Nieuwe boekentips voor ondernemers en managers

Even geen idee wat je moet lezen? Deze 11 recent verschenen businessboeken zijn een absolute aanrader voor ondernemers, managers of iedereen met een ondernemende geest.

The Metaverse 

Matthew Ball  De term ‘metaverse’ is ineens overal. In de krant, online, op het werk, de catwalk of in de theaters: er is geen ontkomen meer aan. Maar wat ís de Metaverse? En waarom is iedereen - van de Amerikaanse, Europese en Chinese overheid tot aan de grootste bedrijven ter wereld - er op dit moment al zo serieus mee bezig?  

In dit boek legt techpionier en investeerder Matthew Ball de basics van de Metaverse aan je uit. Hoe virtuele werelden zoals Fortnite, Minecraft en Roblox mogelijk de voorbode zijn van hoe het hele internet er in de toekomst uit zal zien. En welke rol zaken als NFTs en de blockchain hierin zullen spelen. Een intrigerend kijkje in de toekomst.  


Unlimited ondernemen
Vanaf 24,43 /mnd excl. btw

Met onze Zakelijk Unlimited Data abonnementen kun je zorgeloos en onbeperkt internetten op je mobiel.


5 Star Business: Verdien wat je waard bent 

Ninke van der Leck Niet voor niks staat die boek al wekenlang op nummer 1 in de bestsellerlijst van Managementboek. Het is een praktisch houvast voor startende ondernemers of mensen die al jaren een eigen bedrijf hebben. Centraal in dit boek staat ‘slimmer ondernemen’. Het lijkt immers alsof je een zee van tijd, geld en ruimte krijgt als je een eigen bedrijf begint. In de praktijk is vaak niks minder waar.  

Je bedrijf kost vaak veel meer tijd en energie dan het oplevert. Tijd om de boel om te draaien dus. Ninke van der Leck legt uit hoe je je marketing en sales een upgrade geeft, meer klanten en grotere investeringen aantrekt en stopt met pijnlijke concessies en meer tijd voor jezelf creëert. Kortom: met dit boek leer je hoe je een betere baas wordt voor jezelf.  

Het Bestsellerboek 

Charlotte Meindersma & Hanneke de Wit  Waarom managementboeken lezen als je ze ook zelf kunt schrijven? Voor iedereen die ooit de droom heeft gehad om zelf een businessboek te schrijven is er nu Het Bestsellerboek. Een praktische handleiding over het zelf schrijven van een succesvol boek.  

De auteurs schreven zelf talloze succesvolle boeken en interviewen ook andere bestsellerauteurs over hun tips en trics. Ook gaat het boek uitvoerig in op de distributie en marketing van je boek: met (verkoop)cijfers, kostenplaatjes en het systeem achter bestsellerlijsten. Voor iedereen die een realistisch en praktisch beeld wil krijgen van het (zelf) uitgeven van boeken.  

Scaling up 

Verne Harnish  Het origineel is uit 2015 maar pas onlangs verscheen ook de Nederlandse vertaling van dit boek. Sindsdien staat Scaling Up al maandenlang onafgebroken in de Bestseller Top 10. Auteur Verne Harnish is bedrijfsadviseur en legt in dit boek uit welke middelen en talenten je nodig hebt om met jouw bedrijf duurzame groei te realiseren. In de Nederlandse vertaling zijn ook enkele Nederlandse business cases opgenomen.  

Zijn methode is overzichtelijk. Er zijn vier beslissingsgebieden (mens, strategie, uitvoer en cash) en drie werkdisciplines (prioriteiten, gegevens en ritme). Ten slotte zijn er twee versnellers (reputatie en productie) en is er een katalysator nodig. Klinkt eenvoudig? Laat jouw bedrijf dan groeien met de praktische handvatten uit dit boek.  

The Mountain is You 

Brianna Wiest  Dit boek gaat over zelfsabotage. Waarom weerhouden we onszelf van dingen die we eigenlijk willen doen? En hoe houden we daar mee op? Bij voorkeur voor altijd. Vaak heeft zelfsabotage te maken met conflicterende belangen: dingen die we allebei tegelijk heel graag willen. We willen wel een gezonder lichaam en vaker sporten, maar we willen ook zo graag die nieuwe film kijken op Netflix.  

Hoe doorbreek je die spiraal? Door inzicht te creëren in je eigen gewoontes en de manier waarop je brein werkt. Wanneer je dat weet, kun je het gebruiken en gaan acteren als een verbeterde versie van jezelf, aldus de auteur. Zo ben je zelf niet langer je grootste obstakel en heb jij die berg bedwongen. Liever in het Nederlands lezen? In oktober 2022 verschijnt de Nederlandse vertaling van dit boek.  

Think Again 

Adam Grant  Van auteur, psycholoog en hoogleraar Adam Grant verschenen eerder al de bestsellers Originals en Give and Take. En nu is hij dus terug met Think Again, in het Nederlands uitgebracht onder de titel Weten wat je niet weet. Dit boek gaat over je mening bijstellen, openstaan voor verandering en het omarmen van een andere denkwijze. Volgens Adam Grant een voorwaarde voor zakelijk en creatief succes.  

In Originals schetste Grant al wat er voor nodig is om de volgende Steve Jobs te worden: mensen met heel veel (slechte) ideeën, hebben uiteindelijk de meeste kans op het succesvol in de markt zetten van een goed idee. Hetzelfde geldt ook ten aanzien van ons denkpatroon. Wie openstaat voor het bijstellen van zijn mening, het voordeel van de twijfel of het constant leren van nieuwe dingen is in zijn werk vaak productiever, innovatiever en succesvoller. Gelukkig is deze way-of-life aan te leren, aldus Grant. In dit boek legt hij uit hoe.  

The Nowhere Office 

Julia Hobsbawm  In twee jaar tijd is hybride werken de norm geworden. We werken vaker thuis of op locatie dan op kantoor. Dit roept de vraag op: hoe verandert ons werk daardoor? In The Nowhere Office probeert Julia Hobsbawn die vraag te beantwoorden. Nieuwe uitdagingen zoals werk-privé balans, samenwerking met collega’s en en het managen van hybride teams.  

Een handzaam boek voor managers die nog worstelen met het aansturen van hun medewerkers op afstand. Of juist voor diegenen die ook de komende jaren zoveel mogelijk hybride willen blijven werken. We hebben ontdekt dat het anders kan, nu is het moment om te bepalen hoe we hierin de juiste balans vinden. Longlisted voor de Booker Prize 2022.  

Redesigning Work 

Lynda Gratton  Nog een populair boek over hybride werken is Redesigning Work. Dit boek is duidelijk meer voor managers, ondernemers en organisatieadviseurs geschreven. Auteur Lynda Gratton legt uit hoe jij als leider de transformatie van je organisatie op kunt pakken. Of je nu een grote multinational of kleine start-up runt. Het boek bevat veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van bedrijven die al grote stappen maakten met hybride werken.  

The Power of Regret 

Daniel Pink  In zijn nieuwste boek gaat Daniel Pink (bekend van o.a. Drive) dieper in op de kracht van spijt. Spijt kan namelijk een belangrijke drijfveer worden van je dagelijkse werk, je bedrijf of je carrière. Volgens Pink zijn er vier soorten ‘spijt’. Door te begrijpen waar jijzelf of anderen het diepst spijt van hebben, kun je ook begrijpen wat ze het belangrijkste vinden in het leven. Een waardevolle set aan inzichten voor leidinggevenden.  

All that we are 

Gabriella Braun  In een serie van praktijkvoorbeelden laat Gabriella Braun zien hoe menselijk gedrag voor gespannen situaties op de werkvloer kan zorgen. Want of we nu willen of niet: we brengen allemaal een stukje van onszelf mee naar het werk. Dat levert soms conflicten, spanningen of misverstanden op. Hoe ga je om met al die verschillende mensen? Hoe kom je erachter wat jouw mensen motiveert? Een hoog aangeschreven boek voor mensen die veel te maken hebben met cultuurverandering en (HR)-management.  

The Crux 

Richard Rumelt  Ben je ondernemer (of manager), dan maakt dat je nog niet automatisch een leider. In The Crux wordt uitgelegd hoe je dat aanpakt. Van een leider wordt immers strategie verwacht, en niet elke manager heeft deze direct paraat.  

Auteur Richard Rumelt legt uit dat om tot strategie te komen, je eerst moet uitzoeken waar ‘de crux’ van een situatie precies zit. Als je tot de kern van het probleem weet te komen, weet je immers waar je aan moet sleutelen om het op te lossen. Rumelt helpt je zoeken, geeft voorbeelden van Elon Musk tot Netflix en laat zien hoe jij obstakels op de werkvloer voortaan zelf uit de weg ruimt.  

Gerelateerde artikelen