Werk je beter op een mobiele hotspot of openbare wifi?

Wie vaak buiten de deur werkt, weet hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar maak jij op locatie eerder de keuze voor je eigen mobiele hotspot of public wifi? En wat is slimmer?

Ook als je in een rumoerige koffietent zit wil je probleemloos een meeting kunnen meeluisteren of een bestand kunnen uploaden. Je verbinding moet dus snel zijn en niet haperen. Maar veiligheid speelt ook een rol. Je wilt immers niet gehackt worden. Wat is dan de snelste en veiligste optie? Een openbare wifi-verbinding of verbinding maken via je mobiele hotspot op 4G of 5G?


Unlimited ondernemen
Vanaf 24,43 /mnd excl. btw

Met onze Zakelijk Unlimited Data abonnementen kun je zorgeloos en onbeperkt internetten op je mobiel.


Verschil in veiligheid tussen wifi of mobiel netwerk

De meeste openbare ruimtes bieden tegenwoordig gratis wifi aan. Denk aan een restaurant, bibliotheek, trein of een sportlocatie. Toch is het niet verstandig om hiermee verbinding te maken op je smartphone, laptop of tablet. Een openbaar wifi-netwerk is namelijk voor iedereen vrij toegankelijk, dus ook voor hackers. Ook als er een wachtwoord wordt gebruikt.

Als een hacker in jouw omgeving op hetzelfde wifi-netwerk zit, kan hij via deze slecht beveiligde wifi-verbinding toegang krijgen tot jouw gegevens. Hackers kunnen ook gebruikmaken van valse hotspots. Je denkt dan dat je verbinding maakt met het wifi-netwerk van de locatie, maar in werkelijkheid verbind je je apparaat met het netwerk van een hacker. Juist in restaurants of op luchthavens gebeurt dit vaak. Niet aan te raden dus.

Wil je onderweg veilig internetten, maak dan altijd gebruik van je eigen mobiele netwerk. Maak een hotspot aan op je mobiele telefoon en verbind je laptop of tablet hiermee. Zo werk je veilig en snel.

Snelheid 5G of wifi

De snelheid van een 4G of 5G internetverbinding ligt door de bank genomen vele malen hoger dan een openbaar wifi-netwerk. Dit komt omdat de afgelopen jaren flink is geïnvesteerd in de verbetering van zendmasten en de dekking van ons mobiele netwerk.

KPN is door Ookla nu al een aantal keer op rij uitgeroepen tot snelste mobiele netwerk van Nederland. De gemiddelde snelheid van onze 5G verbinding is boven de 100 megabit per seconde. Deze snelheid zal de komende jaren steeds verder oplopen. Dat is streamen, bellen en downloaden zonder bufferen dus.

Flexibiliteit en stabiliteit van je verbinding

Mobiele netwerken zoals 4G en 5G hebben nog een belangrijk voordeel boven openbare wifi en dat is de stabiliteit. Een mobiel netwerk is minder gevoelig voor onderbrekingen of haperingen.

Daarnaast reist het met je mee: als jij je kantoor uitloopt, gaat je download, video- of telefoongesprek gewoon verder, zonder dat je over hoeft te schakelen op een ander netwerk. Mobiele data geeft zo ook meer flexibiliteit.

Verschil in kosten wifi of mobiele hotspot

Openbare wifi is vaak gratis te gebruiken. Het abonnement van je mobiele telefoon betaal je zelf. Dus er zijn wel kosten verbonden aan het maken van een mobiele verbinding. Gelukkig hebben steeds meer zakelijke klanten een Unlimited data-abonnement. Daarmee kun je onbeperkt bellen, sms'en en data verbruiken voor een vast bedrag per maand. En dus ook zo veel internetten als je maar wilt.

Een Unlimited data-abonnement is ook in het buitenland te gebruiken. Binnen de EU krijg je maandelijks maar liefst 30GB data. Met die bundel kun je dus wel even vooruit.

Openbare wifi of mobiele hotspot: wat kiezen?

Wanneer je moet kiezen tussen je eigen mobiele hotspot of een public wifi-verbinding is de keuze eigenlijk snel gemaakt. Het mobiele netwerk op je smartphone is in de meeste gevallen vele malen sneller dan een wifi-verbinding. Daarnaast is mobiel internet stabiel en flexibel, je neemt het overal mee naar toe.

Het belangrijkste voordeel van een mobiele hotspot is echter de veiligheid: via een openbaar wifi-netwerk loop je een groot risico dat hackers binnendringen in jouw systeem en data. Voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten: met een Zakelijk Unlimited abonnement kun jij overal in Nederland onbeperkt internetten zonder extra kosten. Zorg wel dat je altijd een (moeilijk te raden) wachtwoord instelt op je mobiele hotspot verbinding en deze regelmatig wijzigt.

Toch op openbare wifi?

Is de batterij van je telefoon leeg of heb je deze niet bij je? Of moet je om andere redenen toch verbinding maken met een openbaar wifi-netwerk? Maak dan in elk geval gebruik van een goed beveiligde VPN-verbinding. Door een VPN-client zoals Nord-VPN te gebruiken zijn jouw apparaten en bestanden goed afgeschermd.

Gerelateerde artikelen