In 3 stappen naar een persoonlijke én kantoorloze winkel

Heeft je winkel nog een afgesloten kantoortje en papieren administratie? Haal die muur eruit en gooi weg dat papier. In de winkel van de toekomst staan alle medewerkers op de winkelvloer met hun kantoor in de hand en met persoonlijke aandacht voor de klant. In 3 stappen werk je toe naar zo’n winkel.

1. Gooi papier eruit, creëer een moderne werkplek

Heb je nog winkels met een afgesloten kantoortje? Betrek die kantoorruimte dan bij je magazijn, want in een connected store behoren afgesloten kantoren en papieren administratie tot het verleden. Al je medewerkers en leidinggevenden staan op de winkelvloer. Daar leveren ze veel meer toegevoegde waarde. Met hun kantoor in de hand – met tablet of handheld – geven ze klanten een persoonlijk welkom. En helpen ze klanten en collega’s makkelijk en snel verder. Inwerken en overdragen wordt een fluitje van een cent. Alerts en afwijkingen komen vanzelf bij de juiste persoon terecht, automatisch gekoppeld aan roosters en diensttijden.

Papieren excelroosters kunnen naar de oudpapierbak. Die roosters vervang je door een moderne werkplek waar alle werk- en managementinformatie digitaal en direct voor handen is. Denk aan leveringsgegevens, voorraadbeheer, planning en payroll. Dat afscheid van papier geldt ook voor de administratieve processen rond pricing. Nieuwe prijslabels hoef je niet meer te printen, want dankzij het elektronisch schaplabel (ESL) pas je in één keer overal, van label tot kassa, de prijzen aan. Aangestuurd vanaf de eigen, moderne werkplek en mogelijk gemaakt door een netwerk waarop al die applicaties altijd goed kunnen draaien.

2. Maak je medewerkers mobiel

Persoonlijke service en beleving zijn onmisbaar voor het succes van je onderneming. Cruciaal zelfs voor groei. Zo geven volgens Microsoft Retail Trends Playbook 2020 consumenten gemiddeld 16% meer uit aan producten en diensten met een betere beleving. Met gepersonaliseerde beleving besluit zelfs 80% van de consumenten eerder tot aanschaf. Zorg dus dat je medewerkers op de winkelvloer de handen vrij hebben om die persoonlijke beleving te kunnen bieden.

Dat doe je met de juiste middelen en technologie. Die bestaan uit een (gedeelde) desktop op de werkvloer, benaderbaar en goed in het zicht, plus een eigen handheld of mobile wearables – en dat alles met een moderne werkplek én telefonie uit de cloud. Dat maakt niet alleen individuele medewerkers, maar hele teams op de winkelvloer goed en via één nummer bereikbaar, vast en mobiel. Een cloudwerkplek, gebaseerd op Microsoft-technologie, kunnen we bovendien makkelijk koppelen aan specifieke bedrijfsapplicaties. Zelfs aan legacysoftware. Je hoeft dus niet meteen afscheid te nemen van verouderde software, maar je kunt deze stap voor stap vervangen voor up-to-date cloudapplicaties.


Whitepaper: De revolutionaire digitalisering van de retail

Winkels ontwikkelen zich tot connected stores. Met contactloze betalingen, tablets en narrowcasting. Laat je inspireren met deze gratis whitepaper.

Download


3. Bereid je voor op dataverkeer tússen apparaten

Steeds meer apparaten met een sensor krijgen een functionele rol op de winkelvloer. Denk aan schermen of zuilen (narrowcasting) die consumenten, gepersonaliseerd op basis van het online klantprofiel, welkom heten. Maar bijvoorbeeld ook digitale kiosken en slimme camera’s van andere partijen. Zelfs boenmachines of koelschappen worden intelligent en dus verbonden aan het winkelnetwerk. Al dat dataverkeer stelt eisen aan je systemen en netwerk. Het moet flexibel genoeg zijn om pieken op te vangen en je moet makkelijk apparaten kunnen toevoegen.

Al lijken sommige ontwikkelingen nog ver weg, je doet er goed aan je er op tijd op voor te bereiden. Zo moet je rekening houden met security en compliance. Wil je een gezichtsscan gaan gebruiken om klanten gepersonaliseerd welkom te heten of wifi-bakens om de drukte in de winkel te meten? Dan wil je dat wel volgens de wet doen. En dat geldt ook voor de data die andere partijen op je winkelvloer verwerken. Een modern netwerk voorziet in al die vereisten. Zo kun je met onze netwerkoplossingen uit de cloud online verkeersstromen monitoren, specifieke stromen voorrang geven en op afstand nieuwe netwerken toevoegen. Je kunt dataverkeer zelfs toetsen aan je compliance- en securitybeleid, zodat je alerts krijgt bij afwijkende patronen. Maximale controle, dus.

De slotsom: sloop de muur tussen winkel en kantoor, gooi de papieren administratie eruit en geef je medewerkers de juiste tools. Zo creëer je een strak georganiseerde winkel waar je je klanten zo persoonlijk mogelijk kunt bedienen.

Gerelateerde artikelen