Digitale transformatie: don’t try to boil the ocean

In onze gesprekken met klanten die bezig zijn nieuwe digitale producten te ontwikkelen of die bestaande applicaties moderniseren komen we een aantal patronen tegen. De succesvolle teams werken fundamenteel anders dan de minder succesvolle teams. Een eerste patroon wat wij zien: don’t try to boil the ocean. Benieuwd wat deze deze teams dan wèl doen?

You build it, You run it

Digitale koplopers zetten digitale diensten strategisch in om zich te onderscheiden van concurrenten. En gebruiken hiervoor zelden kant en klare softwarepakketten. Ze onderkennen de waarde van ‘in house’ ont­wikkelde digitale diensten waarover ze zelf de regie voeren. Hierbij is snelheid van essentieel belang.

Met het agile-gedachtengoed is softwareontwikkeling in een stroomversnelling gekomen. Digitale producten zijn nooit af en zullen zich voortdurend aan veranderende marktomstandigheden en technische mogelijkheden moeten aanpassen. We zien een heel snel opkomende adoptie van DevOps bij digitale koplopers: teams die digitale diensten bedenken, bouwen èn beheren. Werner Vogels, de CTO van Amazon zegt het heel kernachtig: 'You build it, you run it'.

If it hurts, do it more often

De succesvolle digitale teams beginnen klein en met een overzichtelijke scope. En bouwen hun product steeds verder uit en leren hiervan. En ze hebben een intrinsieke honger om steeds beter, sneller en effectiever te worden. Deze teams automatiseren hun werk en passen continuous delivery toe. Teams werken in een proces en cultuur om iedere dag werkende software op te leveren. Daardoor voorzien ze hun klanten van een continue stroom werkende functionaliteit waarmee klanten aan de slag kunnen. Dit genereert weer feedback die inzicht geeft in het gebruik van de software. Ontwikkelaars leren hiervan en verwerken dit in de volgende versie.

Gaat er dan nooit iets mis? Uiteraard. En eigenlijk is dat een interessante paradox: teams die vooroplopen in digitale transformatie hebben meer lef om software te releasen. En hierdoor leren ze sneller hoe hun applicaties zich in productie gedragen. En leveren ze hogere kwaliteit. En ervaren teams weten: als het mis gaat, is de reflex om releases uit te stellen. Maar de praktijk is precies omgekeerd: de flow is belangrijk. Men zal de releases kleiner maken, maar software blijven releasen. If it hurts, do it more often.

Automate everything

Volwassen teams maken veel gebruik van cloudtechnologie en werken maximaal autonoom. We zien dat deze teams hun hele software voortbrenging automatiseren en ook beheertaken automatiseren. En daarom kiezen ze voor cloudtechnologie. Met een cloud kun je veel meer automatiseren dan met een traditionele IT-infrastructuur.

Teams schieten soms door en bouwen zelf een compleet platform of een eigen private cloud. Wij adviseren om niet in die valkuil te stappen. Het haalt de snelheid uit je digitale transformatie. Het vertroebelt de focus op customer value door te veel tijd en energie in technologie te steken. En het is tijdrovend en duur. Werk met een cloudpartner die DevOps teams de instrumenten biedt om alles te automatiseren.

Digitale transformatie: begin klein, werk DevOps, en maak gebruik van een betrouwbare en veilige Managed Service Provider. Kortom, don’t try to boil the ocean.

Whitepaper: 'Continuous Delivery'

Meer weten over hoe je als bedrijf competitiever wordt dankzij snelle software-ontwikkeling? Download dan de whitepaper.

Download

Over Johan Barnhard

Johan werkt bij KPN in de rol van Product Owner. Hij ontwikkelt cloud diensten voor de zakelijke markt op het gebied van DevOps en Continuous Delivery. Hij volgt innovaties op het gebied van Mobile, Analytics, Cloud, Big Data. En probeert met vallen en opstaan de next practices van startups toe te passen in een corporate context.

- Auteur: Johan Barnhard

Gerelateerde artikelen