Innovatie stopt nooit. En juist voor mkb-ondernemers kunnen deze ontwikkelingen razend interessant zijn. Bijvoorbeeld omdat ze een flinke kostenbesparing, tevreden klanten of meer duurzaamheid opleveren.
Natuurlijk hou je je vakgebied goed bij en lees je weleens wat over innovatie. Maar welke trends en ontwikkelingen gaan nu écht het verschil maken de komende jaren? We zetten de 5 meest baanbrekende innovaties voor je op een rij.
1. Kunstmatige Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML)
Artificial Intelligence en Machine Learning zijn niet nieuw, maar hun impact op bedrijven wordt steeds groter. Van chatbots voor klantenservice tot voorspellende analyses, AI en ML zullen bedrijven helpen efficiënter te worden, betere beslissingen te nemen en hun producten en diensten te personaliseren op een manier die eerder ondenkbaar was.
Neem bijvoorbeeld een webwinkel. Nu is het bedrijf nog veel tijd kwijt aan het persoonlijk beantwoorden van vragen en oplossen van problemen. Soms zelfs 24/7. Met behulp van AI en machine learning kan het bedrijf chatbots ontwikkelen die klantenservicevragen beantwoorden. Dit zal niet alleen de reactietijd versnellen, maar ook het klantenserviceteam ontlasten zodat ze zich kunnen concentreren op complexere vragen die menselijke aandacht vereisen.
Daarnaast kunnen AI-algoritmen worden ingezet voor gepersonaliseerde marketing. Door het gedrag van klanten op de website te analyseren, kunnen algoritmen patronen herkennen en voorspellen welke producten een klant waarschijnlijk wil kopen. Dit kan leiden tot meer gerichte advertenties en aanbevelingen, wat uiteindelijk de verkoop kan stimuleren.
2. Internet of Things (IoT)
IoT-technologie blijft evolueren en wordt steeds toegankelijker voor mkb’ers. Of het nu gaat om slimme apparaten die operationele efficiëntie verbeteren, of om op IoT gebaseerde producten en diensten die nieuwe markten openen, IoT zal een grote rol spelen in de digitale transformatie van bedrijven.
Stel bijvoorbeeld dat een bedrijf producten produceert en distribueert over de hele wereld. Het beheer van de voorraad, de productie en de distributie kan een enorme uitdaging zijn, vooral als het bedrijf meerdere productielocaties en magazijnen heeft. Met IoT kunnen sensoren op producten, machines en voertuigen worden geplaatst die constant gegevens verzenden en ontvangen. Dit maakt real-time tracking en monitoring mogelijk.
Sensoren op een product kunnen bijvoorbeeld informatie verzenden over de locatie van het product en de omgevingscondities (zoals temperatuur en vochtigheid). Dit kan vooral belangrijk zijn voor bedrijven die bederfelijke goederen of temperatuurgevoelige producten vervoeren.
IoT-apparaten kunnen ook de efficiëntie van de productielijn verbeteren. Sensoren op machines kunnen bijvoorbeeld informatie verzenden over de prestaties van de machine, waardoor het bedrijf eventuele problemen onmiddellijk kan opsporen en oplossen.
Bovendien kunnen IoT-apparaten bijdragen aan energiebesparing. Door het energieverbruik van verschillende machines en apparaten te monitoren, kan het bedrijf patronen identificeren en maatregelen nemen om het energieverbruik te verminderen.
Met IoT kunnen bedrijven hun supply chain management zo aanzienlijk verbeteren, de efficiëntie verhogen en kosten besparen, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere winsten en een sterker concurrentievoordeel.
eBook: Dashboards Bouwen
Weten hoe je met jouw bedrijfsdata zelf dashboards kan bouwen? En hoe andere bedrijven dit doen? Je leest het in dit eBook.
Download3. Augmented Reality (AR)
Augmented reality biedt de unieke mogelijkheid om digitale informatie en virtuele objecten in de echte wereld te integreren. Het verbetert gebruikerservaringen, kan productiviteit verhogen, vergemakkelijkt training en biedt nieuwe mogelijkheden voor marketing, communicatie en entertainment. Denk aan virtuele showrooms of productdemonstraties.
Een flink aantal (online) meubelbedrijven experimenteert op dit moment al met AR. Voor de klant is het vaak moeilijk om een goed beeld te krijgen van hoe een meubelstuk er in hun huis uit zou zien. Met behulp van AR hebben deze bedrijven apps ontwikkeld waarmee klanten een meubelstuk kunnen 'plaatsen' in hun eigen huis voordat ze het kopen. Dit kan leiden tot meer vertrouwen bij de klant, meer verkopen en minder retouren.
Bovendien kan AR ook worden gebruikt voor productdemonstraties en trainingen. In plaats van fysieke handleidingen kunnen bedrijven AR-handleidingen aanbieden die stap-voor-stap instructies geven in een meer interactieve en boeiende manier. Dit kan niet alleen nuttig zijn voor klanten, maar ook voor werknemers die nieuwe apparatuur of procedures moeten leren.
Tijdens de WWDC keynote van Apple, liet het bedrijf zien hoe presentaties, films, series en games in de toekomst een compleet interactieve ervaring kunnen worden dankzij een speciale AR-bril. Lees meer over Apple Pro Vision in dit artikel.
4. 5G
Met zijn belofte van extreem hoge snelheden en lage latentie heeft 5G de potentie om bedrijven te transformeren. Of het nu gaat om het mogelijk maken van betrouwbare real-time communicatie, het ondersteunen van geavanceerde IoT-toepassingen, of het bieden van een superieure klantervaring, 5G zal een game changer zijn.
5G technologie is bijvoorbeeld interessant voor bedrijven die veel te maken hebben met distributie en vervoer. Denk aan bezorgdrones of zelfrijdende auto’s. Deze voertuigen zijn afhankelijk van constante communicatie met servers om routes te plannen, verkeersinformatie bij te werken en mogelijke obstakels te detecteren.
Realtime communicatie zonder vertraging is cruciaal bij autonome voertuigen en 5G maakt dit mogelijk. 5G maakt ook het verschil voor toepassingen waarbij grote hoeveelheden data moeten verwerkt, bijvoorbeeld bij Virtual Reality, Augmented Reality en Internet of Things.
5. Cybersecurity
Door toenemende digitalisering en connectiviteit, wordt cybersecurity steeds belangrijker. Nieuwe technologieën zoals cloud computing, Internet of Things (IoT), 5G en AI, zorgen ervoor dat bedrijfsactiviteiten nóg digitaler worden. Hoewel deze technologieën ongelooflijke kansen bieden, vergroten ze ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen.
Helaas neemt het aantal cyberaanvallen nog steeds elk jaar toe. Cybercriminaliteit groeit in zowel omvang als complexiteit. Bedrijven van groot tot klein worden steeds vaker het doelwit van aanvallen, variërend van phishing en ransomware tot geavanceerde, gerichte bedreigingen. Deze aanvallen kunnen leiden tot financiële verliezen, reputatieschade en juridische problemen.
In reactie hierop hanteren overheden steeds strengere regels voor gegevensbescherming en privacy, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de EU. Bedrijven die niet voldoen aan deze regels kunnen hoge boetes krijgen.
Ook klanten zijn steeds vaker bezorgd over hun privacy en de veiligheid van hun gegevens. Bedrijven die sterke cybersecurity-praktijken aantonen, kunnen een concurrentievoordeel behalen door het vertrouwen van hun klanten te winnen.
Wil je weten hoe je cybersecurity goed aanpakt binnen jouw bedrijf? Download dan Cybersecurity Basics, een handige startgids voor mkb-bedrijven.