De 10 beste tips voor goede wifi

Problemen met de wifi zijn funest voor het werkplezier én voor de productiviteit. Het kan enorm frustrerend zijn als een videovergadering via Skype de mist ingaat, maar ook bezoekers kijken raar op als de wifi hen in de steek laat. Gelukkig kunt u zelf heel wat doen om het wifi-signaal op kantoor te verbeteren. Overal staan tips hiervoor, maar niet al die adviezen helpen even goed.

Productmanager Tsambiko Pusch van KPN geeft tien tips die vrij eenvoudig toe zijn te passen en waar u echt iets aan hebt. Als wifi-expert weet hij wat in de praktijk wel en niet goed werkt. Zo betwijfelt hij het nut van het draaien aan de antennes, Pusch heeft zelfs een voorkeur voor routers met ingebouwde antennes. Bij zo’n type router is de plaatsing van antennes geoptimaliseerd voor de meest voorkomende situaties.

Storingen

Heeft u een router met losse antennes aan de buitenkant, dan vergt het heel veel technische kennis om de juiste posities te bepalen. “Dat lukt zelfs mij niet”, bekent Pusch eerlijk. Maar je kunt toch experimenteren en kijken welke standen de beste resultaten geven? “Nee, dat werkt niet. Want eerst kan een signaal sterk zijn om even later enorm te verzwakken. De resultaten hangen namelijk af van de omstandigheden en die kunnen van het ene op het andere moment wijzigen. De storingen komen van buiten af. Iemand kan bijvoorbeeld een apparaat aanzetten waardoor het signaal zwak wordt, maar ook als er veel mensen door een kantoor lopen kan dat invloed hebben.”

Een verbinding moet niet alleen snel maar ook zeer stabiel zijn, dat laatste is eigenlijk nog het belangrijkste. Op internet circuleren ook filmpjes van mensen die een Cola-blikje openknippen en de halve cirkels vervolgens om het modem heen leggen, dat zou het bereik vergroten. Volgens Pusch is dat allemaal onzin.

Tip 1: plaatsing van de router

Begin ermee de router op de juiste plek te zetten. De reikwijdte en sterkte van het wifi-signaal zijn erg te beïnvloeden, het scheelt daarbij als de router losstaat van het modem en dus niet in de meterkast hoeft te blijven. In een open ruimte in het midden van het pand zou de ontvangst wel eens veel beter kunnen zijn. Zet de modem voor zover mogelijk op een hogere etage en in ieder geval niet op de vloer van de begane grond. Probeer verschillende locaties en u zult versteld staan van het resultaat. Zeker als de router aan een wat langere ethernetkabel zit kan er lekker geëxperimenteerd worden met de perfecte plek.

Tip 2: verwijder storingsbronnen

Zet de router uit de buurt van storingsbronnen of verwijder die. Denk hierbij aan draadloze dect-telefoons, magnetrons, bluetooth-luidsprekers en draadloze beveiligingscamera’s. Ook tv’s en monitors kunnen het signaal hinderen, net als aquaria, boilers en andere met water gevulde voorwerpen. Ramen met een bepaalde coating en spiegels zijn evenmin goed voor het wifi-signaal.

Tip 3: gebruik 5 GHz

Moderne routers kunnen naast de traditionele 2,4 GHz-band ook de snellere en stabielere 5 GHz-band gebruiken. Bijkomend voordeel is een minder grote gevoeligheid voor storingen, maar daar staat een geringer bereik tegenover. Als in uw omgeving veel gebruikers op de 2,4 GHz-band zitten kan het zeker zin hebben om de andere band uit te proberen. Overigens wijzen de meeste routers aangesloten apparaten automatisch de juiste band toe. Let er dan wel op dat die automatische functie (bandsteering) aanstaat. Betrokken apparatuur moet uiteraard wel geschikt zijn voor de 5 GHz-band, laptops ouder dan vijf jaar zijn dat meestal niet.

Tip 4: actualiseer de firmware

Net als bij alle andere computerapparatuur moet u altijd de laatste versie van de besturingssoftware gebruiken, want fabrikanten blijven aan deze software sleutelen. Gaten in de veiligheid en andere fouten worden eruit gehaald. Vaak gaat die update automatisch, maar  wanneer dat niet het geval is moet u dat klusje van tijd tot tijd zelf even klaren.

Tip 5: kijk ook naar de hardware

Windows-laptops krijgen een snellere internetverbinding als de juiste drivers worden geïnstalleerd. De laatste software van de routerfabrikant werkt doorgaans beter dan de drivers die bij Windows worden meegeleverd.

Tip 6: gebruik de laatste wifi-standaard

Kies voor de snelle 802.11ac-standaard. De oude en langzamere 802.11a/b/g-standaarden kunt u gerust ingeschakeld laten, tenzij u verouderde apparatuur hebt die niet op 802.11n of ac werkt.

Tip 7: verander de instellingen

KPN heeft een gratis online tool om de router beter in te stellen. De Wifi Manager helpt u het bereik en de snelheid te vergroten, dat is meestal slecht een kwartier werk. Technische kennis is niet nodig. Met een laptop, tablet of smartphone in de hand loopt u door het kantoor en meet u de internetsnelheid. Na het doorlopen van het stappenplan worden automatisch de wifi-instellingen van je Experia Box aangepast.

Tip 8: voeg een wifi-repeater toe

Leveren deze wijzigingen niet het gewenste resultaat op dan valt een wifi-repeater toe te voegen aan uw netwerk. Deze oplossing, ook wel wifi-versterker, extender of booster genaamd, is eenvoudig en goedkoop en werkt samen met vrijwel alle routers. Bij KPN kleinzakelijk Internet worden er gratis maximaal 3 wifi punten opgezet. Dus heb je nu 1 wifi punt en je wifi is niet goed genoeg? Dan biedt KPN tot 2 extra wifi punten.

Tip 9: overweeg een Powerline adapter

Wie een alternatief zoekt voor ethernetkabels om langere afstanden te overbruggen kan Powerline-adapters overwegen. Ook als het wifi-signaal door een dikke muur of plafond moet is dit een geschikt alternatief. Deze adapters werken via het stroomnet, dus u hoeft er niet voor te boren.

Tip 10: mesh-functionaliteit

Nieuw is de mogelijkheid het wifi-netwerk van zogenoemde mesh-functionaliteit te voorzien. Dit zorgt ervoor dat een laptop, tablet of telefoon altijd met het beste wifi-punt binnen het pand is verbonden. Momenteel gebeurt het vaak dat een apparaat bij binnenkomst van een gebouw meteen een wifi-punt bij de ingang kiest en dit blijft gebruiken als het signaal slechter wordt terwijl de gebruiker verderop in het pand is. Bij modems, access points en extenders die mesh ondersteunen, behoort dit probleem tot het verleden. De bedrade Experia Wifi van KPN krijgt over enkele maanden een update die het apparaat geschikt maakt voor mesh. Tegen de zomer komt er bovendien een draadloze wifi-versterker die mesh ondersteunt. Beide extra wifi-punten werken naast een modem.

Gerelateerde artikelen