruikt of nog helemaal niet, het is verstandig om eerst al je processen, applicaties en workloads in kaart te brengen. Dit doe je per proces, applicatie of workload met de betrokkenen. Samen bepalen jullie hoe belangrijk ze zijn voor je bedrijfsvoering. Bij deze stap beoordeel je ook wat je zelf doet en wat een ander beter, sneller en goedkoper kan. En niet onbelangrijk: dit is hét moment om je processen te vereenvoudigen en op te schonen.

Een paar tips om deze stap succesvol te doorlopen:

 • Begin met een niet-missiekritisch proces, inventariseer hierbij passende cloudoplossingen en kies een geschikte cloudlandingsplaats.
 • Leg knelpunten en valkuilen vast en maak daarbij onderscheid tussen de keuze voor clouddienst, gekozen richting en de toepasbaarheid op je organisatiecultuur.
 • Vertaal het geleerde naar use cases en een generieke roadmap. Wijs sleutelspelers aan als ambassadeurs voor je digitale transitie.
 • Bepaal samen wat je met de applicaties wilt doen: bijvoorbeeld uitfaseren, optimaliseren en migreren naar IaaS, migreren naar SaaS, ombouwen naar PaaS of laten draaien in je huidige datacenter.

  3. Bereid je organisatie voor op de cloudreis

  Strategie uitgestippeld, processen en applicaties geordend? Dan is het tijd voor de 3e stap: je organisatie meenemen in de reis naar de cloud. Maak daarbij gebruik van deze handreikingen:

  • Zorg voor een stevig fundament met een moderne werkplek in de cloud, afgestemd op verschillende werkstijlen en vaardigheden.
  • Ga datagedreven werken. Met data uit verschillende bronnen – en inzicht daarin – kom je tot nieuwe kansen, meer kennis, betere besluitvorming en een groter draagvlak.
  • Zet de inzichten vanuit het datagedreven werken om in innovaties en verstek zo je veranderkracht.
  • Maak je security en compliance waterdicht, want deze zijn randvoorwaardelijk voor een succesvolle cloudtransitie.
  • Verzeker je van continuïteit in je bedrijfsvoering met goed geautomatiseerde datagedreven processen.

  Tot slot: is je strategie klaar, zijn je applicaties en processen op orde en staan de medewerkers in de startblokken? Dan kan de landing beginnen. Afhankelijk van je applicaties, de afdeling die ze gebruikt en de organisatie- en cloudstrategie, kun je kiezen voor een publieke, private of multi-cloud landingsplaats. Met een multi-cloud kies je voor een combinatie: van clouds, van verschillende public clouds, verschillende leveranciers of van meerdere private en public clouds. Net wat bij jouw organisatie past.  

  Benieuwd hoe we je tijdens je cloudreis kunnen begeleiden? Lees dan ook onze visiepaper 'Kies voor regie, houd focus'.

  Gerelateerde artikelen