Nieuwe apparatuur zorgt voor betere verbinding in tunnels

Automobilisten die door de Westerscheldetunnel rijden kunnen voortaan nagenoeg ongestoord bellen en data gebruiken. Ook de overgang van en naar het reguliere mobiele netwerk bij het in- en uitrijden van de tunnel verloopt vlekkeloos. KPN heeft in deze tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen het multi-operator systeem vernieuwd om een betere indoordekking te realiseren.

Afgelopen december is het vijftien jaar oude systeem vervangen, een bouwtraject dat zo'n drie maanden duurde. Dertien nieuwe radio-eenheden waren nodig voor de tunnel met een lengte van 6,6 kilometer. Door de inzet van het team van KPN, aannemer Volker Wessels en leverancier Huawei is de overgang van het oude naar het nieuwe systeem geruisloos verlopen.

Maak een stap in digitalisering in de Digital Dutch Xperience

Digitalisering biedt veel kansen om de klanttevredenheid van uw bedrijf te verhogen, de concurrentie voor te blijven of om beter samen te werken en processen te optimaliseren. Maar hoe pakt u dat aan? Waar begint u? En waar moet u allemaal rekening mee houden?

In de Digital Dutch Xperience in Zoetermeer organiseert KPN op maat gesneden sessies voor bedrijven en organisaties om ze verder te helpen bij het nemen van een volgende stap in hun digitale transformatie.

Meld u aan voor een sessie

Wegvallende spraakverbindingen

'De eerste ervaringen zijn zonder meer positief', aldus Cor Bavelaar die het project voor KPN leidde. 'De klantbeleving is spectaculair verbeterd, het netwerk heeft aan betrouwbaarheid gewonnen.' Wegvallende spraakverbindingen behoren tot het verleden, de zogenoemde dropped-call rate is minimaal geworden. Ook tijdelijke onderbrekingen van het dataverkeer komen nauwelijks meer voor. Dat betekent onverminderd genieten van YouTube-filmpjes, muziek van Spotify of internettelevisie. Kinderen op de achterbank van de auto kunnen dan ongestoord video blijven kijken. Jaarlijkse software-upgrades zullen de kwaliteit nog verder verhogen. Voor de aanvang van de lente hoopt KPN ook 4G toe te voegen, waardoor terugschakelen naar 2G of 3G niet meer nodig is.

Het voornemen bestaat om binnenkort in meer tunnels 4G-bellen mogelijk te maken. Bavelaar: 'De gebruiker kan dan sneller downloaden en een superieure spraakkwaliteit tegemoet zien.' In een stuk of zes tunnels waar KPN de leidende operator is, is de bestaande apparatuur afgeschreven en wordt deze vervangen. Net als in de Westerscheldetunnel wordt daar nieuwe apparatuur geïnstalleerd die een betere dekking geeft.

Schipholtunnel

Voor komend jaar staat ook de Schipholtunnel op het lijstje, zowel treinreizigers als automobilisten in de drukke omgeving van de nationale luchthaven gaan daarvan profiteren. KPN is zich er van bewust dat de capaciteit daar steeds krapper wordt. Ook de tunnels op de Hogesnelheidslijn (HSL) die Schiphol met Antwerpen verbindt met een zijtak naar Breda, worden onderhanden genomen. Daar ontbreekt momenteel geschikte apparatuur.

Naast indoordekking in trein- en autotunnels krijgen ook indoor-oplossingen in grote gebouwen de komende tijd extra aandacht, aldus Bavelaar die verantwoordelijk is voor alle indoor-activiteiten van KPN's Mobile Access. Huawei heeft een systeem ontwikkeld dat zowel in tunnels als in gebouwen kan worden toegepast. De innovatie op dit gebied blijft doorgaan. Naast een hogere kwaliteit van de dienst biedt het nieuwe LampSite Sharing-concept voordelen zoals het gemakkelijker uitbreiden van de capaciteit en eenvoudiger beheer. Bovendien zal een toekomstige overgang naar 5G soepeler verlopen, zo stelt Huawei.

De fabrikant denkt daarbij aan virtual en augmented reality in de cloud, draadloze eHealth en indoor navigatie. Er wordt ook volop gewerkt aan betere indoordekking in omgevingen als een drukke parkeergarage, overdekt stadion, ziekenhuis, academiegebouw, winkelcentrum, hotel, kantoorgebouw of metrostation. In twee grote KPN-gebouwen in Rotterdam en Amsterdam zijn systemen geïnstalleerd die op het LampSite-concept zijn gebaseerd. 'Daar kun je geruisloos van buiten naar binnen lopen, terwijl de mobiele verbinding zonder haperen gehandhaafd blijft', aldus Bavelaar.

Digital Dutch Xperience

Benieuwd hoe u de bereikbaarheid van uw organisatie kunt verbeteren? Neem een vervolgstap in uw digitale transformatie en kom langs in de KPN Digital Dutch Xperience.

Meld u aan voor een sessie

Meer informatie?

Neem contact met ons op

Gerelateerde artikelen