API Store van KPN geeft bedrijven bouwstenen voor digitale transformatie

KPN biedt sinds 2018 digitale bouwstenen genaamd APIs aan via de KPN API Store. De store geeft elke organisatie de mogelijkheid om te profiteren van de snelgroeiende API-economie. Het is handige one-stop-shop voor ondernemers en developers die bezig zijn met digitale transformatie.

Herbruikbare bouwstenen voor slimme ontwikkeling van applicaties: dat is wat bedrijven nodig hebben om kansen te pakken in de digitale markt. Om klanten de beste customer experience te geven, wordt er continu geïnvesteerd in de verbetering van producten en de uitbreiding van diensten. Om sneller en tegen lagere kosten veilige applicaties te kunnen bouwen, hebben bedrijven baat bij hergebruik van bestaande, getoetste softwarecomponenten – ook wel Application Programming Interfaces of API's genoemd.

API's: de Lego-stenen van moderne applicaties

Het principe van uit API's opgebouwde applicaties is te vergelijken met het maken van bouwwerken uit Lego-steentjes. De steentjes zijn stevig, betrouwbaar, herbruikbaar, terwijl de creativiteit van de bouwer bepaalt wat er precies gemaakt wordt.

Een API is een kant-en-klaar softwarecomponent dat de communicatie tussen verschillende applicaties of websites mogelijk maakt. Doordat API's een gestandaardiseerde opbouw en documentatie hebben, kunnen ze goed worden hergebruikt. Zo hoeft het wiel niet telkens opnieuw uitgevonden te worden.

Met API's kunnen applicaties snel en eenvoudig worden voorzien van extra functionaliteiten, diensten en informatie van andere partijen. Denk bijvoorbeeld aan communicatiemiddelen zoals chat, telefoon of video. Maar ook aan analysetools, betalingsmogelijkheden, taalopties, vertaalsoftware en actuele weergegevens, locatie-informatie en OV- of verkeersinformatie. Wie bijvoorbeeld de Uber-app gebruikt, kan de taxi’s in de buurt op een kaart bekijken door de inzet van API's.

Sneller innoveren met de API-economie

API's bieden bedrijven – ongeacht of ze heel groot of juist heel klein zijn – een enorme flexibiliteit. Ze hoeven niet te investeren in eigen ontwikkeltrajecten, en de kosten en time-to-market van applicaties zijn lager. Digitaal transformeren en innoveren wordt zo een stuk makkelijker.

Er is inmiddels sprake van een heuse API-economie. Zowel de grootzakelijke markt, de overheid als het MKB zien de voordelen van API's. Over de gehele linie worden API-initiatieven opgezet, waar interne en externe belanghebbenden bij kunnen aanhaken. Grote bedrijven als Facebook en Google, maar ook startups en scale-ups, geven anderen via API's toegang tot hun functionaliteiten. En nu voegt ook KPN zich in dat rijtje. 

KPN deelt diensten via de API Store

In 2018 lanceerde KPN de KPN API Store om de eigen diensten en die van partners toegankelijk te maken voor andere organisaties in zowel de consumenten- als zakelijke markt. De ambitie van de API Store is om productmanagers, innovatiemanagers, IT-teams en andere belanghebbenden een gevarieerd assortiment van veilige, kwalitatieve API's te bieden.

'Het initiatief sluit precies aan op waar bedrijven momenteel mee bezig zijn', zegt Céline Brault, Community Manager van de KPN API Store. 'Digitale transformatie en snelle innovatie op basis van agile werken. De 4 belangrijkste voordelen voor API Store-gebruikers zijn een kortere time-to-market van hun applicaties, een verbeterde klantervaring, snellere innovatie en co-creatie. De Store is een handige one-stop-shop. De meerwaarde van KPN als moederbedrijf zit vooral in de betrouwbaarheid, kwaliteit en service.'

Een API-winkel voor iedereen

'Zowel organisaties met eigen ontwikkelaars als bedrijven en instellingen zonder kennis en kunde op het gebied van API's kunnen voordeel halen uit de KPN API store', zegt Rob Kurver, verantwoordelijk voor Communications Platform as a Service (CPaaS) binnen de store. 'De API Store geeft toegang tot veel handige functionaliteiten. Daarnaast krijgen gebruikers alle support waar nodig en kunnen we als ontwikkelpartner onze klanten helpen met advies en integratie. Dit geeft organisaties de mogelijkheid om in korte tijd een hele set API's in productie te nemen.'

KPN biedt zelf API's voor onder andere SMS, real-time callcenter informatie (Dashboard Server), authenticatie (One Time Password) en TV programma informatie (TV Guide). Verder bevat de Store APIs van betrouwbare partners, zoals Nexmo (SMS, chat en verificatie), Voip Innovations (voice en video) en Contexta (Speech To Text). De API Store verwacht dit jaar nog veel API's toe te voegen.

API's verbeteren conversie en processen

API's kunnen processen en conversie op een eenvoudige manier verbeteren. Een SMS API bijvoorbeeld stelt een applicatie in staat om gemakkelijk met gebruikers te communiceren via SMS. Door het gebruik van SMS-herinneringen en –pushmeldingen verhoogt conversie en vermindert het aantal no-shows bij afspraken.

Een ander voorbeeld van hoe een SMS API conversie verhoogt, is door het bestellen van nieuwe producten makkelijker te maken. Dit gebeurt in de smart smoke detector een gezamenlijke dienst van KPN, 50five, Energizer, Olisto en Tikkie van ABN AMRO. Deze rookmelder maakt – wanneer de batterijen leeg raken – automatisch een bestelling aan voor nieuwe batterijen met behulp van de KPN SMS API. Klanten van de dienst hoeven alleen een betaalverzoek goed te keuren op hun smartphone.

APIs kunnen processen ook klantvriendelijker en efficiënter maken. Een goed voorbeeld hiervan is BeterDichtbij’s doktersconsult op afstand. Door het gebruik van de versleutelde video API kunnen patiënten hun dokter spreken vanuit het gemak van hun eigen woning. Deelnemende ziekenhuizen en praktijken hebben alleen een computer met een internetverbinding en een webcam nodig. De patiënt kan op zijn eigen smartphone worden gebeld zonder nieuwe applicaties te installeren.

Stap in de trein van digitale transformatie

Met de opening van de API Store breidt KPN de dienstverlening in het digitale domein verder uit. Céline Brault: “We bewijzen graag onze waarde in de digitale markt. We geloven er sterk in dat samen innoveren meer waarde creëert in het bedrijfsleven. De KPN API Store werkt al volop samen met kleine bedrijven, maar ook grote bedrijven vertrouwen al op onze APIs voor hun innovatieve manieren om met klanten en medewerkers te communiceren.”

Op het terrein van digitale transformatie is er volgens Rob Kurver nog een wereld te winnen. 'API's helpen bedrijven mee te komen met de oneindige nieuwe mogelijkheden van de digitale wereld. Dit is hét moment om in te stappen en vol in te zetten op digitale transformatie. En KPN helpt je daar graag bij.'

Meer weten?

Ga naar de KPN API Store

Gerelateerde artikelen