iOS 13 komt eraan en iPhone geruchten

De maand september is ook dit jaar weer een periode waar de grote schare Apple-fans lang naar uit heeft gekeken. Zoals gebruikelijk gonst het in deze tijd van de geruchten: over de lanceringsdatum van nieuwe iPhones en diverse futuristische features. Tijdens een speciaal evenement op 10 september wordt er nieuws gepresenteerd, maar Apple houdt voorlopig de lippen stijf op elkaar. Zeker is in ieder geval dat het besturingssysteem iOS 13 met zijn spectaculaire nieuwe view, handige verbeteringen en nieuwe functies in september uitkomt.

Apple kondigde iOS 13 onlangs al aan tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2019. Voor de nieuwe iPhone wordt in ieder geval veel vraag verwacht van mensen die iOS 13 willen gaan gebruiken en geen geschikt toestel hebben. iOS 13 draait namelijk niet op de iPhone 6, 5s of 5. 

Voordelen iOS 13 

Het nieuwe besturingssysteem biedt veel fraais. De grote trekkers in iOS 13 zijn de 'donkere modus', de mogelijkheid om te swipen (QuickPath), de inlogdienst Sign In with Apple, de vernieuwde Kaarten-app en belangrijke ververbeteringen in Foto's. iOS 13 is sneller en reageert nog beter door allerlei optimalisaties: apps starten sneller op, downloads van apps zijn kleiner en FaceID is nog rapper geworden.

Donkere modus betekent voor de iPhone een nieuwe look. Dit donkere kleurenschema werkt voor het hele systeem, inclusief het instellingenmenu en alle native apps. Vooral in omgevingen met weinig licht is deze modus een geweldige toevoeging. Je kunt in het donker prettiger lezen. Sommige mensen slapen ook moeilijker in als ze vlak daarvoor naar een te fel scherm hebben gekeken. Bij nieuwe iPhone-modellen met een OLED-scherm kan met donkere modus ook energie worden bespaard, omdat dit soort schermen de zwarte pixels helemaal uitzet. Ook in het volle daglicht kan het zinvol zijn de donkere modus te gebruiken, om zo de batterijtijd te verlengen. De donkere modus kan desgewenst automatisch worden ingeschakeld bij zonsondergang of op een vaste tijd. 

Swipen

Met QuickPath maakt Apple het swipen op een iPhone-toetsenbord mogelijk zonder dat je een alternatieve toetsenbord-app zoals SwiftKey of Fleksy hoeft te gebruiken. iOS 13 kent een zogenoemde 'native' Swipe-functie. Net als bij SwiftKey kun je typen door je vinger van letter naar letter te vegen. Bij de lancering wordt de Nederlandse taal nog niet ondersteund. 

Sign In with Apple is ook al zo'n dienst waar de Apple-fans reikhalzend naar uitkeken. Net als via Facebook of Google kun je nu gemakkelijk en snel bij allerlei apps en websites inloggen. Je hoeft dan geen socialmedia-account te gebruiken of formulieren in te vullen, e-mailadressen te controleren of wachtwoorden te gebruiken. De Apple ID is voldoende voor verificatie. Apple beschermt de privacy door gebruikers van een unieke, willekeurige ID te voorzien. Als om naam en e-mailadres wordt gevraagd dan wordt een uniek willekeurig e-mailadres opgegeven, waardoor gebruikers hun eigen e-mailadres privé kunnen houden. Het wordt gemakkelijker om verificatie met Face ID of Touch ID te doen. Voor extra beveiliging is tweestapsverificatie ingebouwd, een methode die steeds meer standaard wordt.

Apple heeft de Kaarten-app flink onder handen genomen. Een nieuwe feature is Look Around, vergelijkbaar met Google Streetview. Met de nieuwe basiskaart en 3D-fotografie in hoge resolutie worden van steden prachtige straatbeelden gegeven. De gedetailleerde kaarten zijn thans al voor delen van de VS beschikbaar. Eind dit jaar is het materiaal voor heel Amerika klaar. In 2020 volgt de rest van de wereld. Het aanbod van wegen is dan verder uitgebreid. Wandelaars komen beter uit de voeten. Adressen zijn nauwkeuriger. Apple heeft liefst 6,5 miljoen km gereden om de basiskaart helemaal opnieuw op te bouwen. Favorieten biedt navigatie naar veel bezochte bestemmingen. De privacy blijft bij Apple Kaarten gewaarborgd. 

Beter bladeren door foto's 

Heel blij zullen de gebruikers zijn met de nieuwe mogelijkheden om door foto’s te bladeren en ze te bewerken. iOS 13 kent geavanceerde foto- en camerafeatures. Door intelligentie in te bouwen maakt Foto’s de beste foto’s prominent zichtbaar. Dit gebeurt automatisch. Saaie, overbodige en bijna identieke foto’s worden verborgen. Belangrijke gebeurtenissen van afgelopen periodes worden uitgelicht, zoals de geboorte van je eerste kind. Probeer het eens uit en je zult versteld staan hoe dankzij ‘machine learning’ foto’s en video’s slim worden ingedeeld. Dat is een hele uitkomst, zeker als je weinig tijd hebt om de 1.237 foto’s van je vakantie op Bali te rangschikken.

Foto’s bewerken

Voor het bewerken van foto’s zijn er meer mogelijkheden gekomen. Door gewoon even te swipen zijn effecten te versterken of te verzwakken. De meeste fotobewerktools zijn nu ook voor video geschikt. In de camera-app is met name het maken van portretten verbeterd. Je kunt het licht als het ware dichterbij brengen, zodat ogen scherper uitkomen en gelaatstrekken helderder worden. 

Andere features

Verder is er een overvloed aan kleine en grotere features. In Berichten kunnen gebruikers automatisch naam en foto dan wel een zelfgemaakte Animoji delen. Dit is ook mogelijk met een Memoji, het nieuwe type Animoji dat bij iOS 12 het licht zag. Zo wordt de persoon bij een serie berichten sneller herkenbaar. Zo'n Memoji is een uitbreiding op een Animoji, het is een soort avatar die de bewegingen van je gezicht volgt. Animoji's gebruiken het True Depth camerasysteem dat bij de iPhone X werd geïntroduceerd. Je kunt daarmee je gezicht meer doen lijken op populaire emoji-karakters. Van zo'n Memoji worden automatisch stickerpakketten voor het toetsenbord van iOS gemaakt. Spraakassistent Siri klinkt natuurlijker. Handig voor zakelijke gebruikers is dat Notities betere samenwerking biedt in gedeelde mappen, nieuwe zoektools en opties voor checklists. Tekstbewerking is verbeterd. De Bestanden-app maakt mappen delen met iCloud Drive mogelijk. Je kunt ook bestanden openen vanaf sd-kaarten, usb-sticks en andere externe opslagapparaten.

Het nieuwe systeem presteert beter. Omdat veel apps kleiner zijn gemaakt, laden ze sneller in. Al deze nieuwe features, verbeteringen en uitbreidingen zorgen ervoor dat de nieuwe iPhone en iOS 13 een onweerstaanbare combinatie vormen.

Na iOS 13 komt de publieke testversie (bèta) van iOS 14 er alweer aan, momenteel is er een versie voor ontwikkelaars beschikbaar. Als je je telefoon echt nodig hebt is het beter daar nog even mee te wachten. De officiële lanceerdatum wordt begin dit najaar, dan kan iedereen met een iPhone iOS 14 gebruiken, mits het model niet ouder is dan de iPhone 6s. Apple laat weten dat iOS 14 op precies dezelfde modellen kan draaien als iOS 13.

Meer weten?

Echte Apple-fans willen niets missen. Nieuwe versies van onder andere iPhones, Apple watch en iPad werden op 10 september 2019 onthuld. En zijn vanaf nu te bestellen bij KPN.

Bestel nu

Gerelateerde artikelen