21 november 2017 3 min Auteur: Michiel Jol

IoT: het belang van een goede verbinding

Voor een IoT-oplossing hebt u sensoren nodig die metingen verrichten en een platform dat die metingen omzet in voor u bruikbare informatie. Maar dan is het wel zaak dat die informatie van de sensor bij het platform aankomt. Daar hebt u een verbinding voor nodig, ofwel connectiviteit. Er zijn tal van technieken die een verbinding van het ene systeem met het andere tot stand kunnen brengen. Welke voor uw bedrijf de beste is, hangt van heel veel zaken af. In deze blog een overzicht van veel gekozen connectiviteitsvormen en hun belangrijkste voor- en nadelen.

Draadloze oplossing

Apparaten met elkaar verbinden kan met en zonder draad. Voor IoT gaan we eigenlijk altijd uit van een draadloze oplossing. Mocht een bedrade oplossing al mogelijk zijn, dan zijn er vaak toch meerdere sensoren die ver uit elkaar staan. Bedrading loopt dan al snel flink in de papieren en aanleggen is een hele klus.

Dichtbij en in eigen hand

Wilt u communiceren met sensoren op korte afstand, bijvoorbeeld in dezelfde ruimte, dan volstaat bluetooth of NFC (Near Field Communication, wat ook in uw bankpas zit). Dit zijn zeer kosteneffectieve verbindingen, die u zelf kunt beheren. De afstand waarover u kunt communiceren is alleen zo beperkt dat deze voor de meeste IoT-oplossingen niet volstaan.

Hoge datasnelheden

WiFi werkt over veel grotere afstanden. Bovendien kunt u hier grote hoeveelheden data op hoge snelheid mee versturen. Maar iedereen kent inmiddels ook de nadelen van WiFi: de betrouwbaarheid varieert nogal en het batterijverbruik is hoog.

Veel data, hoog batterijverbruik

De performances van 4G zijn veel voorspelbaarder dan die van WiFi. 4G werkt ook over grote afstanden met grote hoeveelheden data. Daarnaast is het wereldwijd op alle telecomnetwerken beschikbaar en toekomstbestendig. Het enige nadeel van 4G is dat het batterijverbruik relatief hoog is. Sommige apparaten moeten daardoor vaak opgeladen worden, wat niet altijd mogelijk is en veel geld kost.

Weinig data, laag batterijverbruik

Hebt u een IoT-oplossing met sensoren die af en toe een klein berichtje versturen, dan volstaat LoRa. Dit is een Long Range, Low Power IoT-verbinding, speciaal ontwikkeld voor grote hoeveelheden apparaten die kleine hoeveelheden data uitwisselen (ter grootte van een sms-bericht). Het grote voordeel van LoRa is dat het batterijverbruik geminimaliseerd is. Het is wel een heel andere techniek dan 4G, waardoor u op een andere manier met uw devices moet omgaan. Het LoRa-netwerk van KPN is landelijk beschikbaar.

In ontwikkeling

Eind dit jaar zal KPN het nieuwe LTE Cat-M (LTE-M) lanceren. Dit is een uitgeklede versie van 4G, met een lagere datasnelheid, maar veel batterijvriendelijker. Vergeleken met LoRa heeft LTE-M een iets hogere datasnelheid, waar LoRa dan weer het absolute minimale batterijverbruik heeft. Een andere ontwikkeling is 5G, dat vooral focust op het verminderen van de vertraging, ook wel latency genoemd. Bij 4G is die vertraging tientallen milliseconden. Dat is heel weinig en volstaat dan ook voor de meeste oplossingen, maar voor bijvoorbeeld het direct besturen van drones kan het net te veel zijn.

Connectiviteit IoT

Uw keuze

Hoe uw IoT-oplossing er ook uitziet, er is altijd een passende connectiviteitsvorm te vinden. Bent u nog in het begin van een ontwikkelfase, dan kunt u prima kiezen voor een nieuwe technologie, zoals LTE-M. Dit is nog niet helemaal uitontwikkeld, maar u loopt wel voorop en groeit met de markt mee. Weet u al exact wat u wilt en kunt u als het ware morgen ‘live’, dan is het handiger om te kiezen voor een technologie die al bestaat. Maar de vraag welke techniek voor u echt de beste is, is meestal niet eenvoudig te beantwoorden. Er zijn veel meer vormen dan hierboven genoemd; sommige overlappen elkaar, er komen nieuwe vormen bij en oude vallen (binnenkort) af. De beste keuze maakt u dan ook vaak in overleg met een expert.

Meer weten?

Wilt u meer weten over IoT? In deze serie blogs kunt u lezen wat IoT precies is, wat de grootste krachten van IoT zijn en welke valkuilen er zijn. Daarnaast kunt u in aparte blogs meer lezen over security, verwachtingsmanagement, beheersbaarheid en techniek gerelateerd aan IoT.


Zelf aan de slag met IoT

Bekijk het IoT webinar of informeer naar de eerstvolgende IoT meetup. Ook kunt u gelijk contact opnemen met een expert.

Michiel Jol

Michiel Jol is verantwoordelijk voor de strategie van het Internet of Things- portfolio van KPN. Hij heeft veel ervaring met zowel de technische als de commerciële kant van Internet of Things bij KPN. ‘IoT is disruptief en dankzij IoT gaat zowel ons professionele als persoonlijke leven de komende jaren er georganiseerder, gesmeerder en misschien zelf wel leuker uitzien.’

- Auteur: Michiel Jol

Benieuwd hoe u uw bedrijf slimmer kunt maken?

Internet of Things

Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen