Haal meer uit je glasvezel met deze wifi analyzers

Met een glasvezelverbinding kies je voor de snelste en meest stabiele internetverbinding. Het zou zonde zijn als je niet optimaal gebruikmaakt van de kracht van glasvezel. Met een goede wifi analyzer zie je precies hoe je je draadloze netwerk zo goed mogelijk laat functioneren. We zetten de zes beste wifi-analyzers – plus een extra tip – voor jouw glasvezelnetwerk op een rij.

Een wifi-analyzer analyseert alle netwerkverbindingen in je omgeving. Daaronder valt natuurlijk ook je wifi-verbinding. Met behulp van een wifi-analyzerapp kun je zien of er bijvoorbeeld te veel gebruikers op één kanaal tegelijkertijd actief zijn. Dat kan zorgen voor vertraging en een minder krachtige verbinding. Dankzij onderstaande wifi-analyzers kun je de prestaties van je glasvezelverbinding op een makkelijke manier verbeteren.

1. WiFi Analyzer (open source)

WiFi Analyzer – inderdaad, deze app heeft dezelfde naam als de functionaliteit zelf – is één van de populairdere apps voor Android-apparaten. Met deze app kun je de signaalsterkte en netwerkcongestie van je glasvezelnetwerk inzien. Het werkt met een handig beoordelingssysteem voor alle beschikbare kanalen. Deze applicatie is volledig open source en heeft geen toegang tot internet nodig om te functioneren.

2. Network Analyzer

Network Analyzer is een goede optie voor zowel iOS als Android. Het is de gratis en lichtere versie van de meer uitgebreide Network Analyzer Pro, maar biedt al heel wat diagnoses waarmee je eventuele problemen kunt opsporen en vervolgens verhelpen. Het geeft heldere inzichten over het netwerk en bevat ook een tool waarmee je je ping-signaal kunt controleren.

3. Fing

Fing is een veelgebruikte en stabiele optie en net als Network Analyzer geschikt voor zowel iOS als Android. Je kunt er van alles mee analyseren: of je bent gehackt en wie er allemaal van je wifi-netwerk gebruikmaakt. Fing is vooral makkelijk in gebruik en heeft een visueel heldere lay-out.

Glasvezel in jouw buurt?
Zet de glasvezelwekker

4. NetSpot

Niet de meest uitgebreide, maar wel een helemaal gratis optie is Netspot voor Android. Je kunt ermee in realtime zien hoe sterk je signaal is en of verschillende kanalen elkaar misschien overlappen. Je kunt er makkelijk een heatmap mee maken van jouw bedrijf en zo zien waar het signaal het sterkst is of waar het juist een boost kan gebruiken.

5. Scany

Scany prijst zichzelf aan als het Zwitserse mes onder de wifi-analyzers. Daar hebben ze een punt. Deze betaalde applicatie (voor nog geen zeven euro) is er alleen voor iOS-apparaten en is een van de meer uitgebreide netwerkscanners voor dit systeem. Als je dus voor een relatief zachte prijs diepe analyses wilt maken, is Scany een aardige optie.

6. inSSIDer

inSSIDer is een wifi-analyzer die gedetailleerde informatie over de signaalsterkte, kanaaloverlap en netwerkbeveiliging geeft. Met inSSIDer kun je ook de prestaties van andere draadloze netwerken in je omgeving volgen, zodat je het beste kanaal voor je eigen netwerk kunt kiezen en interferentie kunt verminderen.

Bonustip: Acrylic WiFi

Acrylic WiFi is een krachtige analysetool die speciaal is ontworpen voor professionals en geavanceerde gebruikers. Deze analyzer kun je via een maandelijks, jaarlijks of doorlopend abonnement gebruiken. Acrylic WiFi biedt gedetailleerde informatie over de prestaties van je glasvezelnetwerk, inclusief de kanaalbelasting, interferentiebronnen en de snelheid van draadloze verbindingen. Met zijn uitgebreide analyses en rapportages is Acrylic dus vooral interessant voor MKB’ers die over een grotere oppervlakte afhankelijk zijn van goede wifi-dekking.

Meer weten over glasvezel?

Ben je ondernemer en heb je interesse in zakelijk glasvezel? Check dan hier of glasvezel mogelijk is op jouw thuiswerk- of bedrijfsadres. Bij KPN heb je de keuze uit een eenvoudige kleinzakelijke internetverbinding voor een thuiskantoor of een professionele oplossing met extra mogelijkheden zoals vast IP, zakelijk pinnen en extra securitymogelijkheden via KPN EEN MKB.

Gerelateerde artikelen