Managed IAM: wel de controle, niet de complexiteit

Een goed gecontroleerde toegang tot informatie is cruciaal. Alleen de juiste mensen mogen toegang hebben tot de juiste systemen, applicaties en data. Het beheer van identiteiten en toegangsrechten is echter niet eenvoudig. Managed Identity Access Management (IAM) biedt uitkomst.

Identity & Access Management (IAM) behoort tot de basisbeveiliging van elke organisatie. Met een IAM-oplossing bepaalt u welke gebruikers toegang hebben tot welke informatie. Dit is een complex en kennisintensief proces dat veelal in het algemene IT-beheer wordt meegenomen, met hoge kosten en inspanningen tot gevolg. Is dit proces niet goed ingericht, dan heeft dat mogelijk grote gevolgen.

Organisaties lopen dan ook stevige risico’s als een integraal IAM-beleid ontbreekt. Denk alleen al aan de imagoschade die een bedrijf op kan lopen als blijkt dat cybercriminelen ongeautoriseerde toegang tot informatie hebben verkregen. Het is niet voor niets dat externe auditors en accountants IAM onderdeel hebben gemaakt van assurance- en accountantsverklaringen.

Falende IAM-processen kunnen bovendien de productiviteit schaden. Zo is het voor medewerkers hinderlijk als ze telkens opnieuw moeten inloggen, of ten onrechte geen toegang meer hebben tot data. Ook de IT-afdeling wordt dan extra belast. Het is dus van groot belang dat IAM goed wordt ingericht en beheerd. Eventuele knelpunten of inefficiënties moeten snel aan het licht komen, zodat er een passende oplossing kan worden gevonden.

Beheer van IAM-oplossing is complex

Het beheer van identiteiten en het op orde houden van de toegangsrechten is echter een complexe aangelegenheid. Een nieuwe medewerker moet vanaf dag 1 toegang hebben tot de juiste IT-systemen, maar dan wel op een veilige manier. Bij uitdiensttreding moeten de toegangsrechten juist direct worden ingetrokken. Met een standaard set IAM-tools kost dit veel tijd en moeite.

KPN Security wil organisaties ontzorgen op dit gebied. Onze nieuwe Managed IAM-service biedt controle over de toegang tot systemen, applicaties en data, maar dan zonder de complexiteit van het beheer. In deze dienst zitten alle standaard bouwblokken en expertise die een organisatie nodig heeft voor een succesvol IAM-project. Met volledige controle over de kosten en compliance met wet- en regelgeving in iedere fase van deze voorziening.

Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen van Managed IAM:

  1. Een bewezen oplossing. Managed IAM maakt gebruik van de award winning software van IAM-specialist One Identity. Als Platinum Partner van One Identity biedt KPN Security de mogelijkheid om organisatie specifieke applicaties aan te sluiten op het door KPN Security  ingerichte platform.

  2. Optimale controle. Organisaties moeten te allen tijde kunnen aantonen dat het beheer van identiteiten en de toegang tot systemen 'in control' zijn. De portal van onze Managed IAM dienst biedt o.a. inzicht in het gebruik en de performance van de dienst, en de informatie die nodig is om compliance op basis van wet- en regelgeving aan te tonen. Het hebben van uitgebreide rapportagevormen behoort tot de mogelijkheden.

  3. Vereenvoudigd beheer. Gestandaardiseerde bouwblokken vereenvoudigen het beheer waardoor een kortere 'time to market' en lagere beheerkosten. KPN Security zorgt bovendien voor de updates, voortdurende aanpassing en ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten. Zonder zelf kostbare expertise in huis te halen, beschikt de klant altijd over de meest actueel ge-update en stabiele oplossing.

  4. Toegang tot expertise. Vanaf de projectfase (w.o. IAM workshops en de opzet van een Transitie & Transformatie plan) tot aan het uitvoerend beheer kunnen klanten rekenen op begeleiding door IAM specialisten. De consultants en specialisten van KPN Security richten op basis van een met de klant ontwikkelde roadmap, de governance en werkprocessen in en ondersteunen in het prioriteren, voorbereiden en onboarden van uw applicaties. De KPN servicemedewerkers staan klaar voor eerste-, tweede- en derde lijns-ondersteuning.

  5. Flexibiliteit. Managed IAM groeit in stappen mee met de behoeftes en de volwassenheid van de organisatie. De functionele mogelijkheden van het IAM-platform zijn bovendien eenvoudig gefaseerd toe te passen binnen de bedrijfsprocessen en -applicaties.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie?

Neem contact op

Gerelateerde artikelen