9 Belastingvoordelen die veel startende ondernemers laten liggen

Ga je een bedrijf starten dan kun je straks gebruik maken van een aantal belastingvoordelen. Wat die belastingvoordelen voor ondernemers precies zijn, leggen we je graag uit in dit artikel.

1. Aftrekbare zakelijke kosten

De kosten die je voor je bedrijf maakt zijn vaak geheel of gedeeltelijk aftrekbaar. Denk aan de aanschaf van een laptop of bureaustoel, maar ook de zakelijke internetverbinding op je (thuis)kantoor. Je mag deze kosten aftrekken van je omzet. Zo wordt je netto winst lager. Je hoeft alleen belasting te betalen over het winstbedrag van je bedrijf.

Daarnaast kun je over zakelijke kosten zoals je TV- en internetfactuur de btw terugvragen. Om btw te kunnen terugvragen aan de belastingdienst dien je een administratie bij te houden. Ook is het belangrijk dat je van geleverde diensten een BTW-factuur kunt overleggen waarop het btw-bedrag apart gespecificeerd staat. Bij een Kleinzakelijk Internet en TV of Mobiel abonnement krijg je bijvoorbeeld altijd een btw-factuur.


Bedrijf Starten Checklist

Met 17 belangrijke stappen voor de startende ondernemer.

Download


De meeste ondernemers doen hun btw-aangifte per kwartaal, maar dit kan ook maandelijks. De betaalde ‘voorbelasting’ mag je aftrekken van de btw-belasting die je zelf in rekening hebt gebracht aan klanten. Zo hoef je dus minder btw te betalen, of krijg je soms zelfs geld terug.

2. Startersaftrek

Startende ondernemers kunnen in de eerste 5 jaar van hun ondernemersbestaan tot maximaal drie keer gebruik maken van de zogenaamde startersaftrek. In 2021 en 2022 is deze vastgesteld op een bedrag van € 2.123. Dit bedrag mag je aftrekken van je winst, die zo lager uitkomt.

 De startersaftrek is bedoeld om startende ondernemers die vaak nog weinig winst maken extra te stimuleren. Heb je de startersaftrek in je eerste jaar niet direct nodig, bijvoorbeeld omdat je te weinig winst hebt gemaakt, dan kun je hem beter bewaren voor volgend jaar.

3. Zelfstandigenaftrek

Op de vraag welke belastingvoordelen er allemaal zijn voor ondernemers, komt de zelfstandigenaftrek toch wel als meest bekende antwoord uit de bus. Om van de zelfstandigenaftrek gebruik te maken moet je aan twee voorwaarden voldoen: Je hebt nog niet de AOW-leeftijd bereikt en voldoet aan het urencriterium voor ondernemers.

Dat laatste betekent dat je elk jaar ten minste 1.225 uur aan je bedrijf besteed. Het beste is om hier een ‘gewerkte uren’ administratie voor bij te houden, zeker als je nog (deels) in loondienst bent terwijl je aan je eigen bedrijf werkt.

In 2019 was de zelfstandigenaftrek een bedrag van €7.280 dat je van je winst mag aftrekken. Dit bedrag wordt de komende jaren elk jaar afgebouwd. Kijk voor de actuele hoogte van de zelfstandigenaftrek op de website van de Belastingdienst.

4. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Ben je ondernemer en deels arbeidsongeschikt, dan kom je ook in aanmerking voor de startersaftrek. Het urencriterium wordt in dat geval verlaagd naar 800 uur per jaar. Je mag drie keer gebruik maken van de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, waarbij je respectievelijk €12.000, €8.000 en €4.000 mag aftrekken van je winst. Meer informatie hierover vind je op de site van de belastingdienst.

5. Kleine Ondernemers Regeling (KOR)

De Kleineondernemersregeling (KOR) is speciaal in het leven geroepen voor starters. Elk kwartaal moet je omzetbelasting (btw) afdragen aan de belasting, terwijl je vaak nog maar weinig omzet maakt. De belastingdienst komt startende ondernemers daarom hierin tegemoet. Als je aan de voorwaarden voldoet hoef je geen btw in rekening te brengen, of btw-aangifte te doen. Je moet je dan wel eerst aanmelden voor de KOR

Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat je in één kalenderjaar minder dan €20.000 euro omzet hebt. De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv's). Deze btw-vrijstelling is dus vooral interessant voor starters die in het eerste jaar nog niet zoveel omzet doen. 

6. WBSO-regeling

Voor ondernemers die zogenaamd ‘speur en ontwikkelingswerk’ verrichten is er nog een bijzonder belastingvoordeel. Ontwikkel je bijvoorbeeld nieuwe producten of processen met een sterk innovatief karakter? Of hou je je bezig met technisch-wetenschappelijk onderzoek? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de WBSO-regeling.

Voorwaarde is dat je aan het urencriterium voor ondernemers voldoet en minimaal 500 uur per jaar aan research & development besteedt. Een urenadministratie en verslaglegging is verplicht voor deze regeling. Het betekent wel dat je een aanzienlijk deel van je loonheffing niet hoeft af te dragen. De WBSO-regeling kun je aanvragen via de RVO.

7. Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is één van de belangrijkste belastingvoordelen voor ondernemers. Simpel gezegd is 14% van je winst (na aftrek starters- en ondernemersaftrek) onbelast. Hier hoef je dus geen belasting over te betalen. Deze aftrekpost geldt voor alle ondernemers voor de inkomstenbelasting. Je hoeft hiervoor dus niet aan het urencriterium te voldoen.

8. Meewerkaftrek

Heb je een partner die onbetaald of tegen onkosten (tot €5.000 per jaar) meewerkt in de zaak? Dan kun je gebruik maken van de meewerkaftrek. Het is hiervoor noodzakelijk dat je partner dat jaar minstens 525 uur heeft meegeholpen in het bedrijf. Hiervoor dien je een urenadministratie bij te houden. Afhankelijk van het aantal gewerkte uren mag je hiervoor tot wel 4% van de winst aftrekken. Zie voor meer informatie de site van de Belastingdienst.

9. Stakingsaftrek

Als je net gestart bent met je bedrijf is dit waarschijnlijk niet aan de orde, maar wel goed om alvast te weten. Mocht je ooit stoppen met je eigen zaak, kun je gebruik maken van de stakingsaftrek. Je mag dan maximaal €3.630 aftrekken van de winst die je hebt behaald bij het staken van de onderneming. Je boekhouder kan je eventueel helpen met deze aftrekpost.

Gerelateerde artikelen