Hoe snel is glasvezel? Alles over de snelheid van glasvezel

Glasvezel is razendsnel internet. Maar hoe snel is glasvezel nu echt? In dit artikel geven we je antwoord op de meest gestelde vragen rondom de snelheid van glasvezel.

Waarom is glasvezel zo snel?

In een glasvezelkabel zitten hele dunne draden van glas. Via deze glazen draden wordt data verstuurd via lichtsignalen. Deze technologie is veel sneller dan koper, omdat glas reflecteert en terugkaatst. De snelheden kunnen daardoor oplopen tot 210.000 km per seconde! Daarnaast is glasvezel betrouwbaarder. Je hebt dus minder last van onderbrekingen.

Hoe snel is glasvezel?

Het simpele antwoord op de vraag ‘hoe snel is glasvezel’ is eigenlijk: dat weten we nog niet. Glasvezel is namelijk razendsnel, maar waar de grenzen van die snelheid liggen zijn we nog hard aan het uitzoeken. Zo deed KPN afgelopen jaar een succesvolle snelheidstest met glasvezel in Amersfoort: daarbij werden snelheden tot wel 8,5 Gbit/s gehaald. We weten dus dat glasvezel nog veel sneller kan worden.

Hoe snel is glasvezel nu?

Op dit moment biedt KPN Glasvezel aan in snelheden tot 1 Gbit/s up- en downloaden. Je kunt echter ook voor een lagere snelheid kiezen als je denkt dat je de hoogste snelheid niet persé nodig hebt.

Welke snelheid glasvezel heb ik nodig?

De 1 Gigabit verbinding is vooral handig voor bedrijven die data-intensief zijn. Bijvoorbeeld: veel videobellen, bestanden delen in de cloud of video streamen. Maar ook als je vanuit huis werkt is deze verbinding ideaal. Je deelt je internet immers met je huisgenoten, die ook willen TV kijken of gamen als jij aan het werk bent.

Woon of werk je met 2 of minder mensen op één plek, dan kan een lagere snelheid van 50 Mbit/s al genoeg zijn. Meer over de keuze voor de beste internetsnelheid voor jouw bedrijf, lees je in dit artikel.

 

Direct checken of Zakelijk Glasvezel beschikbaar is op jouw bedrijfsadres of thuiskantoor? Doe dan hier de postcode check.

Gerelateerde artikelen