Zo organiseer je een succesvolle innovatie brainstorm in 7 stappen

Innovatie wordt vaak genoemd als sleutel tot concurrentievoordeel. Toch zijn veel bedrijven vooral bezig met de projecten die nú spelen. Het organiseren van een innovatie workshop kan de boel wakker schudden. Maar hoe pak je dat aan?

Het is niet makkelijk om zomaar een paar nieuwe, disruptieve ideeën voor je bedrijf uit de mouw te schudden. Het vereist een strategische aanpak en effectieve brainstormtechnieken. Dit artikel is bedoeld voor start-ups, ondernemers en business managers die op zoek zijn naar tips, inspiratie en praktijkvoorbeelden voor het organiseren van een productieve innovatie brainstorm.

1. Creëer een stimulerende omgeving

Een comfortabele, inspirerende omgeving is essentieel voor effectief brainstormen. Creëer een ruimte waar mensen zich vrij voelen om hun gedachten en ideeën te uiten. Gebruik kleurrijke posters, inspirerende quotes, of innovatieve gadgets om een creatieve sfeer te bevorderen.

2. Zorg voor diversiteit in je team

Diversiteit stimuleert innovatie. Betrek mensen met verschillende achtergronden, expertises en perspectieven. Deze mix kan leiden tot verrassende, creatieve ideeën en oplossingen. Zo kon bijvoorbeeld bij Airbnb de combinatie van technische, design- en bedrijfskennis de basis leggen voor hun disruptieve businessmodel.

3. Start de brainstorm met de juiste vragen

Het succes van een brainstormsessie hangt vaak af van de kwaliteit van de geformuleerde vraag. Een goede vraag is specifiek, maar laat ruimte voor creatieve oplossingen. Formuleer de vraag zo dat het aanzet tot 'out of the box' denken. Vragen waarmee je de sessie zou kunnen aftrappen zijn bijvoorbeeld:

- Wat zijn de grootste uitdagingen die we momenteel als bedrijf of in onze sector tegenkomen?
- Als we geen beperkingen hadden (budget, tijd, technologie, etc.), wat zouden we dan willen bereiken of verbeteren?
- Wat kunnen we leren van andere bedrijven, industrieën of markten?
- Wat zijn enkele opkomende trends of technologieën die we zouden kunnen benutten? Tip: lees dit artikel voor inspiratie
- Hoe kunnen we de ervaring van onze klant verbeteren?
- Zijn er processen in ons bedrijf die efficiënter kunnen worden gemaakt?
- Hoe zouden we ons bedrijfsmodel kunnen veranderen of uitbreiden?

4. Gebruik brainstormtechnieken

Er zijn verschillende brainstormtechnieken die je kunt gebruiken om het creatieve proces te stimuleren. De 'brainwriting'-methode, bijvoorbeeld, moedigt iedereen aan om hun ideeën op papier te zetten voordat ze worden besproken. Dit voorkomt dat dominante personen de sessie overnemen en zorgt ervoor dat iedereen wordt gehoord.

5. Bevorder een cultuur van openheid

Moedig deelnemers aan om alle ideeën te delen, hoe gek of onpraktisch ze ook lijken. Bij Google, bijvoorbeeld, wordt 'moonshot thinking' aangemoedigd - het nastreven van ideeën die het bedrijf kunnen transformeren, ongeacht hoe onbereikbaar ze lijken.

6. Prioriteer en verfijn ideeën

Na de brainstormsessie, verzamel en categoriseer de ideeën. Gebruik technieken zoals stemmen, kosten-batenanalyse, of SWOT-analyse om de meest veelbelovende ideeën te identificeren.

7. Zet ideeën om in actie

De laatste, maar misschien wel de belangrijkste stap, is het omzetten van deze ideeën in concrete actieplannen. Werk de gekozen ideeën uit in projectplannen, toewijzen van rollen, en stel deadlines om de voortgang te waarborgen.

Een succesvolle innovatie brainstorm is meer dan alleen het genereren van een hoop ideeën. Het gaat om het creëren van een omgeving en een cultuur die creativiteit bevordert en het omzetten van ideeën in acties. Door deze stappen te volgen, kunnen bedrijven hun innovatiepotentieel maximaliseren en hun bedrijf naar nieuwe hoogten stuwen.

Gerelateerde artikelen