Hybrid cloud: wat betekent het precies?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de hybrid cloud in de lift zit. Organisaties kiezen de hybrid cloud omdat het flexibel en kostenefficiënt is en het van de voordelen van public en private clouds gebruik maakt. Toch lijkt het begrip hybrid cloud niet voor iedereen even helder, waardoor verschillende definities ontstaan en gebruikt worden. Wat is hybrid cloud nu echt?

Wat is de hybrid cloud?

Een hybrid cloud bestaat altijd uit een of meerdere private clouds – met alle mogelijkheden die een cloud zou moeten bieden, zoals provisioning, gebruikersbeheer – die op eigen hardware draait. Dat kan zelf aangeschafte hardware zijn die in een datacenter wordt geplaatst en beheerd, of servers die bij een provider worden afgenomen en waarbij het beheer uit handen wordt gegeven. Daarnaast zijn ook een of meerdere public clouds actief in een hybrid cloud, zoals AWS of Microsoft Azure.

Andere features die onderdeel zijn van het begrip hybrid cloud zijn mogelijkheden om workloads te verdelen, of het vermogen om applicaties en data te verplaatsen tussen private en public clouds. Daarnaast ontbreken zaken als beheer, beveiliging en de automatisering van systemen en middleware uiteraard niet.

Onderzoek de mogelijkheden van de hybrid cloud in de organisatie

De creatieve interpretatie van het begrip hybrid cloud zorgt ervoor dat organisaties meer ‘cloud’-hard- en software aanschaffen met de gedachte dat dit ze efficiëntie en een kostenbesparing zal bezorgen. Het resultaat is echter een IT-omgeving die nauwelijks afwijkt van de oude omgeving en waar de voordelen van een cloud slechts minimaal zijn doorgevoerd. Feitelijk is het dan geen hybrid cloud met de karakteristieken zoals hierboven genoemd, maar gewoon een andere verdeling van hard- en software.

De weg naar een echte hybrid cloud-oplossing betekent: onderzoek doen naar de mogelijkheden. Bekijk wat er beschikbaar en actief is binnen de organisatie – in termen van hardware en servers – en ontdek hierop de workloads. Daarna wordt het tijd om te begrijpen hoe een public cloud samen kan werken met een private cloud. Beide omgevingen moeten actief worden meegenomen vanaf de start om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van de hybrid cloud.

Gerelateerde artikelen