Mobiel via wifi is redder in nood bij slecht bereik

Mobiel via wifi is een nieuwe dienst van KPN voor klanten die wonen of werken in gebieden met een minder goede mobiele dekking. Deze gebruikers kunnen voortaan via een wifi-verbinding bellen en sms'en, zodra het mobiele signaal zwak wordt.

Hoewel KPN en andere Nederlandse operators wereldwijd op het erepodium staan met een landelijke dekking van ongeveer 99 procent, blijven er gaten zitten in het netwerk. De dichtheid van de zendmasten verschilt immers. Zo kan het op de Veluwe nog wel eens misgaan, vooral binnenshuis.

Nieuwe kantoorpanden

Ook in het souterrain van een grachtenpand met dikke muren dringt het mobiele signaal niet altijd door en hetzelfde geldt voor sommige goed geïsoleerde huizen of kantoren met een bepaalde coating op het glas. Dikke betonnen muren van gewapend beton werken nadelig.

Berucht zijn goed geïsoleerde nieuwe kantoorpanden vlak naast de snelweg: het geluid wordt buitengehouden, maar het mobiele signaal soms ook. De hedendaagse bouwtechniek werkt niet in het voordeel van het mobiele bereik. Bomen en struiken kunnen het signaal ook hinderen. Lastig als je daardoor net een sms'je mist met de verificatiecode voor je VPN-verbinding, of niet in kunt bellen in die wekelijkse conference call met je collega’s.

Mobiel via wifi

Mobiele gebruikers die af en toe problemen ervaren kunnen veel profijt hebben van de nieuwe dienst. Ze hoeven voortaan niet meer de straat op te gaan om te kunnen bellen of sms'en. Mobiel via Wifi is bedoeld als een aanvulling op 4G Bellen (VoLTE), een dienst die KPN sinds 2016 uitrolt. Bij een te zwak mobiel signaal en de aanwezigheid van een wifi-netwerk in de buurt, schakelt het toestel automatisch over op wifi. De beller merkt daar niets van. De verbinding blijft in stand en van vertraging is evenmin sprake. De nieuwe dienst is net zo veilig als bellen via 4G, omdat gebruik wordt gemaakt van een beveiligde en versleutelde verbinding.

Betere geluidskwaliteit

Vergeleken met ‘gewoon’ bellen is de geluidskwaliteit hoorbaar beter. Stemmen klinken helderder, terwijl de ruis op de achtergrond minimaal is. Het opbouwen van de verbinding gaat sneller, doorgaans duurt deze slechts 1 à 2 seconden. Mobiel via wifi biedt dezelfde (hoge) kwaliteit als bellen via 4G, mits de sterkte van het wifi-signaal voldoende is. De dataverbinding blijft intact als je wordt gebeld, daardoor kun je tegelijkertijd bellen en internetten.

Voor gebruik van de nieuwe dienst geldt als voorwaarde dat de klant moet zijn aangesloten op 4G Bellen en beschikt over een geschikt toestel dat voorzien is van de laatste versie van het besturingssysteem. Een actueel overzicht van de geschikte toestellen staat op kpn.com/mobielviawifi. Klanten met een KPN EEN MKB abonnement moeten er rekening mee houden dat Mobiel via wifi nog niet werkt in combinatie met een vast IP-adres, Vast-Mobiel integratie en Internationale Doorschakeling.

Aan of uit?

Het toestel bepaalt wanneer je via het mobiele netwerk of via de wifi-verbinding belt. Bij genoemde Samsung-modellen staat de optie mobiel via wifi standaard aan.

Mobiel via wifi

Daarbinnen heeft de gebruiker de keuze tussen 'voorkeur mobiel' en 'voorkeur wifi'. De eerste optie die standaard staat ingesteld ‘voorkeur mobiel’ heeft daarin de voorkeur omdat je tijdens het gesprek dan niet afhankelijk bent van de kwaliteit van je internetverbinding. 4G bellen krijgt altijd een hogere prioriteit dan regulier internetverkeer waardoor de verbinding in principe 'altijd' stabieler is dan een wifi verbinding. Bij de tweede optie ‘voorkeur wifi’ wordt bij een goede wifi-dekking standaard via wifi gebeld, ook als het mobiele signaal weinig te wensen overlaat. Als de Samsung-gebruiker dat wenst, kan hij de optie mobiel via wifi ook geheel uitzetten.In iOS is er maar één setting, aan of uit, waarbij Apple bepaalt wanneer er overgeschakeld wordt naar wifi. Mobiel via wifi werkt overigens alleen in Nederland.

Mobiel bellen via wifi

Kwaliteit

Bellen en sms'en via wifi kan in principe via elke wifi-verbinding in Nederland, dus ook via de netwerken van andere providers. Dit gaat zowel via de 2,4 GHz- als via de 5 GHz-frequentieband. De kwaliteit van de nieuwe dienst hangt uiteraard af van de sterkte en de kwaliteit van het wifi-signaal en de internet verbinding. Wanneer het wifi-signaal erg zwak is, merk je dat aan de gesprekskwaliteit. Het is daarom niet altijd mogelijk om de kwaliteit te garanderen die klanten van mobiel bellen gewend zijn.

De nieuwe dienst is met name bedoeld voor binnenshuis waar geen 4G is, maar wel een goed wifi-signaal. Hierbij wordt geprofiteerd van het feit dat beide netwerken een ander radiosignaal gebruiken.

Gerelateerde artikelen