Nieuwe opleiding Hybride ICT-docent gericht op toekomst

Inholland Academy heeft de aftrap gegeven voor de nieuwe opleiding Hybride ICT-docent. De eerste lichting deelnemers aan deze post-hbo-opleiding bestaat uit vijftien KPN-medewerkers. Deze IT’ers gaan straks naast hun werk - al dan niet in deeltijd - lesgeven aan een hogeschool of trainingen geven aan hun collega’s.

Ondanks de coronacrisis blijft het aantal vacatures voor ICT-beroepen hoog. Het tekort kan alleen worden teruggedrongen door grotere aantallen studenten in deze richting te scholen. Daar zijn weer goede ICT-docenten voor nodig, een beroepsgroep die nog steeds erg schaars is. 

Tekort wegwerken

Margret de Blanken-Hulsebosch, directeur bij Hogeschool Inholland, zegt: “Alles valt en staat met voldoende beschikbaarheid van goede docenten. Daarom zijn we in opdracht van CA-ICT, het opleidingsfonds arbeidsmarkt ICT, met dit opleidingsproject begonnen.” De Blanken ziet steeds meer hybride vormen van onderwijs ontstaan. “Dat heeft vooral te maken met de ontwikkeling van het werkveld en het onderwijs. Bij beroepsgerichte opleidingen zijn onderwijs en innovatie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hybride docenten die met één been in het beroepsveld staan en met het andere in het onderwijs, zijn bij uitstek in staat om de technologische ontwikkelingen snel door te vertalen naar het onderwijs.

Anderzijds ontwikkelen de deelnemers aan het opleidingstraject zich ook verder als expert in hun eigen vak. Ze krijgen er een frisse blik door. Behalve dat hun vakkennis meer up to date wordt, ontwikkelen ze zich ook persoonlijk, doordat ze hun kennis en vaardigheden beter leren overdragen. De opleiding draagt ook bij tot vergroting van de soft skills, zoals samenwerken en reflectie. We zien dat de deelnemers ook betere trainers kunnen worden voor de eigen organisatie.”

KPN eerste deelnemer post-hbo-opleiding

Deelnemende organisatie van het eerste uur is KPN. Volgens Laurent van der Raad, coach bij KPN en deelnemer aan de kersverse post-hbo-opleiding, is de animo groot. “Veel medewerkers blijken bereid om in het verdere verloop van hun carrière vakken te doceren.” De combinatie van werken bij KPN Technium en een docentschap is zo gek nog niet. Van der Raad: “Ook persoonlijk trekt me dit wel.”

Overigens kunnen de deelnemers na het voltooien van de opleiding zelf kiezen of ze parttime of fulltime aan de slag gaan. De meeste deelnemers aan de nieuwe opleiding hebben reeds de nodige ervaring met praktische ICT.

Didactische vaardigheden

Van der Raad, die afgelopen voorjaar tot de eerste deelnemers behoorde, is enthousiast. “Didactiek komt niet iedereen aanwaaien. Die vaardigheden moeten echt worden bijgebracht. Je leert bijvoorbeeld tijdens workshops de aandacht erbij te houden. Belangrijk is ook dat je weet hoe je manier van lesgeven overkomt. Je leert hoe je dat checkt. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de verschillende leerstijlen en welke je wanneer het beste kunt toepassen.”

Hij vervolgt: “Het maakt bijvoorbeeld verschil of je les geeft aan praktisch ingestelde lieden of juist aan studiebollen die telkens het naadje van de kous willen weten. De eerste groep vraagt om veel interactie, terwijl de tweede groep veel uitleg op prijs stelt. De kunst is voor iedereen een les interessant te maken. Het is verstandig regelmatig op het leerproces te reflecteren. Stel jezelf de vraag wat moet worden aangepast om beter te presteren.”

Lees ook: ICT trends van 2020

Verschillende vervolgrollen

De verwachting is dat de deelnemers na omscholing in verschillende rollen terechtkomen. Van der Raad: “Ze kunnen onderwijsactiviteiten organiseren, anderen coachen in hun leerontwikkeling, lesmateriaal ontwikkelen en leeractiviteiten begeleiden. De hybride docenten komen niet alleen voor een groep te staan, ze kunnen bijvoorbeeld ook stagebegeleider worden of het leeraanbod verbeteren.”

De opleiding is bedoeld voor ICT’ers met een ruime werkervaring. Minimaal vereist is een afgeronde hbo-opleiding, bij voorkeur aangevuld met IT-certificeringen. Wie de opleiding met goed gevolg doorloopt, krijgt een certificaat voor didactische vaardigheden. Hogeschool Inholland-directeur De Blanken: “Daarmee kan op ieder hbo worden lesgegeven. Op mbo en hbo worden namelijk vooral vakinhoudelijke eisen gesteld. Anders dan bij het primair en secundair onderwijs is geen onderwijsgraad nodig die een langdurige opleiding vereist.”

Praktijkervaring groot voordeel

Volgens Van der Raad zijn mensen uit de praktijk van grote toegevoegde waarde als ICT-docent. “Ze hebben doorgaans een bredere blik op de wijze waarop ICT in het bedrijfsleven wordt toegepast. Neem bijvoorbeeld kpn.com. Daar zit een heel platform achter met een infrastructuur die door veel mensen is opgebouwd. Een hbo-docent die niet uit het werkveld komt, mist vaak de kennis en ervaring om zo’n platform goed uit de verf te laten komen. Om te begrijpen hoe je zo’n platform verkoopt, hoe het aansluit bij de gebruikers en hoe het intuïtief bruikbaar kan zijn, moet je een relatie opbouwen met de business. Theoretische kennis is dan niet voldoende.”

Van de knowhow die KPN op ICT-gebied heeft, kunnen via deze post-hbo-opleiding ook andere Nederlandse bedrijven profiteren. KPN streeft naar een positie van ‘trusted partner’ voor ICT in het onderwijs. De lessen van de nieuwe opleiding worden een half jaar lang op vrijdag gegeven. Binnen KPN Technium, de agile werkende IT-poot van KPN, geldt die dag als een ontwikkeldag die naar eigen inzichten kan worden ingevuld.

Inholland enthousiast

Volgens Margret de Blanken leverde de eerste tussenevaluatie heel positieve resultaten op. “De deelnemers blijken hoogopgeleid en nemen de omscholing zeer serieus”, zegt de directeur van Inholland Academy. “Tot nog toe is niemand afgehaakt. En dat in een moeilijke periode waarin de lessen via video op afstand moesten worden gegeven.”

Inholland ziet de opleiding tot Hybride ICT-docent verder uitbreiden. Het is de bedoeling dat ook individuele deelnemers zoals zzp’ers aanhaken. Een parttime-dienstverband bij een onderwijsinstelling geeft net dat beetje extra zekerheid voor hun inkomen. De Blanken is blij met KPN als launching partner. Ze verwacht dat weldra andere ondernemingen zullen volgen. Met Microsoft en ING zijn vergevorderde gesprekken gaande.

Gerelateerde artikelen