eHerkenning: kunnen zelfstandig ondernemers nog zonder?

eHerkenning is de digitale sleutel die inmiddels toegang biedt tot ruim 1.200 online diensten, en die eigenlijk niet meer mag ontbreken aan de sleutelbos van ondernemers. Maar geldt dit ook voor kleine zelfstandigen en zzp’ers? 7 vragen over eHerkenning voor zelfstandig ondernemers.

1. Wat is eHerkenning?

eHerkenning is eigenlijk een soort DigiD voor bedrijven. Met DigiD log je als burger veilig in bij verschillende overheidsinstanties. Ondernemers doen dit met eHerkenning. Via dit inlogsysteem kunnen zij zakelijke diensten online afnemen bij meer dan 500 (overheids)organisaties.

2. Wat zijn voor mij als zelfstandig ondernemer de voordelen van eHerkenning?

Met eHerkenning heb je met één digitale sleutel toegang tot de dienstverlening van de (semi)overheid en steeds meer private organisaties. Je regelt hiermee bijvoorbeeld je belastingaangifte, vergunningen, subsidies, verzekeringen en zelfs je eigen pensioen. En dat allemaal zonder verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden.

Het inlogsysteem biedt daarbij zowel de dienstverlener als de ondernemer zekerheid. De dienstverlener heeft zekerheid over de identiteit van de persoon die inlogt. En als ondernemer loop je minder risico op identiteitsfraude. Op de betrouwbaarheidsniveaus 2+ (EH2+) en 3 (EH3) gaat inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord én een eenmalige code. De ondernemer ontvangt deze code bijvoorbeeld op zijn mobiele telefoon. Dat maakt het voor criminelen lastig om namens een ondernemer in te loggen.

3. Zijn ondernemers verplicht om eHerkenning aan te schaffen?

Nee, er is geen directe verplichting. Zakendoen wordt zonder eHerkenning wel steeds lastiger. Kleine ondernemers die werknemers in dienst hebben, kunnen al niet meer zonder. Zo kan inloggen op het werkgeversportaal van het UWV alleen nog maar met eHerkenning. Zonder een eHerkenningsmiddel is het dus niet mogelijk om een werknemer ziek of beter te melden, een ontslagaanvraag in te dienen of een zwangerschapsuitkering aan te vragen.

Zzp’ers kunnen het vooralsnog zonder eHerkenning stellen. Zo biedt de Belastingdienst deze ondernemers nu nog de mogelijkheid om met DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ook kunnen ze bij gemeenten nog terecht met DigiD, bijvoorbeeld voor het aanvragen van vergunningen. We verwachten dat steeds meer organisaties in de toekomst alleen nog eHerkenning zullen ondersteunen. Ook zelfstandig ondernemers kunnen dan niet meer om dit inlogsysteem heen.

4. Welk betrouwbaarheidsniveau heb ik nodig?

eHerkenning kent vier betrouwbaarheidsniveaus: EH2, EH2+, EH3 en EH4. Hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau, hoe meer zekerheid de dienstverlener krijgt over de online identiteit van de gebruiker. Zo logt de ondernemer op het hoogste niveau in met een digitaal certificaat dat wordt verstrekt na een fysieke controle van de identiteit. Met een EH4-middel kun je overigens ook inloggen bij diensten die een lager niveau vereisen.

Tot voor kort bestond ook nog het niveau EH1, maar de ondersteuning hiervoor is op 1 juli 2021 beëindigd. Op dit niveau was het mogelijk om in te loggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. Die methode sloot niet meer aan bij de beveiligingseisen die de overheid stelt aan veilige communicatie en data-uitwisseling. Om dezelfde reden stopt KPN per 1 augustus 2021 met de levering van EH2-middelen.

KPN adviseert een eHerkenningsmiddel aan te schaffen op minimaal betrouwbaarheidsniveau 3. Dit niveau is bijvoorbeeld nodig om in te kunnen loggen op het zakelijke portaal van de Belastingdienst en het werkgeversportaal van het UWV. We verwachten dat de meeste (overheids)diensten naar EH3 gaan. Het kan zijn dat de organisatie waar je wilt inloggen EH4 vereist. Controleer dit voordat je een middel aanvraagt.

5. Hoe vraag ik een eHerkenningsmiddel aan?

Sta je ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK)? Dan kun je bij KPN een eHerkenningsmiddel aanvragen. Voor de aanvraag heb je een uittreksel van de KVK nodig dat niet ouder is dan veertien dagen. Ook dien je persoonsgegevens, een e-mailadres, een mobiel telefoonnummer en een kopie van een geldig legitimatiebewijs te overleggen. Tijdens de aanvraagprocedure geef je aan voor welke diensten je machtigingen nodig hebt.

Zijn alle documenten akkoord en is de identificatie voltooidgedaan? Dan gaat KPN voor je aan de slag. Zodra jouw middel gereed is, ontvang je een e-mail met gebruikersnaam en sms met je wachtwoord.


Advies nodig?

Benieuwd wat eHerkenning kan bijdragen in jouw bedrijf? Onze experts adviseren je graag.

Bel mij terug


6. Is eHerkenning gratis?

Een eHerkenningsmiddel is niet gratis. Elk betrouwbaar systeem brengt kosten voor ontwikkeling en beheer met zich mee, en die worden in het geval van eHerkenning gedragen door de erkende leveranciers. De prijs die je betaalt, is bij KPN afhankelijk van de looptijd en beveiligingsniveau. Waarbij langere looptijden een lagere prijs kennen.

eHerkenning bespaart ondernemers ook geld. Wie beschikt over een middel hoeft minder vaak fysiek langs een overheidsloket en kan heel veel documenten digitaal ondertekenen met eHerkenning.

7. Kom ik eventueel in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten?

Gebruik je het middel alleen voor aangifte via het portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dan kun je gebruikmaken van het speciale ‘eHerkenning Belastingdienst’-inlogmiddel van KPN en compensatie aanvragen bij de overheid. De compensatie bedraagt 24,20 euro per jaar, inclusief btw.

De compensatie kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit doe je digitaal door in te loggen met een Belastingdienst EH3-middel.

Gerelateerde artikelen