Zo maak je van Remote Working een superkracht voor jouw onderneming

Remote working is here to stay, of je dat als ondernemer nou leuk vindt of niet. Hoe zorg je dat het ook werkt voor jouw organisatie? Met deze 5 tips bouw je een stevig basis voor succesvol werken op afstand.

De cijfers zijn duidelijk: remote werken is een blijvertje. De afgelopen jaren groeide het percentage werknemers dat geheel of gedeeltelijk thuiswerkt tot 5,1 miljoen in 2023. Steeds meer werkgevers bieden de mogelijkheid om op afstand te werken. Gemiddeld ging het in 2012 nog om een kleine 12 procent. Tien jaar later was dat al gegroeid tot ruim 23 procent, met uitschieters in de sectoren overheid (66 procent) en zakelijke dienstverlening (65 procent).*

De voordelen mogen ondertussen duidelijk zijn. Werknemers voelen meer vrijheid en autonomie en minder verkeer op de weg is beter voor de leefomgeving. Om er maar een paar te noemen. Ook voor ondernemers biedt remote werken de nodige gains: denk aan hogere productiviteit, blijere werknemers, kostenbesparingen en een veel grotere markt om talent te werven. Als mensen op afstand kunnen werken, waarom dan immers niet vanuit het buitenland?


Checklist: Werken op locatie

Werk je wel eens op locatie? Download onze checklist en ontdek hoe je altijd en overal optimaal en veilig remote werkt.

Download


Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Waar moet je op letten als je remote working écht goed in wilt bedden in je onderneming?

1. Bepaal wat remote working inhoudt voor jouw bedrijf

Betekent remote work dat medewerkers verplicht een aantal – of alle – uren thuiswerken? Of mogen ze het zelf bepalen aan de hand van het werk dat ze op de planning hebben? En mag eventueel meespelen dat het praktisch gemakkelijk is, bijvoorbeeld vanwege schoolvakanties? Bij remote en hybride werken is het belangrijk om scherp de grenzen te bepalen van wat mogelijk is. Als het moet per afdeling of functie. En daarmee ook een balans te vinden tussen wat goed werkt voor werknemers en wat je onderneming voordeel brengt.

2. Bescherm je bedrijfscultuur

Welke doelen heeft je onderneming? Hoe werk je samen? Wat zijn je interne normen en waarden? Wat is het verhaal achter je bedrijf? Allemaal zaken die bepalend zijn voor je bedrijfscultuur, die een bindende factor is voor je werknemers. De vraag is of die binding even sterk blijft als mensen op afstand werken. Daarom ben je als ondernemer verantwoordelijk voor het uitdragen van die cultuur. Altijd en overal. Tijdens online meetings, de werving van nieuwe medewerkers, personeelsuitjes en je social media-uitingen. Investeer daarom in het verbeteren van de cultuur en in personeelsbeleid dat onderlinge binding en betrokkenheid versterkt.


Zakelijk Unlimited
Hoe Unlimited onderneem jij?

Altijd en overal zorgeloos online met de KPN Zakelijk Unlimited Series.


3. Bied een goede thuiswerkplek

Als werkgever ben je verplicht om je werknemers een gezonde en ergonomische werkplek te bieden, of dat nou op een kantoor is of thuis. En er zijn meer regels waar je als ondernemer rekening mee dient te houden. Bijvoorbeeld op fiscaal gebied als medewerkers vanuit het buitenland werken. Ook als het om (data-)veiligheid en privacy gaat is het belangrijk om de teugels strak te houden en geen verschil te maken tussen thuis of op kantoor werken. En vergeet niet dat een stabiele en snelle internetverbinding de kurk is waar succesvol thuiswerk op drijft.

4. Laat remote working het teamwork verbeteren

Remote of niet: je wilt het beste uit je team(s) blijven halen. Het is dus zaak om te zorgen dat die niet veranderen in een verzameling individuen. Dat zit ‘m voor een deel in de bedrijfscultuur (zie 2), maar ook in goede afspraken en duidelijk beleid om je teams een geoliede machine te laten blijven. Bijvoorbeeld over wanneer mensen bereikbaar zijn. En dat je elkaar op een laagdrempelige manier kunt bereiken. Over focus op resultaat in plaats van aanwezigheid. En over de overlegcultuur: hoe voorkom je dat de dagen van je medewerkers vooral bestaan uit back-to-back meetings?

Realiseer je daarnaast dat remote werken niet optimaal is voor elke bezigheid. Jeroen Busscher concludeert in zijn boek ‘Leidinggeven in de hybride organisatie’ bijvoorbeeld dat oplossingen verzinnen, leren en socialiseren typisch dingen zijn waarvoor medewerkers elkaar fysiek moeten ontmoeten. Het is daarom van belang om zo’n fysieke plek beschikbaar te stellen. Een kantoor nieuwe stijl bijvoorbeeld, of een eenmalige bijeenkomstlocatie in de buurt van de medewerkers.

5. Help werknemers én leidinggevenden met remote work-skills

Veel werknemers worden blij van de mogelijkheid tot remote werken, bijvoorbeeld omdat de werk-privébalans verbetert. Toch vergt thuiswerken skills die niet iedereen van nature heeft. Bied je medewerkers daarom trainingen in, bijvoorbeeld, timemanagement. En net zo belangrijk: leidinggevenden moeten hun teams optimaal kunnen coachen voor het werk in een hybride werkomgeving. Trek daarom de juiste mensen aan voor die posities. En bied mogelijkheden voor het ontwikkelen van skills die hiervoor nodig zijn.

Uiteindelijk is het als werkgever het belangrijkst om een sfeer van vertrouwen te scheppen. Gun je medewerkers verantwoordelijkheid en zeggenschap over hun eigen werk en tijd. Vertrouw erop dat ze het goed doen. Dat biedt een stevige basis voor een hybride werkwijze die een superpower voor jouw onderneming kan zijn.

*Bronnen: CBS en SCP

Gerelateerde artikelen