Diefstal in de bouw voorkomen met Internet of Things

De bouw wordt geteisterd door diefstal van gereedschap en andere apparatuur. Criminaliteit is in deze sector een toenemend probleem. Het Verbond van Verzekeraars luidde vorig jaar de noodklok. De diefstallen verlopen steeds professioneler, stelt de brancheorganisatie. Schadeposten van enkele tonnen zijn geen uitzondering. Internet of Things kan helpen gestolen gereedschap terug te vinden en diefstal op de bouwplaats te voorkomen. Hoe? Dat leer je in dit artikel.

Behalve het verlies van kostbaar bouwmaterieel is vaak ook sprake van indirecte schade. Bouwprojecten moeten door gebrek aan materialen worden stilgelegd. Het kost tijd voordat de gestolen apparaten, machines en materialen zijn vervangen of aangevuld.

Diefstal in de bouw voorkomen

Volgens Interpolis hebben de criminelen het vooral gemunt op aluminium profielen, armaturen, elektrische gereedschappen en lampen voor assimilatiebelichting. Vooral kassenbouwers en installateurs zijn vaak de dupe. De aannemers zijn doorgaans wel verzekerd tegen dit soort schades, maar uiteraard werkt dit kostenverhogend. De hogere verzekeringspremies worden op de klant afgewenteld. De rekening komt uiteindelijk bij de samenleving te liggen. 

Diefstal in de bouw is te voorkomen door bouwplaatsbeveiliging, ook buiten bouwtijd. Opslag van gereedschappen en materiaal zoals aluminium dek- en gevelroeden in een goed afgesloten loods of container helpt ook. Grote objecten zoals hoogwerkers, ladders, liften en schaarliften zijn met goedgekeurde sloten vast te maken aan de constructie. Ook intelligente camerabeveiliging met koppeling aan een meldkamer werkt preventief. Dieven kiezen altijd voor de makkelijkste weg.  

Bouwplaatsbeveiliging met Internet of Things

Een andere maatregel tegen diefstal op de bouwplaats is het bevestigen van trackers op bouwmaterieel. Met behulp van IoT kan daarmee inzichtelijk gemaakt worden wat de locatie van voertuigen, machines en ander materieel is. Als ook bedrijfseigendommen zoals machines kunnen worden gevolgd, wordt gesproken van ‘asset management’. Met een beheeromgeving voor al je spullen heeft de aannemer snel een totaalbeeld. Hij weet real time precies waar alles staat. Dat heeft niet alleen voordelen in de strijd tegen criminaliteit, maar geeft ook efficiencywinst.

Asset management voorkomt dat bouwvakkers die maandagochtend aan hun werkweek beginnen eerst nog eens uitgebreid moeten uitvissen waar alle gereedschap en materialen liggen. Het is niet alleen bruikbaar voor gestolen materieel, maar ook voor zoekgeraakte spullen. Het komt bijvoorbeeld geregeld voor dat bouwvakkers vlak voor het weekend tools voor privégebruik mee naar huis hebben genomen en maandag vergeten te retourneren. Met asset management heb je een totaaloverzicht van alle ontbrekende materialen. 

De BouwTag

KPN ontwikkelde samen met Visser Assen de BouwTag, een IoT-oplossing voor het terugvinden en beveiligen van materieel op de bouwplaats. De basis wordt gevormd door een label met een sensor en batterij die gebruikmaakt van KPN’s LoRa-netwerk. Dit netwerk biedt datacommunicatie over langere afstand met een zeer laag stroomverbruik.  Een voorbeeld van van een succesvolle case is de samenwerking met ANWB. Met de inzet van IoT werden duizenden gestolen e-bikes terug gevonden.


Toekomst IoT in de bouw

Tot nog toe behoort de bouw in Nederland bepaald niet tot de voorlopers op gebied van IoT. Track en trace zou een geweldig wapen in de strijd tegen diefstal en het kwijtraken van materieel kunnen zijn, maar dat wordt nog onvoldoende onderkend. Volgens Titia Houwing, consultant Internet of Things bij KPN, zijn aannemers vaak blind voor de verborgen kosten die zoekgeraakt materiaal met zich meebrengt. Houwing: “Vooral de grotere bedrijven hebben daar geen oog voor. Door de grotere afstand tussen de leiding en de werkplaats is er minder zicht op dit soort kosten.” Ook het gebrek aan IT-professionals werkt vertragend op de IoT-ontwikkelingen in de bouw. Veel bedrijven zijn al met al wat huiverig.

Volgens Houwing zit de oplossing in ‘plug-and-play' oplossingen. “Hoe simpeler we deze systemen maken des te sneller gaat bouwend Nederland ze toepassen.” KPN streeft dan ook naar eenvoud van IT-toepassingen. Materieelbeheer aan de hand van de BouwTag die begin dit jaar zijn introductie beleefde, is daar een goed voorbeeld van. Houwing ziet track en trace ook in de Nederlandse bouw wel doorbreken. Het nijpende tekort aan bouwvakkers en de noodzaak om efficiënter te gaan werken zullen aannemers in de toekomst gaan stimuleren om over te stappen op track en trace, verwacht Houwing. Wil je meer leren over de mogelijkheden van Inernet of Things? Neem dan een kijkje bij de beschikbare IoT workshops.

LoRa en 5G

KPN heeft LoRa, een netwerk met een groot bereik dat geschikt is voor energiezuinige apparaten. In de logistiek helpt KPN hiermee al veel klanten. Zeker voor de bouw is dat prettig, want het GPS-systeem dat nodig is voor de trackers kost veel energie die niet altijd voorhanden is. In de toekomst wordt 5G de grote aanjager van IoT. Voordeel is dat dan in een klein gebied zeer grote aantallen apparaten draadloos aan het internet kunnen worden gehangen.  

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde artikelen