De kracht van visualisatie bij KLM

Vliegen is corebusiness voor KLM. Wij doen alles om ervoor te zorgen dat een passagier met zo min mogelijk vertraging of oponthoud zijn reis kan aanvangen of vervolgen.

In ons Technology Lab experimenteren we met nieuwe technologieën en bouwen we prototypes waarmee we mobiliteitsvraagstukken op een zo slim en duurzaam mogelijke manier op willen lossen

‘Digital Twins’

We hebben op basis van big data een 3D-model van de fysieke luchthaven, een ‘Digital Twins’ gemaakt, waarin we de werkelijke processen op de luchthaven parallel vanuit de data zichtbaar kunnen maken. Onze voertuigen op de luchthaven zijn voorzien van Internet of Things sensoren. Door ze te verbinden met het 3D-model zie je, realtime, alle werkzaamheden rondom onze vliegtuigen: vliegtuigen die bewegen en rondrijdende wagentjes. Alles precies zoals het reilt en zeilt op een luchthaven. We zien virtueel hoe op dat moment een vliegtuig afgehandeld wordt. We combineren alle datasets die we kunnen vinden: data via het LoRa-netwerk, het gsm-netwerk, vliegtuig en passagier-stromen data. Er wordt geen persoonlijke data van passagiers gebruikt. Hun privacy is 100% gedekt.

Hoe meer data we verzamelen en bij elkaar brengen hoe slimmer het model wordt

De kracht van visualisatie

Door data zichtbaar te maken in zo’n visueel model, zie je dat iedereen direct begrijpt wat er gebeurt en wat dat voor hun werk betekent. Met het 3D-model kan een medewerker, vanuit zijn of haar eigen perspectief, zien waar verbeteringen mogelijk zijn in het proces.

Peter Huisman, Innovation Manager, KLM

Foto: Peter Huisman

De toepasbaarheid van ‘Digital Twins’

Met een “Digital Twin” kunnen we acties uitvoeren die moeilijk of niet kunnen in de werkelijke wereld en we kunnen deze virtuele kopie van de luchthaven stilzetten of terugspoelen. We kunnen analyses doen en trainingen en simulaties opzetten zonder dat we daarmee het operationele proces op de luchthaven verstoren. We kunnen dus ook ‘what-if scenario’s’ uitvoeren in deze parallelle wereld.

We kunnen voorspellingen doen: als de brandstofwagen nu op locatie X is, gaat het vliegtuig de vertrektijd dan nog redden?

Duurzaamheid en verlaging van stress

Door data te verrijken en toe te voegen aan het model worden we steeds slimmer. Zo krijgen we steeds meer inzicht in onze processen waardoor we deze steeds verder kunnen verbeteren. We willen dat passagiers uiteindelijk kunnen reizen zonder oponthoud. Dankzij die koppeling van data kunnen we steeds beter anticiperen op reizigers die te laat komen op de luchthaven, en ze van een optimale aansluiting voorzien. Deze snellere passagiersstromen betekenen minder belasting voor het milieu en stressverlaging voor passagiers en medewerkers. Technologische innovatie levert voordelen op voor onze passagiers, onze medewerkers en de vliegoperatie. Daar is iedereen bij KLM volledig van doordrongen.


Meer weten over hoe Internet of things jouw organisatie slimmer kan maken? Download dan het whitepaper 'KPN en Internet of Things.'Gerelateerde artikelen